Cu toate acestea, un pahar mic de vin, de aproximativ 120ml de vin, echivalentul unei sticle mici de bere, nu are un impact asupra fertilităţii, potrivit noilor cercetări.
Studiul, publicat de BMJ, a scos la iveală că femeile care consumă 14 unităţi de alcool pe săptămână au o fertilitate redusă.
Un pahar mare de vin este unul de 250ml şi se consideră că femeile care consumă unul pe zi asimilează echivalentul a 14 unităţi pe săptămână. S-au înregistrat, astfel, în cadrul studiului, mai puţine sarcini în rândul celor care au confirmat acest tipar de consum.
La studiu au participat 6.120 de femei cu vârste între 21 şi 45 de ani, care au fost monitorizate între luna iunie 2007 şi luna ianuarie 2016. Toate participantele încercau să rămână însărcinate şi nu au apelat la niciun tratament pentru fertilitate.
Astfel, s-au înregistrat 37 de sarcini în randul femeilor care au consumat 14 sau mai multe unităţi de vin pe săptămână, comparativ cu 1.381 de sarcini în cazul femeilor care nu au consumat alcool.
Cu toate acestea, cercetătorii au atenţionat că observaţiile referitoare la cauza şi efectele înregistrate pot fi influenţate şi de alţi factori. Nu a fost luat în calcul, de exemplu, consumul de alcool al partenerului şi modul în care acesta poate afecta calitatea spermei.
Cercetarea a fost efectuata de către specialişti de la Department of Clinical Epidemiology de la Aarhus University Hospital din Danemarca, Department of Epidemiology de la Boston University School şi Health Solutions in the Research Triangle Park, din Statele Unite.