Cu siguranta iti cunosti corpul suficient de bine incat sa stii cand este vorba de o durere banala, fie o consecinta a mutatului mobilei de ziua trecuta, fie cand ai exagerat mancand o a treia tortilla.
Ai nevoie de un ghid. De aceea WebMD a cerut sfatul celor mai buni doctori in cardiologie, medicina interna, geriatrie si psihiatrie pentru ca tu sa intelegi care sunt durerile pe care nu trebuie sa le ignori si de ce trebuie sa ceri ajutor medical.
1.Cea mai ingrozitoare durere de cap
Cere sfatul doctorului imediat! ”Daca esti racit, atunci poate fi vorba de sinuzita. (..) De asemenea, poate fi si cazul unei hemoragii la nivelul creierului, ori o tumoare. In cazul oricarei dureri, daca nu cunosti cauza, du-te si fa-ti un control.”, spune Sandra Fryhofer, purtator de cuvant pentru Colegiul American al Medicilor.
“In timpul practicii am invatat ca atunci cand o persoana spune ca are cea mai ingrozitoare durere de cap, mai mult ca sigur este posibil sa fie vorba despre un anevrism. Du-te imediat si fa-ti o tomografie.”, spune Sharon Brangman, purtator de cuvant al Societatii Americane de Geriatrie.
2.Dureri in piept, gat si la nivelul mandibulei
In cazul durerilor la nivelul pieptului poate fi vorba de pneumonie sau un atac de cord. Insa fii atent ca de regula afectiunile inimii se manifesta prin stari de discomfort, si nu durere.
Cardiologul Jerome Cohen ne sfatuieste sa nu asteptam pana in ultima clipa. “Bolnavii de inima resimt o presiune. Strang pumnii si simt cum parca un elefant li s-ar fi asezat pe piept.”
Disconfortul cauzat de afectiunile inimii poate fi resimtit si in partea de sus a pieptului, la nivelul gatului sau a mandibulei, in umarul stang sau la nivelul abdomenului. De multe ori pacientul prezinta stari de greata.
Chiar daca esti tanar, nu inseamna ca esti scutit de un astfel de pericol. Atunci cand apare un discomfort inexplicabil si crezi ca ai putea avea motive de ingrijorare, trebuie sa te duci cat mai repede la doctor.
De multe ori oamenii amana un control deoarece interpreteaza gresit simptomele, considerandu-le simple arsuri sau dereglari gastro- intestinale. Cu toate acestea este mai bine sa sunati cat mai repede la salvare, sau sa va prezentati la camera de garda a unui spital.
“In cazul femeilor, semnele de disconfort se manifesta intr-un mod mai subtil,” spune cardiologul Jerome Cohen. O afectiune a inimii poate fi cu usurinta confundata cu simptomele problemelor gastro-intestinale, cum ar fi balonarea, senzatia de disconfort la nivelul abdomenului, sau cu senzatia de oboseala. Totodata, riscul unei boli de inima creste odata cu aparitia menopauzei.
3.Durere la nivelul spatelui, sau intre omoplati
“De cele mai multe ori este vorba de artrita,” spune Brangman, sef al departamentului de Geriatrie de la Spitalul Suny Upstate. Printre alte posibilitati se numara atacul de inima sau probleme ale stomacului.
O cauza ar putea fi insa si disectia aortica, care se poate resimti ca o durere deranjanta si persistenta, sau o durere brusc aparuta. Persoanele predispuse prezinta conditii favorabile schimbarii compozitiei peretelui vaselor de sange. O astfel de afectiune este favorizata de presiune ridicata a sangelui, probleme de circulatie a sangelui, fumat si diabet.
4.Dureri puternice la nivelul abdomenului
Inca nu v-ati operat de apendicita? Mai bine nu mai amanati, deoarece exista posibilitatea unei complicatii. Alte cauze ale durerilor abdominale sunt problemele cu vezica biliara, pancreasul, ulcerul, si blocajul intestinal.
5.Dureri ale gambelor
O problema serioasa, de care foarte putine persoane sunt constiente, este tromboza venoasa profunda. Aceasta afectiune reprezinta formarea unui cheag de sange in venele profunde ale membrelor inferioare. In fiecare an 22 de milioane de oameni prezinta aceasta afectiune, si reprezinta o adevarata amenintare la adresa propriei vieti.
O astfel de situatie este periculoasa deoarece o bucata din cheag se poate desprinde si poate duce la embolism pulmonar (un cheag la plamani), care este fatal. Uneori sunt doar niste imflamatii fara dureri, insa daca resimti dureri si observi umflaturi la nivelul gambei, cel mai bine ar fi sa mergi la un doctor.
Cancerul, obezitatea, imobilitatea cauzata de calatoritul pe distante lungi, statul in pat, sarcina si varsta inaintata pot duce la o astfel de afectiune.
6.Arsuri la nivelul picioarelor
In Romania, una din 20 de persoane sufera de diabet, iar fiecare al saptelea roman prezinta riscul de a se imbolnavi de diabet, anunta Asociatia Diabeticilor din Romania.
“In cazul persoanelor care nu stiu ca sufera de diabet, un prim simptom il reprezinta neuropatia periferica” spune doctorul Branhgman. Se manifesta prin senzatii de arsuri si furnicaturi la nivelul picioarelor care indica afectiuni ale nervilor.
7.Dureri confuze, inexplicabile
“In cazul depresiilor sunt intalnite in mod comun diverse simptome fizice si dureroase” spune doctorul psihiatru Thomas Wise. Pacientii se plang de dureri de cap, dureri la nivelul abdomenului, fie a membrelor inferioare. Uneori aceste dureri sunt resimtite si combinat.
Deoarece durerea poate fi una cronica si nu foarte puternica, simptomele pot fi confundate. “Mai mult, cu cat persoana se afla intr-o stare de depresie mai puternica, cu atat ii este mai dificil sa descrie ceea ce simte. (...) Toate acestea pot duce la diagnostice medicale puse gresit”, mai spune doctorul Wise.
Cere ajutor cand simti lipsa interesului in obisnuitele activitati, cand nu te simti in stare sa lucrezi si nu reusesti sa te mai intelegi cu cei din jur. Depresia inseamna mult mai mult decat o deteriorarea a calitatii vietii.”Trebuie urmat un tratament agresiv, inainte de aparitia unor schimbari structurale la nivelul creierului.”, spune psihiatrul citat.
Simona Popa