Daca iesi din Bucuresti prin Colentina, apoi intri pe drumul european E85, iar in localitatea Costesti faci stanga, urmarind indicatorul catre Sarata Monteoru, vei descoperi o statiune ce pare desprinsa din alta lume.
Atractia principala a statiunii este strandul cu apa sarata, care este si singurul loc al statiunii in care atmosfera este mai animata. Daca alegi sa mergi la Sarata Monteoru in weekend, vei intalni la strand zeci de buzoieni ce au venit sa se relaxeze pret de cateva ore in piscina cu renumita apa sarata. Localnicii folosesc apa pentru scopurile sale curative inca din anul 1837. De atunci localitatea a fost asemanata cu statiunea franceza Chatel Guyon. Proprietatile terapeutice ale acestei ape sunt recunoscute de catre cei de la Institutul de Hidrologie Bucuresti au constatat, in cadrul unui studiu, ca apa de la un izvor din Monteoru contine clorura de sodiu, dar si de magneziu, insa fara a avea bicarbonat de sodiu in componenta.
Localitatea Sarata Monteoru a fost intemeiata de catre grecul Grigore Monteoru, care a exploatat zacamintele de petrol din zona, insa a dezvoltat asezarea si din punct de vedere turistic. Acesta a ordonat construirea unor bazine cu apa sarata, dar si a unui cazino, a unui parc si a vilei personale, care reprezinta si astazi punctul de interes al parcului deondrologic al statiunii.
Parcul deondrologic este situat in centru statiunii, pe partea dreapta a soselei principale. Acesta a fost conceput in conformitate cu dorintele lui Grigore Monteoru, ce si-a dorit sa fie conceput dupa moda englezeasca. Pe langa speciile autohtone, parcul gazduieste , inca de la infiintare, si specii de arbori exotici adusi tocmai din America de Nord, China si Japonia. Dupa moartea sa, ce a avut loc in anul 1898, mostenitorii lui au avut grija in continuare ca parcul sa fie asa cum batranul si-a dorit.
Vila Monteoru, ce se afla in mijlocul statiunii, era resedinta de vara a lui Monteoru, si a fost ridicata in anul 1898. Aceasta are parter, dar si un etaj, iar la intrarea din fata se afla o fanta arteziana extrem de inedita la acea vreme. Vila nu poate fi vizitata momentan, fiind inscrisa intr-un program de reabilitare.
In ceea ce priveste unitatile de cazare, statiunea este extrem de generoasa. Cele mai multe unitati de cazare sunt dotate cu piscina proprie, asta in cazul in care apa sarata iti deshidrateaza prea tare pielea.
Daca vrei sa ai parte de liniste intr-un loc in care bunul gust domneste, iti recomand sa alegi Tara Luanei. Aceasta pensiune nu numai ca iti pune la dispozitie tot ceea ce iti doresti pentru un weekend relaxant, insa iti ofera si liniste deplina, fiind situata in mijlocul padurii de la iesirea din statiune. Ceea ce diferentiaza piscina acestei pensiuni de celelalte este apa, care e... ai ghicit, sarata! Bucatarul sef de la restaurant te va rasfata si el cu preparate provenite din ferma proprie.
O noapte de cazare te va costa 140 de lei in cazul in care vrei o camera cu pat matrimonial.
Pensiunea Madalin are tarife ce pornesc de la 100 de lei/ noapte si iti pune la dispozitie pe langa piscina, sala de mese, biliard si foisor, si o bucatarie complet utilata. Spre deosebire de Tara Luanei, care este dotata cu restaurant, Pensiunea Madalin este excelenta pentru cei care vor sa se gospodareasca dupa placul inimii. Un loc ideal pentru grupurile mai mari intrucat proprietarii sunt extrem de intelegatori, dar si pentru familiile cu copii.
La Paducel este un mic hotel de la marginea padurii, dotat cu o terasa linistita, unde-ti poti lua micul dejun stand la soare. Fiind amplasat la intrarea in padure, de aici poti face drumetii pe dealurile din apropiere. Peisajele sunt de poveste iar personalul hotelului este bucuros sa te ajute cu indicatii.
O camera dubla are tarife ce pornesc de la 120 de lei pe noapte.
Complexul Caprice, amplasat exact in miezul statiunii, iti ofera camere cu tarife ce pornesc de la 80 de lei pe noapte, dar si restaurant, terasa si piscina. Terasa complexului este cel putin deosebita, fiind situata la inaltime si oferind o imagine de ansamblu asupra statiunii. Daca iei cina pe aceasta terasa, luminile vor crea o priveliste de neuitat, care merge mana-n mana cu muzica cantata de o formatie apreciata pe plan local. Un dezavantaj al acestei unitati de cazare este faptul ca, pentru a sta la piscina hotelului in care esti cazat, trebuie sa platesti o taxa de intrare in valoare de 20 de lei/zi. De asemenea, trebuie sa stii ca, desi piscina este amplasata de cativa metri de terasa restaurantului, si este dotata si cu mese, unde ai putea sa mananci fara probleme, nu ai posibilitatea sa iti comanzi micul dejun sau pranzul decat daca te asezi la o masa de la terasa.
Citeste si: