Desi este un oras relativ mic, centrul istoric este plin de locuri interesante si atragatoare. Nu ai cum spune ca te plictisesti in Bruges, iar noi am stat mai bine de o saptamana si parca tot nu le-am vazut pe toate.
Am intrat in oras seara tarziu, cand strazile erau aproape pustii, ningea ca intr-o poveste de Craciun, totul in jur tranportandu-te parca intr-un cu totul alt timp. Intr-un oras medieval se petrec multe, insa intr-un ritm cu totul diferit. Si una e sa vezi ici si colo cate o cladire foarte veche, ce mai pastreaza inca amprenta trecutului, alta e ca tot ce vezi de jur imprejur sa te transpuna intr-o atmosfera complet medievala.
Cum stiu belgienii din Bruges sa isi intampine turistii? Ei bine, la intrarea in oras exista o parcare supervizata unde iti poti lasa masina cat doresti, 24 de ore costand 2.5 euro. Cum ar arata un oras medieval, turistic, sufocat de masini? Si-ar pierde orice farmec. Si, pentru a te incuraja sa le respecti alegerea de a-si pastra imaginea orasului lor drag, cu biletul de la parcarea masinii poti merge peste drum la statia de autobuze, pe baza acestuia obtinand bilete de autobuz pentru toti calatorii din masina. Nu platesti nimic pentru aceste bilete; sunt in costul biletului de parcare. Ei vor doar sa se asigure ca nu ti-e greu sa ajungi in oras, la hotelul tau, sau oriunde iti doresti tu sa mergi. Poti obtine acele bilete pentru absolut oricare dintre autobuze (si sunt f multe, pentru absolut toate zonele orasului).
La hotel am fost intampinati mai mult decat calduros, si desi am primit o camera “noua”, avea vederea spre o cladire veche, parca pentru a ne mentine in starea de poveste medievala in care intrasem deja.
Un alt amanunt cu care iti vin intampinare belgienii din Bruges? Ca in multele orase turistice pline de muzee, iti ofera un city pass pentru 2 sau 3 zile, (33, respectiv 38 euro), cu care poti vedea tot ce ai timp si vrei sa vezi. Muzee de tot felul, catedrale si biserici, city tour bus, tur de oras pe jos, cu ghid, expozitii etc. Pretul acestui city pass e mai mult decat rezonabil pentru ca, daca te-ai duce fara el sa vizitezi toate cele, ai urca serios peste 150 de euro.
Sa mai mentionez ca aproape toti stiu engleza, franceza, olandeza si germana? Si ca trec de la o limba la alta cu o usurinta surprinzatoare, vorbind-o pe fiecare cu accentul si intonatia ei? Chiar si slujba in biserica o tin in toate cele 4 limbi, ca sa inteleaga toata lumea, stiind ca la ei vin oameni si turisti din toata lumea.
Cum sunt sarbatorile de iarna in Bruges? Minunate! Multe targuri de iarna, unde poti cumpara suveniruri, fireste figurine de ciocolata, unde poti bea un vin cald cu Amaretto sau o supa de rosii fierbinte si condimentata, sandwich-uri de tot felul, cu carnati, cartofii belgieni cei renumiti (care se prepara dupa o anume reteta!) si tot felul de preparate traditionale.
As mai putea povesti multe, insa cel mai bine e sa va duceti voi acolo si sa vedeti cum e, mai ales in pragul Craciunului.