Deziluziile isi fac loc chiar si intre persoanele care au avut o relatie de lunga durata si, spun specialistii, in viata celor casatoriti, imediat dupa acest evenimente.
Astfel, autoarea cartii "When Love Dies" (Cand dragostea moare), doctorul Karen Kayser, a descoperit ca, dintre pacientii sai, 40% dintre acestia au simtit pentru prima oara indoieli in primele sase luni dupa casatorie, alti 20% dintre cei care au fost de acord sa ii raspunda la intrebari au trait deziluzii in primul an al casniciei. In total, mai bine de 60% dintre cei care i-au raspuns la intrebari au avut indoieli si deziluzii in primul an de casatorie in timp ce restul de 40% au avut parte de indoieli mult mai tarziu in timpul casatoriei. In mod evident, studiul lui Kayser a fost realizat cu ajutorul celor care au sfarsit prin a renunta (de bunavoie sau nu) la relatia de cuplu.
Unele sondaje arata faptul ca imediat dupa sarbatori creste numarul despartirilor cuplurilor. In mod evident, relatia celor doi nu se schimba dramatic de-a lungul unei perioade atat de scurte de timp, dar ceva ii face pe cei doi sa se isi puna intrebari in legatura cu relatia si, in unele cazuri, sa ia decizia de a se separa.
D. este un barbat care s-a casatorit cu femeia pe care a intalnit-o atunci cand amandoi erau studenti in capitala. Dupa ce el avusese o singura alta relatie in perioada liceului, a simtit ca ea este persoana alaturi de care se simte cel mai bine si alaturi de care se vede si la maturitate. Imediat dupa ce el si-a luat licenta s-au casatorit si cam tot atat au inceput si indoielile barbatului. "Totul a fost foarte frumos pana cand ea a ramas insarcinata. Nu pot sa spun ca am fost incantat, pentru ca nu aveam slujba decat eu si stam in chirie. Dar pentru ca o iubesc si pentru ca mi-am dat seama ca o sa ne descurcam orice s-ar intampla, m-am impacat cu ideea. Au existat niste probleme si ea a pierdut copilul si de atunci -aproape 8 luni- avem aceleasi discuti: vrea un copil. Ne certam din cele mai stupide motive si mi se pare ca nu avem chiar atat de multe lucruri in comun asa cum mi s-a parut la inceput. Nu stiu daca imi mai doresc sa ramanem casatoriti", povesteste el.
Toate conflictele de genul acesta tind sa lase rani adanci si sa subtieze relatia. Expertii in terapia de cuplu spun ca in fiecare relatie exista un anumit punct -atitudinea partenerului, o anumita situatie, un conflict- din care lucrurile degenereaza si ca, din acel moment, unul dintre parteneri tinde sa fie dezamagit de celalalt si sa isi puna intrebari in legatura cu relatia.
Daca iti doresti sa rezolvi cu adevarat ceva si sa iti salvezi relatia de cuplu exista o singura solutie: sa mergi inapoi in timp la acel moment si sa rezolvi conflictul, intr-o discutie sincera cu partenerul tau. E o iluzie, spun specialistii, sa iti inchipui ca ai putea ajunge la o concluzie de unul singur, stand si analizand relatia voastra, punctele ei slabe si punctele ei tari.
Daca vei decide ca relatia ta merita si iti vei face curaj pentru o discutie sincera cu partnerul tau, vei vedea care este atitudinea sa si daca el/ea considera ca e dispus/a sa lupte pentru relatia voastra.