Sarmale cu varza acra
500 g carne de porc
500 g carne de vaca
200 g costita afumata
2 verze murate
4 cepe
50 g orez
4 linguri pasta de rosii
4 rosii
cimbru
boia de ardei
sare, piper
Carnea se trece prin masina de tocat impreuna cu ceapa. Se amesteca cu orezul, ales, spalat si fiert pe jumatate. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru, se adauga o jumatate cana de apa si se amesteca bine pana la omogenizare. Se aleg frunzele potrivite pentru sarmale, iar restul de varza se toaca marunt. Se scot nervurile tari ale frunzelor, se pune cate putina tocatura pe mijlocul frunzei si se impacheteaza sarmalele. Pe fundul vasului in care vor fi puse la fiert sarmalele, se asaza un strat de varza tocata, apoi se vor aseza sarmalele una langa alta. Intre ele se pun suvite de costita afumata. Intre straturile de sarmale se pune varza tocata, iar deasupra se adauga felii de rosii. Peste sarmale se toarna un sos format din pasta de rosii, amestecata cu boia de ardei, diluate cu zeama de varza sau cu apa, daca varza este prea acra. Se fierb la foc mic circa 2 ore. Spre sfarsitul fierberii, se pun la cuptor 30 de minute. Se servesc calde cu mamaliguta.
E bine sa stii
In loc de a fi tocata la masina, carnea pentru sarmale poate fi taiata cu satarul cat mai marunt posibil, iar vasul in care se fierb poate fi o oala de pamant. Sarmalele preparate astfel au un gust aparte, amintind de sarmalele bunicelor noastre.