Cosmetizarea buzelor
Sa incepem usor, fara durere, cu cosmetizarea buzelor. Cum putem obtine rezultatele dorite folosind mici secrete de cosmetizare a buzelor? Vei afa in cele ce urmeaza de la Mirela Vescan, Make-up artist Rimmel London.
- Cum le facem mai mari?
In primul rand se aleg nuante luminoase, stralucitoare si sidefate. Asta inseamna ca s-a dat startul obtinerii unui volum al buzelor. Se alege un creion de contur si se redeseneaza linia buzelor dar nu mai departe de 2 mm si acest nou contur va trebui sa fie perfect paralel cu linia naturala. Nu incerca sa schimbi conturul natural deoarece efectul s-ar putea sa nu fie chiar estetic.
- Cum le facem sa para mai mici?
Nuantele de ruj mate cu tonuri medii sau inchise micsoreaza printr-un efect optic, forma buzelor. Teoretic se traseaza un creion in interiorul conturului natural insa practic nu se aplica in toate cazurile. Se poate intampla ca buzele naturale sa fie conturate si pe relief, caz in care trebuie pastrat conturul natural si se va paria pe culoare.
- Cum pacalesc rujul sa tina?
1) Se va alege un ruj de rezistenta.
2) Se urmaresc urmatoarele etape:
- se aplica pe buze un fond de ten sau fard corector;
- se pudreaza;
- se deseneaza conturul dorit;
- se pudreaza;
- se aplica rujul in interiorul conturului format; durata de rezistenta a rujului pe buze se va extinde cu 3-4 ore.
- Cum ingrijesc buzele uscate?
Este nevoie de un gomaj al buzelor care se realizeaza cu batoane speciale sau cu putin zahar tos. Mierea trateaza foarte bine buzele sensibile, deshidratate si crapate. Deasemenea orice persoana care stie ca are probleme cu sensibilitatea buzelor trebuie sa fie in posesia unui baton de parafina care previne si trateaza problemele superficiale. In perioada in care buzele sunt descuamate sau in plin proces de deshidratare se va evita folosirea rujurilor uscate in avatajul gloss-urilor.
- Tendinte
In acest sezon se poarta rujurile mate, cu textura plina si cu o nuanta de roz. Paleta rozurilor este foarte vasta, de la pasteluri la fuchsia. Rujul roz este tendinta principala si este urmat de cel rosu si de cel natural. Un numitor comun poate fi textura mata.Augmentarea buzelor
Am aflat cum putem sa avem buze "dulci", folosind cateva secrete de cosmetizare, a venit timpul chirurgiei. Fara frica doamnelor, pentru ca vorbim de augmentarea buzelor. Dr. Adina Alberts de la Care Zone Medical iti va "povesti" mici detalii privind modificarea buzelor prin metode chirurgicale.
Marirea volumului buzelor se poate face prin metode chirurgicale sau nechirurgicale.
Metodele nechirurgicale sunt reprezentate de folosirea gelurilor injectabile pentru a contura si in acelasi timp creste volumul buzelor. Gelurile la randul lor sunt de mai multe tipuri, atat din punct de vedere al compozitiei cat si din punct de vedere al durabilitatii efectelor.
Initial, cu ani in urma, se foloseau intens gelurile pe baza de colagen, atat pentru cresterea volumului buzelor cat si pentru riduri. Colagenul este de origine animala si poate produce reactii alergice importante, de aceea este administrat intotdeauna dupa testul de compatibilitate. Persoanele care prezinta reactie alergica la injectarea colagenului nu pot beneficia de acest tratament.
Ulterior au aparut geluri care au in compozitie alte preparate, cel mai utilizat actualmente fiind acidul hialuronic. Aceasta substanta exista in mod fiziologic in componenta tesuturilor umane, dar preparatul de injectat este sintetizat in laborator. Acest lucru inlatura in proportie de aproape 100% riscurile alergice.
Firmele producatoare ne pun la dispozitie mai multe densitati ale acestui preparat, astfel ca el poate fi folosit atat pentru tratamentul ridurilor fine cat si pentru "umplerea" santurilor nazolabiale (ridurile dintre nas si colturile gurii) care uneori sunt foarte adanci, precum si bineinteles pentru buze.
Efectul de marire de volum dureaza intre 6 si 9 luni, uneori mai mult, treptat preparatul se resoarbe, fiind necesara o nou injectare in cazul in care se doreste. Buzele vor reveni exact la dimensiunile initiale si nu-si vor pierde nici una din caracteristicile estetice avute inainte de injectare. Tratamentul poate fi repetat de un numar indefinit de ori. Daca se va dori schimbarea preparatului de injectat cu un altul, este nevoie ca primul preparat sa se resoarba in totalitate inainte de injectarea urmatorului.
De altfel, s-a observat experimental, ca dupa mai multe injectari este posibil ca rezultatul sa se pastreze pentru o durata foarte lunga. Cu ocazia fiecarei injectari se poate incerca o alta forma a buzelor, astfel ca prin tatonare se poate ajunge la forma si volumul ideal. Apoi, daca se doreste, se poate incerca un preparat definitiv sau transferul de grasime proprie (microlipofilling).
Gelurile cu efect definitiv au in compozitia lor substante neresorbabile. Rezultatul se mentine pentru o perioada foarte lunga de timp, ani. In schimb riscul de reactii adverse este mai mare. Pot apare fenomene inflamatorii locale, roseata, cresterea temperaturii locale, durere, aparitia de granuloame care se pot simti la palpare, buzele pierzandu-si uniformitatea. Se poate ajunge pana la fistulizare (crearea unui orificiu prin partile moi spre exterior) si eliminarea involuntara a materialului de augmentare. Alteori gelul poate migra de la locul injectarii determinand deformari nedorite, care, din pacate se vor mentine in timp.
Metoda chirurgicala este reprezentata de transfer de tesut gras propriu, de regula recoltat de la nivelul abdomenului, periombilical (din jurul ombilicului) si injectat la nivelul buzelor. Acest procedeu necesita repetarea de cel putin 2 ori, la interval de 6 luni, pentru a obtine rezulate durabile. De asemenea este nevoie de o hipercorectie a buzelor, adica trebuie injectata o cantitate mai mare de grasime decat am dori initial, pentru ca se absoarbe aproximativ 50% din aceasta, uneori mai mult, la fiecare injectare.
Pentru rezultate mai durabile, la persoanele care opteaza pentru lifting facial, in cursul operatiei, fragmente din anumite tesuturi care sunt indepartate de la nivelul fetei pot fi folosite pentru augmentarea buzelor.
O alta varianta chirurgicala de marire a buzelor este excizia si sutura directa la nivelul liniei de insertie intre rosul buzei si pielea normala. La acest nivel o cicatrice postoperatorie va fi foarte putin vizibila cel mai adesea. Mai mult decat atat cicatricea albicioasa care va rezulta va determina conturarea si mai bine a buzelor conferindu-le acestora o stralucire aparte. Aceasta tehnica se aplica pacientelor selectionate la care distanta dintre nas si buze este mai mare decat normal.
Alta varianta de marire a buzelor este tehnica "lambourilor de avansare" si anume, in interiorul gurii, la nivelul vestibulului bucal se imagineaza si se incizeaza cateva lambouri de avansare cu ajutorul carora se aduce si se mareste rosul buzei dinspre interior spre exterior. Se maresc astfel buzele. Aceasta tehnica se aplica anumitor cazuri selectionate, pacientelor la care distanta dintre nas si buze nu este prea mare. Rezultatele sunt foarte bune daca indicatia este pusa corect si metodele alese se completeaza reciproc in sensul imbunatatirii rezultatului.
Ce zici? Care este metoda cea mai potrivita pentru tine? Make-up sau chirurgie?