1. Consuma legume si fructe
Fructele si legumele ar trebui sa iti fie cele mai bune prietene in aceasta perioada, pentru ca zaharul din fructe iti potoleste pofta pentru dulciuri, iar un patratel de ciocolata neagra duce la stimularea serotoninei, ceea ce iti confera o stare de bine. Include in alimentatia ta si portocale, pere, castraveti si morcovi.
2. Redu aportul de cafeina
Poate ca din alimentatia ta zilnica nu lipseste cafeaua dar o data pe luna este recomandat sa reduci consumul. Cafeina agraveaza crampele si iti creaza o stare de disconfort. Evita si bauturile carbogazoase, care pot irita stomacul prin cresterea acidului gastro-intestinal.
3. Opteaza pentru alimente bogate in calciu
Femeile au nevoie de cel putin 1.200 mg de calciu zilnic. Pentru o metoda eficienta de a-ati asigura un aport bogat de calciu, consuma zilnic brocoli, iaurt, varza si lactate.
4. Redu consumul de sare
Consumul ridicat de sare iti afecteaza sanatatea, duce la balonare si duce la retentia de apa in organism. Asigura-ti zilnic un aport de 2.300 mg de sare. Cea mai buna metoda de a elimina sarea din alimentatie este sa eviti preparatele procesate si fast food, care au un aport crescut de sare.
5. Hidrateaza-te
Este importanta in general, dar in perioada menstruatiei poate fi cu adevarat eficienta. Consuma si fructe si legume care iti pot conferi echivalentul a trei pahare de apa. Te ajuta sa elimini retentia de apa si amelioreaza starile de balonare.
6. Asigura-ti aportul necesar de vitamine
Alimentele care sunt bogate in vitamine iti pot fi de mare ajutor cand esti la menstruatie. Vitamina B6 spre exemplu este eficienta in eliminarea starilor de balonare si iti confera o stare emotionala buna. Iti poti asigura aportul din cartofi, banane si fulgi de ovaz. Iar vitamina C si zincul sunt esentiale pentru o buna functionare a sistemului reproductiv. Poti sustrage vitamina C din grapefruit si lamai iar aportul de zinc ti-l poti asigura din seminte de dovleac si nectar.