Odata cu intrarea in semnul Balantei, Saturn s-a focalizat pe semnificatia relatiilor dintre noi si a obligatiilor care ne revin din acestea. Este mai putin vorba despre relatii romantice, cat despre trainicia si puterea unei prietenii, a unor relatii de familie (cu parintii si fratii), a unei casatorii sau a unei asocieri. In ciuda dificultatilor pe care le intampinam, a obstacolelor pe care le trecem, a frangerii unei piese din puzzelul care este viata noastra, nu trebuie sa ne dam batuti ci sa ne infruntam chiar si pe noi insine, sa muncim din greu ca sa consolidam relatia pentru ca numai asa ne putem da seama cat este ea de trainica, infruntan si depasind greutatile.
Apoi, sa nu uitam opozitia care se produce odata la 45 de ani, cu Uranus. Un adevarat meci de box al greilor:
- Prima runda a avut loc pe 4 noiembrie 2008, pe axa Fecioara – Pesti, moment in care omenirea a parcurs prefaza primei crize economice din mileniul 3 (cu doar 22 de zile inainte se prabusise bursa din Wall Streed, iar indicele Dow Jones pierduse mai mult de 22 de procente din valoarea sa);
- A doua, pe 5 februarie 2009 (presedentia Romaniei si Guvernul de atunci au fost avertizate de institutiile bancare internationale in vederea initierii unui program de criza, avertismente care insa nu au fost luate in seama);
- A treia runda cosmica se producea pe 15 noiembrie 2009 (cand guvernatii au inceput sa realizeze tzunami-ul economic a lovit si Romania)
- A patra, si ultima pe semnele Fecioara (Saturn) si Pesti (Uranus), s-a produs pe 26 aprilie a.c. Programele anti-criza se dovedesc nepopulare si lovesc in interesul omului de rand. Se dimnueaza orice sursa de venit a bugetarilor, dar sunt protejati oamenii de afaceri si parlamentarii, ceea ce va scoate in strada sindicatele. Cu toate acestea asistam la un dialog al mutilor intr-o tara a surzilor.
- A cincea si ultima intalnire dintre cei doi se va produce in semne cardinale de asta data, pe axa Balanta (Saturn) – Berbec (Uranus).
Acest joc de glezne „accelereaza – incetineste” nu face altceva decat sa sublinieze tensiunile dintre Saturn si Uranus si care in traducere pentru cei care nu stiu astrologie se rezuma la batalia dintre ceea ce este vechi, anacronic, anchilozat (Saturn) si ceea ce este nou, de avangarda, futurist (Uranus), confruntarea dintre cei doi nu este altceva decat proba prin care omenirea, si fiecare dintre noi, este obligata sa renunte la tot ce este depasit, sa abandoneze caile care nu duc nicaieri, sa mediteze putin la situatia prezenta si sa gaseasca noi cai de rezolvare pentrua putea merge mai departe.
Un al treilea element a fost revenirea lui Saturn in semnul Fecioarei, la inceputul lunii mai. Acest pas inapoi, a repliat si mai puternic ostilitatea fata de Uranus care se afla si el, pe ultimele doua grade din Pesti. Runda din aprilie 2010 s-a tinut la 28 de grade, atat in Fecioara cat si in Pesti. Toti cei nascuti intre 15 – 18 martie si intre 18 – 21 septembrie dar si cei care au planete in temele natale, in gradele amintite, au simtit puternic aceasta ciocnire. A fost ca o lovitura sub centura care i-a naucit.
Modul egoist de a privi lucrurile, doar din perspectiva individualista, a intarziat sa restabileasca armonia dintre caile vechi si metodele care nu duc nicaieri si ceea ce se oferea nou. Imaginea finala ar trebui sa fie o imbinare armonioasa intre Vechi si Nou, cu accent pe Nou, dar nu va fi usor... atata timp cat vine si Pluto sa-l contreze pe Saturn printr-un careu in T in semne cardinale, apoi crucea, tot in semne cardinale, care se va forma in vara, arata ca lupta in Cer va continua. Pot spune insa, fara dubiu, ca schimbarea se va produce pentru ca viata de zi cu zi se va degrada in continuare, institutiile considerate stabile se vor dezagrega, relatiile considerate stabile vor da semne de fragilitate, caile pe care suntem se vor dovedi nesigure si atunci trebuie sa gasim solutii. Multe dintre aceste cai sau decizii vor fi nepopulare, aparent antisociale, dar este nevoie sa dam de fundul sacului ca sa il apreciem si sa-l gestionam cum trebuie atunci cand ni se va umple din nou. Iar umplerea nu va avea loc fara munca, fara efort, fara sacrificii. Auzeam pana nu de mult ca varstnicii a fost generatia de sacrificiu. Sunt si nu sunt de acord cu aceasta sintagma. Cred ca ar trebui sa spunem ca fiecare generatie a facut sacrificii pentru a fi mai bine generatiei pe cale sa vina.