Insa, aceste schimbari nu sunt tocmai usoare, ne afecteaza psihic si fizic, si multe dintre noi cad in ceea ce numim astenia de primavara. Printre simptome se numara ametelile, lipsa energiei, somnolenta, cresterea sau scaderea in greutate si uneori depresia.
Metodele cele mai potrivite pentru a lupta impotriva asteniei de primavara sunt alimentatia, odihna si exercitiile fizice.
Alimentatia
Ceea ce mancam ne afecteaza nu numai fizic, dar si psihic. Odata cu venirea primaverii este recomandat sa reduci consumul de carne, alimentele bogate in grasimi, zahar rafinat si fainoasele. De asemenea, incearca sa optezi pentru o dieta mai sanatoasa. In aceasta perioada ar trebui sa consumi zilnic mai multe fructe si legume.
Cele mai potrivite alimente pentru astenia de primavara sunt fructele, in special cele bogate in vitamina C, precum merele si fructele citrice. De asemenea, si macesul contribuie cu succes la reducerea oboselii cronice. Bogata in vitamina B, consumul de drojdie te ajuta sa iti revii din aceasta stare din punct de vedere fizic cat si psihic. Mananca in fiecare zi o lingura de drojdie amestecata cu miere. Daca nu suferi de diabet sau daca nu esti alergica, consuma in fiecare zi o lingurita de polen, este bogat in vitamine si iti intareste organismul. Nici legumele nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta, poti sa iti faci in fiecare zi o salata.
Odihna
Mai exact, multa odihna. In timpul somnului corpul se odihneste si acumuleaza suficienta energie pentru ziua urmatoare. Si este esential sa respecti orele de somn, sa ai un program bine stabilit si sa dormi in jur de 8 ore pe noapte. Un adult are nevoie de 8 ore de somn pentru o buna functionare in decursul zilei. Insa asta depinde de fiecare, sunt persoane care se descurca foarte bine cu doar 6 ore de somn, in timp ce altele au nevoie de 10 ore. Fii atenta la ceea ce iti face tie bine si asigura-te ca ii acorzi corganismului tau somnul de care are nevoie pentru o buna functionare. Asta te va ajuta foarte mult sa treci cu bine peste perioda de astenie si sa reusesti sa indepartezi efectele negative pe care le are asupra ta.
Iata cateva sfaturi pentru a te odihni mai bine in timpul noptii:
- Fa o baie calda inainte de culcare. Te va relaxa si vei adormi mult mai repede.
- Cu o ora inainte de culcare, inlocuieste televizorul si calculatorul cu una dintre cartile preferate. Te va ajuta sa iti inlaturi orice preocupari.
- Inainte de a te culca fa un set de exercitii de 15 minute. Te va ajuta sa te eliberezi de tensiune si iti va relaxa corpul.
Exercitiile fizice
Indiferent ca te duci la sala, sau alergi in parc, exercitiile fizice sunt obligatorii daca vrei sa treci mai usor prin aceasta schimbare de anotimp. Iti stimuleaza increderea in tine insati, reduce stresul si sunt o buna sursa de energie necesara pentru corp. Si exact de acest lucru ai nevoie acum. Este recomandat ca in fiecare zi sa te antrenezi cel putin 30 de minute. Daca te numeri printre persoanele mult prea ocupate, poti incerca un exercitiu foarte simplu, mergi mai mult pe jos, indiferent ca te duci la un magazin, sau ca faci in fiecare seara o scurta plimbare in jurul blocului.
Sper ca sfaturile mele sa te ajute sa treci mai usor peste partea negativa a schimbarii anotimpului si sa te bucuri mai mult de partile pozitive. Bucura-te de caldura soarelui, admira florile si copacii proaspat infloriti.