Gandurile care iti provoaca teama
De unde provine anxietatea? In timp ce uneori iti ofera senzatia unei simple emotii, aproape in toate cazurile ea este provocata de un anumit gand.
In anumite terapii, aceste ganduri si credinte stau undeva intre tine si realitate. Poti sa crezi ca un anumit eveniment iti cauzeaza emotiile si reactiile in mod direct, cand de fapt realitatea nu sta deloc asa. Un lucru se intampla, mintea ta il filtreaza prin ganduri si credinte, iar apoi ramane rezultatul: teama sau orice alt tip de reactie.
Problema apare atunci cand aceste ganduri si comportamente sunt denaturate intr-un mod nesanatos. Asta este si motivul pentru care este imposibil ca doi oameni sa reactioneze exact la fel atunci cand sunt pusi in fata unei situatii identice.
In consecinta, cheia consta in a opri denaturarile care iti provoaca rau. Consider ca raspunsurile sanatoase vin din a vedea situatia intr-un mod cat mai realist posibil. Unii terapeuti recomanda gandirea pozitiva, dar trebuie sa iei in considerarea ca si ea poate fi privita precum o oarecare forma de denaturare.
Asa ca, priveste-ti temerile cat de realist este cu putinta!
Asta este cheia catre succes. Eu sunt o fire foarte timida. De cele mai multe ori, atunci cand trebuie sa trec printr-o experienta noua, ma confront cu teama fata de necunoscut. In timp, mi-am dat seama ca trebuie sa invat sa imi controlez temerile, pentru ca altfel risc sa pierd multe lucruri in viata! Parerea mea este ca procesul prin care iti poti controla reactiile difera de la persoana la persoana. Ceea ce a functionat in cazul meu, ar putea sa nu functioneze in al tau. Ideea de baza este sa realizezi cu adevarat importanta si impactul pozitiv pe care acest lucru l-ar putea avea asupra vietii tale. De aici in colo, totul depinde de tine. Atunci cand stii exact in ce fel ti se va schimba viata dup ace vei ajunge la rezultatul dorit, dorinta va fi mai mare si munca depusa direct proportionala cu ea. Nu lasa lumea ce te inconjoara sa te afecteze. Totul sta in puterea ta!Totusi, am vrut si o parere specializata despre fobia sociala, fenomen des intalnit. Astfel am discutat cu psihologul Loredana Ionascu de la Clinica TerapiaM si iata ce am aflat.
Ce inseamna fobia sociala?
“Fobia sociala este definita ca fiind teama persistenta si puternica de situatii sociale sau care prsesupun realizarea unor performante si in care persoana se poate imti stanjenita. Fobiile sociale reprezinta cele mai mascate, cele mai dificil de identificat tipuri de fobii. Fobia sociala, ca si celelalte tipuri de fobii, declanseaza automat comportamentul de evitare. Daca situatia nu poate fi evitata, sociofobicul va deveni anxios si foarte incordat, suportand situatia cu mare dificultate. Caracteristica esentiala a fobiei sociale consta in teama de a nu fi evaluat negativ de catre ceilalti, care ii vor critica performantele. Sociofobicul este convins ca se va purta intr-un mod inacceptabil si ca acest lucru va atrage respingere din partea celorlalti si diminuarea stimei de sine. Fobiile sociale produc, in afara de o reactie specifica de teama, o serie de stari cum ar fi culpabilitatea, furia, resentimente sau depresie. Aceste trairi affective produc reactii de evitare, fuga sau chiar reactii agresive. Aflati in situatii sociale de care se tem, sociofobicii se vor simti stanjeniti si se vor comporta ciudat. Acestia se tem sa mance in public pentru a nu le tremura mainile, se tem ca se vor balbai sau ca se vor inrosi iar toti cei din jur vor observa acest lucru.”, explica psihologul
Exista mai multe tipuri de fobii sociale, pe care Loredana Ionascu ne-a ajutat sa le identificam
- fobia de a fi privita
- teama legata de faptul ca ceilalti isi vor da seama ca esti nervoasa
- fobia de a fi "descoperita"
- fobia de sentimente negative
- fobia de singuratate
- fobia ca nu vei putea comunica cu ceilalti si fie vei parea ridicola, fie nu vei fi
agreata de ceilalti sau vei fi respinsa
“Trasatura esentiala a fobiei sociale consta in dorinta puternica a subiectului de a face o impresie foarte buna celorlalti, dorinta insotita de teama ca nu va reusi acest lucru. Fobicul social devine preocupat de reactiile sale psihosomatice, de gandurile negative legate de evaluarile celorlalti precum si de autoevaluari.”
Cum se manifesta?
Specialistul spune ca “fobia sociala se manifesta la nivel comportamental, emotional si fizic. Simptomele emotionale si comportamentale se refera la teama puternica de a te afla in situatii in care sa nu cunosti oamenii cu care vei intra in contact; teama de situatiile in care vei fi judecata; sentimente de ingrijorare in ceea ce priveste posibilele situatii penibile; teama ca ceilalti isi vor da seama ca esti anxioasa; evitarea situatiilor in care trebuie sa vorbesti in prezenta altor oameni si evitarea situatiilor in care ai putea sa fi in centrul atentiei.
Simptomele fizice cuprind: tremurul mainilor si al vocii, innrosirea, senzatie de greata, tensiune musculara, palpitatii, transpiratia palmelor, dificultati in a mentine contactul vizual. Caracteristicile asociate acestor simptome sunt stima de sine scazuta, dificultati in a fi asertiva , abilitati sociale scazute, hipersensibilitate la critica”.
Cum o poti trata?
“Daca nu este tratata, aceasta fobie poate persista o viata intreaga. Psihoterapia cognitiv - comportamentala da rezultate foarte bune in cazul acestei fobii. Aceasta forma de psihoterapie se bazeaza pe ideea ca gandurile noastre - nu situatiile sau oamenii - determina felul in care ne purtam si reactionam. Astfel, in timpul sedintelor de psihoterapie, fobicul social va invata cu sa-si recunoasca gandurile negative despre sine si cum sa le schimbe. De asemenea este necesar a se depasi comportamentul de evitare prin reducerea si, in timp, eliminarea situatiilor pe care fobicul le evita. Multi fobici sociali, insa, au o rezistenta deosebita pentru ca se tem de orice situatie in care ar putea fi judecati sau criticati.”
Sfaturi practice
In final, psihologul Loredana Ionascu de la Clinica TerapiaM iti ofera un set de sfaturi practice pentru situatia in care suferi de aceasta “boala”.
- iesi cat mai des impreuna cu un prieten apropiat si faceti toate acele lucruri pe care va este greu sa le faceti in mod normal, inclusiv mancati;
- incerca sa initiezi si sa mentii contactul vizual la inceput cu cei apropiati si apoi cu strainii;
- primeste si intoarce complimente, la inceput cu cei apropiati si apoi cu ceilalti;
- fii pregatita pentru o conversatie, pregateste-ti un subiect despre care sa stii aprope tot, pe care sa il dezbati cu cineva in cazul in care esti prinsa descoperita;
- arata-te interesata de ceilalti, de famiile lor, de interesele si preocuparile lor;
- intra in vorba cu un strain intrebandu-l unde este o adresa;
- practica exercitii de relaxare;
- dormi suficient;
- apeleaza la un grup de suport cu care sa impartasesti aceeasi problema;
- apeleaza la o activitate placuta atunci cand te simti anxioasa.