"Avem o mostenire, mare la propriu, mare (problema) si la figurat: CASA POPORULUI. O parte din popor a asimilat-o. Alta parte inca mai spera. Ce speram? Eu, unul, pot sa o asimilez impreuna cu un "aparat critic". Concursurile, care au fost si care probabil vor mai fi, legate de CASA POPORULUI, ne ajuta sa ne insusim un astfel de "aparat critic" care s-o faca digerabila la figurat. Cu marimea greu de lucrat. Actualul concurs tocmai asta a incercat, sa faca ceva cu marimea: s-o articuleze, s-o dilueze, s-o decanteze. Ceva, sigur au reusit.", a declarat prof. arch. Dorin Stefan, membru al juriului.
Mircea Stroescu, Catrinel Panaite si Dimitrie Andrei Stefanescu sunt cei trei castigatori ai concursului de arhitectura: "Schimbarea la fata a Casei Poporului".
Proiectele castigatoare, People's Blob, Casele Poporului si O Incercare De A Te Face Curios, reprezinta o critica arhitecturala a unei constructii careia ii lipsesc stilul si referintele si o extrapolare ironica a actului de pura megalomanie pe care il simbolizeaza; o abordare extrem de simpla a populismului contradictoriu al Palatului si o propunere de inapoia oamenilor o cladire care e a lor doar cu numele, respectiv un gestul matur de asumare a trecutului si o sugestie neasteptata - redescoperirea a ceea ce ar insemna o abordare contemporana a Casei Poporului, incepand de la zero.
Concursul a fost lansat in cadrul Anualei de Arhitectura 2009 de la Bucuresti de catre DuPont si Igloomedia impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Bucuresti. In cadrul acestei curajoase competitii organizatorii i-au rugat pe arhitectii bucuresteni sa vina cu propuneri de design pentru o fatada imaginara pentru Goliat-ul local - Casa Poporului.
"Oricat de fantezista ar fi solutia pe care am propus-o, consider ca intentia de a reda cladirea locuitorilor este una bine fundamentata, iar imaginea ar avea de castigat daca propunerea s-ar pune in practica. Deja a fost facuta prima interventie prin adaugarea volumelor de sticla ale MNAC - de ce n-am continua?", a spus Catrinel Panaite.
Concursul a urmarit, in primul rand, sa provoace o dezbatere a statutului Casei Poporului in peisajul urban bucurestean.