Ne-am oripilat si am empatizat cu tanara britanica violata si mutilata pe viata cu acid de catre un barbat cunoscut pe Facebook. Pozele unei tinere blonde frumoase si cu zambetul pe buze erau suprapuse cu imaginile unei femei desfigurate complet, care avusese nevoie de zeci de operatii pentru a ajunge la stadiul la care noi o vedeam.
Cateva zile mai tarziu, o tanara britanica in varsta de 16 ani a fost abordata de un barbat de 37 de ani care a pretins ca este un tanar de 15 ani, s-a intalnit cu acesta si a fost ucisa. Saptamana trecuta o tanara mama a fost violata de catre un barbat intalnit pe acelasi site, barbat cu care se mai intalnise de doua ori.
La toate aceste semne de ingrijorare se adauga faptul ca un studiu american recent arata faptul ca 3 din 10 femei utlizatoare de internet si de Facebook, Twitter sau MySpace s-au intalnit cel putin o data cu o persoana cunoscuta pe un astfel de site.
Cum apar surprizele neplacute?
Psihologul si psihoterapeutul Jeni Chiriac ne-a ajutat in demersul nostru de a incerca sa descoperim unde se sfarseste latura pozitiva a socializarii online si unde incepe latura negativa.
"Cand se foloseste internetul pentru a compensa un deficit din viata ta sociala, pot aparea "surprize" neplacute. Capcana consta in faptul ca facem proiectii ale bunelor noastre intentii, cat si ale nevoilor noastre, iar pe fondul familiarizarii ce apare in urma "catorva" randuri schimbate pe site si, mai apoi pe adresa personala de mail sau messenger, instinctul de conservare si supravietuire sa nu se mai traduca in atitudinea noastra, prin comportamente prudente sau preventive, si facem confidente sau ii permitem practic unui necunoscut (din prisma altor instincte si nevoi) sa intre cu totul in intimitate. Acest lucru se intampla aproape pe nesimtite in majoritatea cazurilor, pentru ca are loc o confuzie intre planul real al prietenilor si prieteniilor verificate si implicit validate, si relatiile de prietenie virtuale", apreciaza Jeni Chiriac.
Suntem atat de dornici de socializare si de a intalni pe cineva care sa ne devina prieten sau, de ce nu, iubit, incat renuntam prea repede la mecanismele de aparare pe care le-am folosi, de cele mai multe ori, daca am cunoaste pe cineva in viata reala.
Femeile sunt considerate -si s-au si dovedit asa, din pacate- victime mai usoare pe internet. Retelele de socializare si blogurile personale s-au dovedit a fi mijloace prin care tinerele sunt abordate, nu cu cele mai bune intentii in unele cazuri.
Jeni Chiriac: "In spatiul virtual, celalalt poate fi oricine, identitatea interlocutorului este sau nu protejata, dar cel mai adesea bine ascunsa. Socializarea pe internet are partile sale pozitive, adesea cele negative sunt stiute, dar de multi (mai exact multe femei) uitate. Si barbatii pot avea surprize din partea femeilor."
Cum te poti proteja
Important este, precizeaza Jeni Chiriac, pentru femei, sa nu uite sa ramana vigilente, increzatoare, dar rezervate; sa constientizeze cat este realitate si cat este fantezie, presupunere din ceea ce cred sau li se spune de catre acel potential, dar totusi virtual posibil partener.
Site-urile pot fi utile in a gasi oameni ce iti impartasesc aceleasi interese si pasiuni. Iti poti face prieteni sau largi grupul de prieteni.
In ceea ce priveste intalnirile amoroase, femeile ar trebui sa fie foarte lucide. Psihologul si psihoterapeutul ne explica: "Stabilirea sau initierea unor relatii intime cu parteneri de pe internet... presupune riscuri destul de mari: sa intalnesti oameni care pot fi un factor de risc mai ales cand tu ca si femeie, pana la momentul intalnirii, ai parte doar de o frantura din ceea ce acel om reprezinta si ATENTIE, ai parte doar de ceea ce el doreste ca tu sa stii, de aceea este util sa iti faci un obicei de a proba cele spuse si din alte surse verificabile si autentice. A face acest lucru este departe de a insemna ca nu ai incredere, ci doar ca actionezi preventiv, protejandu-te!"
Adevarul este ca nu ne putem lipsi nici de internet si nici de site-urile de socializare si ca prudenta este singura pe care o putem adopta pentru a ne proteja. La fel de reale sunt povestile de dragoste nascute cu ajutorul internetului si, din pacate, si dramele nascute pe site-urile de socializare.