Scoici Arrabbiata
1.8 kg midii proaspete
3-4 linguri de ulei de masline
o ceapa mare, tocata rondele
4 catei de usturoi, tocati marunt
3 conserve x 400 gr rosii in suc propriu
150 ml vin alb
175 gr. masline negre, tocate
sare, piper negru macinat
2 linguri de patrunjel verde tocat
paine prajita, calda
Curatati scoicile cu ajutorul unei periute moi. Aruncati-le pe cele care sunt desfacute sau au cochilia sparta ori ciobita; restul scoicilor puneti-le intr-un castron cu apa rece pe care il veti tine la frigider pana cand le veti gati.
Intr-o tigaie mare incalziti uleiul de masline si caliti ceapa, usturoiul si ardeiul iute; adaugati rosiile si lasati totul sa fiarba la foc mic circa 15 minute.
Turnati vinul peste sosul de rosii; cand incepe din nou sa fiarba in clocote, adaugati scoicile. Acoperiti cu un capac si amestecati agitand un pic tigaia. Lasati scoicile sa fiarba circa 5-7 minute (sau cat este necesar cochiliilor sa se deschida).
Adaugati maslinele si lasati vasul pe foc inca 5 minute. Potriviti gustul cu sare si piper, presarati patrunjelul tocat. Scoateti si aruncati scoicile care nu s-au deschis (daca este cazul) si serviti imediat, cu multa paine usor prajita.
Reteta oferita de Grup Editorial RAO - "Retete mediteraneene"