Unii cred in intamplare si hazard, altii in destin, unii in karma…iar altii nu stiu ce sa creada. Majoritatea se lupta cu timpul si evenimentele si isi investesc energia in “lupta pentru succes”, in timp ce altii renunta si asista, cu un sentiment de neputinta, la trecerea timpului si la ceea ce ar trebui sa fie viata lor.
Si, de fapt, nicaieri nu scrie ca viata ne-ar fi fost data cu un alt scop decat acela de a creste, de a ne perfectiona si, mai ales, de a ne bucura.
Insa putin probabil sa ne putem trai viata cu usurinta si placere daca nu ne este clar care este scopul vietii noastre.
Menirea pe care credem ca o avem sau pe care ne-o atribuim poate fi colivie, palat sau poate fi imensa precum intregul Univers. Pentru ca exista, de fapt, un mare “secret psihologic”: oamenii isi traiesc viata doar in functie de scopurile pe care si le-au propus.
Uneori aceste scopuri ne sunt clare, alteori nu (ele exista, insa, sub forma unor dorinte subconstiente); uneori sunt potrivite, alteori sunt aberante si ne transforma in sclavi – sclavi ai banilor, relatiilor, admiratiei sau atentiei primite sau orice altceva.
De aceea, un pas esential pe drumul spre o fericire profunda, simpla si curata, incepe cu stabilirea unor obiective potrivite. Mici si mari, ele ne vor indica directia de mers si vor infatisa, asemeni unei harti, cum va arata viata noastra.
Scopurile noastre ar trebui sa ne implineasca. Trebuie sa ni le stabilim noi insine si nu sa le imprumutam de la altii si, mai mult, nici macar nu e de folos sa le stabilim in mod rational – ele sunt, mai degraba, dorinte ale inimii. Daca ne-am stabilit scopurile potrivite, atunci dimineata ne trezim cu placere, peste zi muncim cu entuziasm si seara suntem incantati si multumiti!
Aceste scopuri ale inimii sunt, in esenta, lectiile pe care le avem de invatat, realizarile pe care le avem de implinit, talentele puse in aplicare – pe care le avem de daruit.
Fara a avea obiective clare, te poti rataci usor: atunci cand nu decizi tu pentru tine, o vor face altii. Atunci cand nu iti faci singura planurile, vor planui altii in locul tau si, ghici?! Nu vor planui mare lucru, pentru tine...
Asa ca te invit sa iti petreci saptamana meditand la ceea ce iti doresti, de fapt. La felul in care iti doresti, cu adevarat, sa arate viata ta si la deciziile pe care ar trebui sa le iei, in acest sens.
Si, apoi, cu hartia si creionul in mana, sa iti scrii o lista a obiectivelor tale. Mici sau mari, pe termen scurt sau lung, noteaza tot ceea ce crezi ca e necesar sa existe in viata ta, pentru ca tu sa fii fericita.
Si, pentru a fi foarte simplu, te poti orienta in felul urmator:
- obiective pentru viata profesionala: finante si cariera
- obiective pentru viata personala: cuplu, familie, prieteni etc
- obiective individuale: sanatate, dezvoltare personala, spiritualitate.
In fiecare din aceste domenii trebuie sa existe suficienta claritate a scopurilor pentru ca, de fapt, scopurile iti arata incotro te indrepti si ce fel de viitor iti construiesti.