Majoritatea votantilor au respins posibilitatea ca Scotia sa aduca ideea de a deveni o natiune independenta. Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron a intampinat pozitiv decizia Scotiei intr-o aparitie televizata, spunand ca este un rezultat clar. " Ca milioane de oameni sunt incantati", a spus acesta.
Cameron a mai spus ca ar fi fost dezamagit sa vada ca Regatul Unit se destrama, dar a apreciat implicarea ambelor parti in campanie. " Va auzim", le-a spus celor care au votat pentru independenta, adaugand ca ar fi fost o oportunitate sa schimbe modul in care este guvernat Regatul Unit, si " sa il schimbe in mai bine".
Guvernul sau a permis o autonomie scotienilor in trecut si o va permite din nou, a mai precizat Cameron. O "declaratie noua si corecta" va fi creata pentru Scotia si alte tari din Regatul Unit, a tinut acesta sa clarifice.
Prim- ministrul Scotiei, Alex Salmond s-a declarat invins intr-o declaratie televizata si le-a cerut si celorlalti scotieni sa faca acelasi lucru.
Le-a multumit scotienilor " pentru 1.6 milioane de voturi pentru independenta Scotiei" si a spus ca schimbarea pe care au anuntat-o oficialii electorali de 84.6% din voturile a peste 4.2 milioane de oameni, a fost unul din cele mai mari voturi democratice din lume.
Rezultatul final al referendumului a fost de 1.617.989 voturi in favoarea independentei contra 2.001.926 voturi din partea Regatului Unit al Marii Britanii. Asta inseamna ca tabara pro-uniune a castigat cu o marja de eroare de 10%, cu 55.25% din voturi la 44.65%, un decalaj mult mai larg decat in sondajele de opinie sugerate in ultimele zile.
Rezultatul inseamna ca principalele partide politice din Westminster si multi alti oameni din Regatul Unit si Scotia pot respira impreuna usurati ca au scapat de amenintarea de despartire a unei uniuni vechi de peste trei secole. Totusi, multi din tabara "DA" vor fi putin dezamagiti.
Citeste si:
Obama, despre Independenta Scotiei
FOTO! Luna de miere in Anglia, cu numai cateva saptamani inainte de razboi