Scrisoarea unui baietel pentru Mos Craciun in 1991 suna cam asa:
"Draga Mosule, te rog sa ne aduci multe gume Turbo, iar surioarei mele o papusa care merge singura, pentru ca a fost foarte cuminte."
In cele ce urmeaza, iata un fragment din scrisoarea unei fetite catre Mos Craciun in 2011:
"Draga Mosule, anul acesta nu vreau prea multe de Craciun, asa ca daca nu primesc cel putin doua dintre cele enumerate mai jos, te voi omora, iti voi vana renii si voi oferi carnea lor oamenilor saraci in ziua de Craciun. Iata ce imi doresc: un telefon Blackberry, pe Justin Bieber sau Austin Mahone in carne si oase, bani, ochelari de soare...".
Ramai fara cuvinte la gandul ca Mosul cel bland se stinge pe zi ce trece din amintirea celor mici. Intrebata care a fost reactia celui mic la vederea cadourilor de la Mosul, o femeie raspunde:
"Ei, cum sa fie... Ala mic oricum primeste in fiecare zi cate ceva, ba de la bunica, ba de la matusa, ba de la prieteni... Nici nu mai simte ca e Craciunul."
Astfel se explica de ce copiii de atunci si cei din zilele noastre se diferentiaza atat de mult.
"Mosule, dar ce ochi mari ai, aproape ca ai tatei!"
Ti-l amintesti pe unchiul imbracat in costum de Mos Craciun? Se indoia vreunul dintre cei mici pe atunci ca el este Mosul adevarat? Mosul cerea pe atunci sa ii spui poezii sau cantecele si te rasplatea cu o jucarie si cu dulciuri. Atunci, copiii se bucurau cand primeau ciocolata si portocale, acum stramba din nas si bat din picior, sau mai rau, ii scriu scrisori de amenintare daca nu primesc tot ce-si doresc.
Zilele trecute, o prietena imi povestea ca trebuie sa gaseasca cumva o cale sa il convinga pe cel mic ca exista Mos Craciun. Anul trecut de sarbatori, tatal copilului era cat pe-aci sa fie deconspirat.
Stand in poala Mosului, baietelul i-a dat jos manusa rosie si a observat cu stupoare ca purta acelasi ceas ca si tatal lui. Atunci l-a luat la intrebari si era pe punctul de a-i smulge barba falsa cand mama lui l-a dojenit, spunandu-i ca va fi trecut pe lista copiilor obraznici. Suparat, copilul a insistat ca Mosul are ochii mari si albastri, ca ai tatalui sau.
In astfel de conditii, cum sa il faci pe cel mic sa mai creada in Mos Craciun? Feminis ti-a pregatit o lista cu trucuri pentru a-l convinge pe cel mic ca Mosul chiar exista.
Dar bradul vesnic verde?
S-a transformat in alb, gri, sau orice alta culoare iti pofteste inima, artificial, ce-i drept. In astfel de conditii, cum sa-l mai inveti pe copil versuri precum "O brad frumos, cu cetina tot verde"? Este normal ca fetita sau baietelul tau sa il primeasca pe Mosul cu neincredere, daca nimic din ce insemna odata Craciunul nu se mai aplica in zilele noastre.
Cum sa-i explici povestea cu Mosul care cobora pe horn cand cei mici stiu deja ca patrunderea in apartamentul cuiva fara cheie si fara permisiunea proprietarului inseamna intrare prin efractie ce se pedepseste prin lege?
Mosul vine cu sania? Dar nu ninge!
Zapezile acelea ca in povesti, care ne ofereau ocazia sa ne batem cu bulgari de Craciun au disparut fara urma. Si unde mai pui ca sania Mosului devine din ce in ce mai putin credibila fara mantia de zapada pe care sa poata aluneca usor, trasa de reni.
E drept ca poti sa-i spui copilului ca sania este fermecata si ca zboara ca vantul si ca gandul, dar povestea parea mult mai potrivita cand nametii de zapada stateau drept martori de netagaduit.
Craciunul, incotro?
Daca in trecut cadoul perfect se limita la o portocala si cateva jucarii, iar in prezent se ajunge la dorinte nerealiste precum Justin Bieber sub bradul de Craciun, ce ne aduce oare viitorul? Cum va arata oare, scrisoarea unui copil pentru Mos Craciun in 2021? Dar inainte sa ne intrebam cum vor arata dorintele celor mici in viitor, mai degraba ar trebui sa punem o alta intrebare, si anume, aceea a existentei acelui batranel bland si darnic. Vom mai vorbi oare despre Mosul peste zece ani?
Machiajul potrivit pentru Craciun in functie de culoarea ochilor
Horoscop de sarbatori: Scenariul perfect pentru zodia ta
Un Craciun de vedeta: 4 coafuri rapide