Fiecare reteta are secretul ei, stropul ei de magie, pe care cu greu il descifrezi, si chiar si atunci cand il stii este posibil sa gresesti, pentru ca un preparat se poate rasfata in asa fel incat sa-ti rada in fata luni de zile, ba chiar ani sau chiar o vesnicie, si sa nu se lase induplecat a fi gustos, frumos si delicios.
Cam asa patesc eu in privinta cozonacului de Sarbatori, astfel ca, de cativa ani incoace, nu reusesc sa ii dezleg tainele ascunse; nu stiu ce sa mai fac, cum sa-i mai descant, ce conditii sa ii mai creez, cum sa-l mai dadacesc ca sa imi iasa si mie macar odata si sa ma pot lauda cu el. Am luat fiecare ingredient in parte, l-am analizat, l-am schimbat cu alte firme, am incercat si reteta vecinei si a vecinului si a bucatarului...a tuturor...dar nu vor, daca nu vor domne' sa iasa, ce sa le mai fac?! Undeva gresesc, dar nu stiu unde..sau poate nu prea ma plac pe mine, eu stiu...nu pot sa imi dau seama, asa ca am renuntat. poate anul asta, cu sfaturi culinare utile, voi da lovitura...
Asadar, m-am gandit sa il intreb pe priceputul bucatar Victor Melian despre trucurile din bucataria traditionala romaneasca...dar nicio sansa, niciun bucatar desavarsit sau maestru nu se mai implica in monotonia preparatelor traditionale romanesti, ci exploreaza gustul desavarsit al bucatariilor din jurul lumii, garantandu-ne experiente gustative de senzatie. cat despre trucuri si secrete..."Va voi dezvalui un secret deosebit de secret, si anume ca secretul unui Craciun deosebit este sa tii secret faptul ca deosebit de uzual toti in mare secret vor gati cele mentionate de tine, vor gati in mod deosebit de special, dar nu va fi nici un secret si mai ales toti se plictisesc deosebit de tare dupa cateva zile in care mananci exact aceleasi lucruri identice. In secret nu mai suporta nimeni, dar nu au curajul deosebit de a recunoaste. Secretul meu si fiind secretos nu vreau in mod deosebit sa il dezvalui este ca am un meniu secret de Craciun meniu care este deosebit de bun. ...si mai ales secret." :
Asadar, va sfatuieste Victor, daca v-ati saturat de carnati, sarmale si alte cele traditionale de Craciun haideti sa calatorim impreuna in tari exotice purtati de farfuria fermecata…Thailanda,Suedia,India, Rusia si Tahiti….ne asteapta!
- O masa de Craciun suedeza fara glogg(vin fiert) , lax (somon) si sunca nu e de inchipuit.
- Satay(frigarui) de pui sau creveti, cu unt de arahide. In Thailanda de Craciun e ceva mai hot decat la noi.
- Un chicken tikka masala dupa o reteta originala de la Sangeeta din Kashmere.
Adica din Nordul Indiei nu din un pullover…..
- Pelmeni si vinegret asa cum le facea bunica mea de la Moscova si vodca obligatorie.
- Tahiti soare,ocean si faimoasele “pork ribbs” marinate in miere,ghimbir,soya si ulei de migdale
Suna extrem de apetisant si interesant, si mai ales curios de explorat, asa ca daca va tine talentul, dar si buzunarul unor ingrediente nu tocmai ieftine, nu ezitati sa traiti un Craciun perfect de gustos. Iar daca nu va pricepeti, dar totusi vreti sa savurati aceste delicatese, sunati la restaurant si rezervati-va o zi cu un altfel de gust! Asa scapati si de peripetiile din bucatarie!
Nu rata pe pagina urmatoare sfaturi practice de la bunica pentru preparate traditionale romanesti!
Iar pentru cele care nu se abat de la traditia romaneasca, am si pentru ele cateva sfaturi gustoase pentru cateva dintre preparatele de baza ale bucatariei romanesti:
Cozonacul:
- ouale trebuie sa fie proaspete si atunci cand se folosesc sa fie la temperatura camerei,
- cozonacii cu mai putina cantitate de zahar cresc mai repede
- toate usile inchise! Sa nu patrunda nici strop de curent sau aer ca dau inapoi
- sa se respecte focul mic si durata de 60 de minute, pentru ca altfel iese un dezastru
- cozonacii sunt mai gustosi si mai ales, pufosi, daca se adauga in aluat un varf de cutit de bicarbonat
- niciodata nu taiati cozonacii calzi, pentru ca se incruzesc
Borsul de porc
- e mai gustos daca daugati o jumatate de ardei iute taiat marunt
- borsul se lasa sa fiarba pana ce carnea incepe sa cada de pe oase
Toba
- adaugarea mujdeiului de usturoi ofera un gust mai bun preparatului
- boiaua de ardei dulce ar putea fi secretul unei culori frumoase
Sarmalute
- majoritatea gospodinelor fac sarmalute fara a cali ceapa, insa daca tai marunt ceapa si o calesti un minut, doua, pana se inmoaie, va oferi un gust mult mai aromat sarmalutelor
- putin sos de rosii in carne, pentru o culoare, dar si gust de senzatie
Piftiuta
- piftia are un aspect mai placut daca pe fundul formelor in care se pune se aseaza feliute de ou (fiert), verdeata sau morcovi fierti;
- un secret din strabunici este ca atunci cand asezati la fundul formei aceste "ornamente" sa nu puneti imediat zeama de piftie, ci sa dati formele putin afar la rece, pentru ca zeama sa nu se amestece cu ele atunci cand turnati;
- racitura este mai "eleganta" si rafinata daca nu puneti bucatile de usturoi (chiar si pisat el) in ea, ci il pisati in prealabil, iar zeama o treceti printr-o sita in care se afla acest usturoi; in asa fel va prelua doar gustul subtil al usturoiului si nu ne riscam sa ne trezim cu o bucata vruta de usturoi printre dinti
- piftia se fierbe a foc foarte mic, iar zeama se strecoara de mai multe ori prin sita, pentru a se "limpezi" si pentru a se strecura grasimea zice bunica
Pateu facut in casa/lebar
- pe langa faptul ca ficatul si grasimea fierte bine se dau prin masina de tocat, secretul bunicii este acela ca adauga un pic de lapte dulce, pentru a fi mai cremos si gustos
- alte bunicute harnicute mi-au spus ca ele adauga si putina ceapa calita si o da prin masina de tocat odata cu ficatelul si grasimea, pentru a mai "taia" din amareala si a fi mai dulce.
Astept sa imi mai spuneti si voi ce secrete mai cunoasteti, pe forum! Ajutati-ma!
Citeste si: