Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»

Secrete culinare pentru un Craciun fara peripetii

De în Sport 17 dec 2009
Strop de perspicacitate pentru retetele de sarbatori, dar si recomandarea bucatarului Victor Melian pentru masa de Craciun, imbinari de alimente si condimente date de bunica...pentru acel gust unic si perfect de sarbatori..da, da, doar in cele ce urmeaza!

Fiecare reteta are secretul ei, stropul ei de magie, pe care cu greu il descifrezi, si chiar si atunci cand il stii este posibil sa gresesti, pentru ca un preparat se poate rasfata in asa fel incat sa-ti rada in fata luni de zile, ba chiar ani sau chiar o vesnicie, si sa nu se lase induplecat a fi gustos, frumos si delicios.

Cam asa patesc eu in privinta cozonacului de Sarbatori, astfel ca, de cativa ani incoace, nu reusesc sa ii dezleg tainele ascunse; nu stiu ce sa mai fac, cum sa-i mai descant, ce conditii sa ii mai creez, cum sa-l mai dadacesc ca sa imi iasa si mie macar odata si sa ma pot lauda cu el. Am luat fiecare ingredient in parte, l-am analizat, l-am schimbat cu alte firme, am incercat si reteta vecinei si a vecinului si a bucatarului...a tuturor...dar nu vor, daca nu vor domne' sa iasa, ce sa le mai fac?! Undeva gresesc, dar nu stiu unde..sau poate nu prea ma plac pe mine, eu stiu...nu pot sa imi dau seama, asa ca am renuntat. poate anul asta, cu sfaturi culinare utile, voi da lovitura...

Asadar, m-am gandit sa il intreb pe priceputul bucatar Victor Melian despre trucurile din bucataria traditionala romaneasca...dar nicio sansa, niciun bucatar desavarsit sau maestru nu se mai implica in monotonia preparatelor traditionale romanesti, ci exploreaza gustul desavarsit al bucatariilor din jurul lumii, garantandu-ne experiente gustative de senzatie. cat despre trucuri si secrete..."Va voi dezvalui un secret deosebit de secret, si anume ca secretul unui Craciun deosebit este sa tii secret faptul ca deosebit de uzual toti in mare secret vor gati cele mentionate de tine, vor gati in mod deosebit de special, dar nu va fi nici un secret si mai ales toti se plictisesc deosebit de tare dupa cateva zile in care mananci exact aceleasi lucruri identice. In secret nu mai suporta nimeni, dar nu au curajul deosebit de a recunoaste. Secretul meu si fiind secretos nu vreau in mod deosebit sa il dezvalui este ca am un meniu secret de Craciun meniu care este deosebit de bun. ...si mai ales secret." :

Asadar, va sfatuieste Victor, daca v-ati saturat de carnati, sarmale si alte cele traditionale de Craciun haideti sa calatorim impreuna in tari exotice purtati de farfuria fermecata…Thailanda,Suedia,India, Rusia si Tahiti….ne asteapta!
- O masa de Craciun suedeza fara glogg(vin fiert) , lax (somon) si sunca nu e de inchipuit.
- Satay(frigarui) de pui sau creveti, cu unt  de arahide. In Thailanda de Craciun e ceva mai hot decat la noi.

- Un chicken tikka masala  dupa o reteta originala de la Sangeeta din Kashmere.
Adica din Nordul Indiei nu din un pullover…..
 
- Pelmeni si vinegret asa cum le facea bunica mea de la Moscova si vodca obligatorie.

- Tahiti soare,ocean si faimoasele “pork ribbs” marinate in miere,ghimbir,soya si ulei de migdale

Suna extrem de apetisant si interesant, si mai ales curios de explorat, asa ca daca va tine talentul, dar si buzunarul unor ingrediente nu tocmai ieftine, nu ezitati sa traiti un Craciun perfect de gustos. Iar daca nu va pricepeti, dar totusi vreti sa savurati aceste delicatese, sunati la restaurant si rezervati-va o zi cu un altfel de gust! Asa scapati si de peripetiile din bucatarie!

Nu rata pe pagina urmatoare sfaturi practice de la bunica pentru preparate traditionale romanesti!

Iar pentru cele care nu se abat de la traditia romaneasca, am si pentru ele cateva sfaturi gustoase pentru cateva dintre preparatele de baza ale bucatariei romanesti:

Cozonacul:


- ouale trebuie sa fie proaspete si atunci cand se folosesc sa fie la temperatura camerei,
- cozonacii cu mai putina cantitate de zahar cresc mai repede
- toate usile inchise! Sa nu patrunda nici strop de curent sau aer ca dau inapoi
- sa se respecte focul mic si durata de 60 de minute, pentru ca altfel iese un dezastru
- cozonacii sunt mai gustosi si mai ales, pufosi, daca se adauga in aluat un varf de cutit de bicarbonat
- niciodata nu taiati cozonacii calzi, pentru ca se incruzesc

Borsul de porc

- e mai gustos daca daugati o jumatate de ardei iute taiat marunt
- borsul se lasa sa fiarba pana ce carnea incepe sa cada de pe oase

Toba

 
- adaugarea mujdeiului de usturoi ofera un gust mai bun preparatului
- boiaua de ardei dulce ar putea fi secretul unei culori frumoase

Sarmalute

- majoritatea gospodinelor fac sarmalute fara a cali ceapa, insa daca tai marunt ceapa si o calesti un minut, doua, pana se inmoaie, va oferi un gust mult mai aromat sarmalutelor
- putin sos de rosii in carne, pentru o culoare, dar si gust de senzatie

Piftiuta

- piftia are un aspect mai placut daca pe fundul formelor in care se pune se aseaza feliute de ou (fiert), verdeata sau morcovi fierti;
- un secret din strabunici este ca atunci cand asezati la fundul formei aceste "ornamente" sa nu puneti imediat zeama de piftie, ci sa dati formele putin afar la rece, pentru ca zeama sa nu se amestece cu ele atunci cand turnati;
- racitura este mai "eleganta" si rafinata daca nu puneti bucatile de usturoi (chiar si pisat el) in ea, ci il pisati in prealabil, iar zeama o treceti printr-o sita in care se afla acest usturoi; in asa fel va prelua doar gustul subtil al usturoiului si nu ne riscam sa ne trezim cu o bucata vruta de usturoi printre dinti
- piftia se fierbe a foc foarte mic, iar zeama se strecoara de mai multe ori prin sita, pentru a se "limpezi" si pentru a se strecura grasimea zice bunica

Pateu facut in casa/lebar


- pe langa faptul ca ficatul si grasimea fierte bine se dau prin masina de tocat, secretul bunicii este acela ca adauga un pic de lapte dulce, pentru a fi mai cremos si gustos
- alte bunicute harnicute mi-au spus ca ele adauga si putina ceapa calita si o da prin masina de tocat odata cu ficatelul si grasimea, pentru a mai "taia" din amareala si a fi mai dulce.

Astept sa imi mai spuneti si voi ce secrete mai cunoasteti, pe forum! Ajutati-ma!

Citeste si:

10 reguli "coapte" de un bucatar pentru orice gastro-diva

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 mar