Prima situatie: Interviul pentru job
Prima impresie pe care o vei face angajatorului este cea mai importanta, iar cel mai important in constructia unei pareri despre tine este look-ul. De aceea este foarte important sa te imbraci ca o profesionista chiar daca interviul este pentru un job unde tinuta business nu este necesara.
Nu vrei ca prima impresie sa fie doar una buna ci una excelenta.
Tinuta ta:
- Un costum (navy, negru sau gri inchis)
- Fusta costumului trebuie sa fie deajuns de lunga incat sa te simti confortabil
- Bluza simpla
- Pantofi conservatori
- Bijuterii putine
- Fara bijuterii e mai bine decat cu bijuterii ieftine
- Coafura profesionala
- Dresuri simple
- Machiaj simplu
- Parfum light
- Manichiura simpla si curata
- Mapa sau servieta
Ce sa nu aduci la interviu:
- guma
- Ipod
- Cafea sau suc
- Telefon (doar daca e dat pe Silent)
Sfaturi:
- Tinuta business poate fi o arma puternica, mai ales daca apelezi la calitate.
- Bijuterii – Un ceas este un element-cheie, mai ales ca sugereaza ca esti o persoana care valorifica timpul.
- Daca esti atragatoare, nu ezita sa-ti subliniezi talia cu o centura intr-o nuanta neutra, peste bluza sau camasa deschisa la culoare
- Chiar daca postura ta trebuie sa fie una oficiala, nu ezita sa apelezi la o coafura bine finisata, pentru o femeie puternica
Nu uita!
Imaginea ta conteaza mult pentru angajator. Pentru ca ii va reprezenta compania in intalnirile de afaceri.A doua situatie: Intalnirea de business
Tinuta potrivita este extrem de importanta in diferite situatii business. Alegerea unei tinute prea pompoase il poate face pe celalalt sa se simta inconfortabil. Daca te imbraci prea casual vei parea neprofesionist si nonsalant. De aceea decizia legata de tinuta potrivita pentru intalnirea de business este putin dificila.
Locatia reprezinta punctul de plecare in alegerea tinutei:
– Daca intalnirea are loc la sediul firmei clientului, atunci vei adopta o tinuta formala, dar de impact, care sugereaza calitatea serviciilor pe care le oferi. Daca tinuta ta pare a unui om ce are succes si ii place sa profite putin de asta, ii va fi mai usor sa se lase pe mana ta.
Daca tinuta ta si implicit servieta, masina si produsele de care ai nevoie par uzate, atunci iti va fi greu sa obtii bani frumosi de la el, pentru ca nu dai impresia ca esti in castig.
- La o cafenea sau un restaurant pentru oameni de afaceri – Aici tinuta este formala, asa ca nu trebuie sa te abati de la regula. Foloseste un machiaj soft, o coafura care presupune prinderea parului si un parfum light care sa nu se amestece cu mirosul delicateselor comandate.
- La un restaurant casual – Aici tinuta poate fi clar un stil business-casual. Daca vei purta o tinuta pentru care optezi si pentru serviciu, atunci va fi suficient. E clar ca va fi o intalnire relaxata iar tinuta trebuie sa sugere acelasi lucru. Opteaza pentru o rochie si un bolero sau pantaloni si un top sau o fusta si o bluza sunt tinute adecvate.
Bolero-ul poate fi un element vestimentar, care inlaturat poate crea o tinuta mai putin formala. Reprezinta o strategie buna cand exista dubii.