Asa cum spuneam la inceputul serialului, Cezar Filip si Doru Pencea au dat nastere unui proiect inedit in Romania, aducand la cunostinta romanului ca luxul nu ii este interzis in totalitate, sau cel putin nu din punct de vedere al gastronomiei. Asa a luat nastere restaurantul Ginger, locatie care isi propune sa coboare gustul luxului la nivelul economic al romanului, fara a se sfii si a se zgarci in a-i satisface pretentiile. Asadar, cu ajutorul lui Cezar Filip, am convenit la realizarea unui serial, pe care el l-a numit inca de la inceput intr-un mod haios "RR", care sa-ti prezinte unele dintre cele mai inaccesibile materii prime, dar accesibile buzunarului tau ca preparat finit la restaurant. Cezar Filip ne prezinta lucrurile nestiute din spatele unui preparat pretentios: Foie Gras Presse.
Ficatul de rata sau de gasca indopata nu este o materie prima atat de rara, dar este foarte rafinata. Ratele si gastele acumuleaza in ficat, in timpul cand se hranesc bine, rezerve de grasime pe care le folosesc in perioada migratiei.
Aceasta face ca ficatul lor sa devina mai mare si sa aiba o strucutura onctuoasa. Vechi egipteni au observat acest lucru si nu numai atat, ci si faptul ca ficatul marit are un gust mult mai bun decat cel normal.
Marirea ficatului se obtine prin indoparea ratelor si gastelor cu boabe de porumb, aceasta supraalimentare pricinuind aculumularea de grasime in ficat, care nu este nicidecum cirotic, cum cred unii, pentru ca fenomenul este reversibil. Daca se inceteaza indoparea, acesta revine la forma normala.
De curand, am vazut intr-o emisiune la televizor cum cineva caruia i s-a prezentat o portie de ficat de gasca indopata, s-a strambat si a spus ca nu manca asa ceva. Nu stiu de ce s-a strambat, poate voia langa el un bot de mamaliga. De multe ori oamenii au reactii stupide in fata unor produse de gastronomie de inalta clasa.
Ficatul de rata se poate pregati in mai multe feluri, de la carpaccio, la tras in tigaie si de la componenta a unor feluri cum ar fi Turnedo Rossini, pana la diferite forme de fois gras presse, terina si parfait. Se serveste aproape intodeauna cu fructe sub diferite forme sau cu jeleuri de fructe cerand sa fie acompaniat de ceva dulce acrisor si chiar picant.
La fois gras se bea intodeauna un vin alb dulce, iar la francezi aproape ca intra in retea vinurile de Sauterne. Chiar la pregatirea ficatulu de rata sau de gasca se pot folosi vinuri dulci ca Porto sau Malaga, champagne, cognac sau armagnac. Din multitudinea de retete de preparare a ficatului va vom prezentam una pe care noi o servim la restaurantul Ginger, si anume:
Fois gras presse de rata cu usturoi confiat si prune de California.
Se ia un ficat de rata proaspat(aprx. 500 gr) si se taie in felii de 1 cm.
Se scot toate venele din el, dupa care se pune pentru 12 ore in lapte. Se scot din lapte, se scurg bine si se condimenteaza cu piper alb, sare dulce si cognac.
Fiecare bucata se pune in forma, constituindu-se din ele straturi succesive. presandu-se in permanenta. Formele de inox pline cu compozitie se invelesc in 2-3 straturi succesive de folie alimentara si se lasa 2-3 ore in frigider. Intr-un cuptor cu ventilatie se pune o tava cu apa si se incalzeste la 110 grade. Formele se introduc in tava cu apa si se lasa la bain marie timp de 8-9 minute, dupa care se scot pentru a evita o tratare termica excesiva. Se racesc la temperatura camerei dupa care se pun la frigider la 5-6 grade.
Compozitia la aceasta temperatura scazuta are consistenta untului, iar in partea superioara face un usor "guler" de grasime.
Se scoate din forma si se tine invelit in folie la temperatura de 5-6 grade, temperatura la care se si serveste in bucati intre 50-80 grame drept gustare.
La restaurantul Ginger se serveste, asa cum se vede si in poza acompaniat de dulceata de usturoi, de prune de California(daca este sezon de trufe o felie de trufa neagra proaspata) si recomandam, bineinteles un vin alb dulce, de ce nu, o Tamaioasa romaneasca.
Articol realizat cu sprijinul lui Cezar Filip - Restaurant Ginger.
Citeste din serialul "Rar si Rafinat" si:
Trufele negre - "sinonimul briliantelor pentru un bijutier"