cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»
Camilla

Regina Camilla îşi anulează angajamentele oficiale din...

Citeste mai mult»
Margot Robbie

Margot Robbie, mamă pentru prima dată. Vedeta din...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise ar fi în discuţii cu Paramount pentru...

Citeste mai mult»

Secrete dezvaluite din prepararea unui pretentios Foie Gras

De în Sport 9 ian 2010
"De multe ori oamenii au reactii stupide in fata unor produse de gastronomie de inalta clasa", spune Cezar Filip, unul dintre intemeietorii restaurantului Ginger din capitala. Asa se intampla si acest preparat extrem de rafinat, care ascunde o multitudine de lucruri in spatele frumosului aranjament din farfurie. Despre acestea ne vorbeste chiar Cezar in continuarea serialului de alimente Rare si Rafinate, pe care l-am initiat cu sprijinul lui.

Asa cum spuneam la inceputul serialului, Cezar Filip si Doru Pencea au dat nastere unui proiect inedit in Romania, aducand la cunostinta romanului ca luxul nu ii este interzis in totalitate, sau cel putin nu din punct de vedere al gastronomiei. Asa a luat nastere restaurantul Ginger, locatie care isi propune sa coboare gustul luxului la nivelul economic al romanului, fara a se sfii si a se zgarci in a-i satisface pretentiile. Asadar, cu ajutorul lui Cezar Filip, am convenit la realizarea unui serial, pe care el l-a numit inca de la inceput intr-un mod haios "RR", care sa-ti prezinte unele dintre cele mai inaccesibile materii prime, dar accesibile buzunarului tau ca preparat finit la restaurant. Cezar Filip ne prezinta lucrurile nestiute din spatele unui preparat pretentios: Foie Gras Presse.

Ficatul de rata sau de gasca indopata nu este o materie prima atat de rara, dar este foarte rafinata. Ratele si gastele acumuleaza in ficat, in timpul cand se hranesc bine, rezerve de grasime pe care le folosesc in perioada migratiei.

Aceasta face ca ficatul lor sa devina mai mare si sa aiba o strucutura onctuoasa. Vechi egipteni au observat acest lucru si nu numai atat, ci si faptul ca ficatul marit are un gust mult mai bun decat cel normal.

Marirea ficatului se obtine prin indoparea ratelor si gastelor cu boabe de porumb, aceasta supraalimentare pricinuind aculumularea de grasime in ficat, care nu este nicidecum cirotic, cum cred unii, pentru ca fenomenul este reversibil. Daca se inceteaza indoparea, acesta revine la forma normala.

De curand, am vazut intr-o emisiune la televizor cum cineva caruia i s-a prezentat o portie de ficat de gasca indopata, s-a strambat si a spus ca nu manca asa ceva. Nu stiu de ce s-a strambat, poate voia langa el un bot de mamaliga. De multe ori oamenii au reactii stupide in fata unor produse de gastronomie de inalta clasa.

Ficatul de rata se poate pregati in mai multe feluri, de la carpaccio, la tras in tigaie si de la componenta a unor feluri cum ar fi Turnedo Rossini, pana la diferite forme de fois gras presse, terina si parfait. Se serveste aproape intodeauna cu fructe sub diferite forme sau cu jeleuri de fructe cerand sa fie acompaniat de ceva dulce acrisor si chiar picant.

La fois gras se bea intodeauna un vin alb dulce, iar la francezi aproape ca intra in retea vinurile de Sauterne. Chiar la pregatirea ficatulu de rata sau de gasca se pot folosi vinuri dulci ca Porto sau Malaga, champagne, cognac sau armagnac. Din multitudinea de retete de preparare a ficatului va vom prezentam una pe care noi o servim la restaurantul Ginger, si anume:

Fois gras presse de rata cu usturoi confiat si prune de California.


Se ia un ficat de rata proaspat(aprx. 500 gr) si se taie in felii de 1 cm.

Se scot toate venele din el, dupa care se pune pentru 12 ore in lapte. Se scot din lapte, se scurg bine si se condimenteaza cu piper alb, sare dulce si cognac.

Fiecare bucata se pune in forma, constituindu-se din ele straturi succesive. presandu-se in permanenta. Formele de inox pline cu compozitie se invelesc in 2-3 straturi succesive de folie alimentara si se lasa 2-3 ore in frigider. Intr-un cuptor cu ventilatie se pune o tava cu apa si se incalzeste la 110 grade. Formele se introduc in tava cu apa si se lasa la bain marie timp de 8-9 minute, dupa care se scot pentru a evita o tratare termica excesiva. Se racesc la temperatura camerei dupa care se pun la frigider la 5-6 grade.
Compozitia la aceasta temperatura scazuta are consistenta untului, iar in partea superioara face un usor "guler" de grasime.

Se scoate din forma si se tine invelit in folie la temperatura de 5-6 grade, temperatura la care se si serveste in bucati intre 50-80 grame drept gustare.

La restaurantul Ginger se serveste, asa cum se vede si in poza acompaniat de dulceata de usturoi, de prune de California(daca este sezon de trufe o felie de trufa neagra proaspata) si recomandam, bineinteles un vin alb dulce, de ce nu, o Tamaioasa romaneasca.

Articol realizat cu sprijinul lui Cezar Filip - Restaurant Ginger.  

Citeste din serialul "Rar si Rafinat" si:

Trufa Alba! 

Trufele negre - "sinonimul briliantelor pentru un bijutier"

 

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

flory (17.11.2014, 21:29)
Ar trebui sa va indoape si pe voi cineva cu forta daca tot vi se pare ok aceasta procedura la care sunt supuse acele animale pe care le numiti voi produse de INALTA CLASA.Poate ati reusi sa faceti si voi parte din inalta clasa si v-ati schimba putin mentalitatea.Cineva sa interzica aceasta mancare!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi