Informaţiile au fost publicate de către un cercetător austriac care a condus un experiment bazat pe speed dating. Bărbatul a corelat caracteristicile narcisiste ale participanţilor cu frecvenţa reacţiilor pozitive ale potenţialilor parteneri cu privire la o eventuală a doua întâlnire. Ce a constatat? Cei care au înregistrat cele mai mari note în ceea ce priveşte narcisismul au fost percepuţi de către sexul opus ca fiind cei mai atrăgători.
Ca parteneri, însă, narcisiştii nu sunt deloc o alegere fericită. Obsesia pentru propria persoană elimină orice urmă de vulnerabilitate şi în ciuda faptului că se comportă mereu de parcă sunt perfecţiunea întruchipată, aceştia au, de regulă, o stimă de sine extrem de scăzută. Aceşti factori îi paralizează şi îi împiedică să construiască legături emoţionale reale cu alte persoane, situaţie căreia i se adaugă lipsa de empatie. Se pricep de minune la a atrage un potenţial partener, dar nu reuşesc să menţină o relaţie sănătoasă.
Şi totuşi sunt atât de căutaţi şi iubiţi! De ce? Iată trei motive pentru care narcisiştii câştigă atât de uşor inimile potenţialilor parteneri:
Sunt ferm convinşi că sunt foarte atrăgători
Narcisiştii arată bine, însă şi mai important este că sunt convinşi de asta, iar această convingere joacă un rol important în felul acestora de a se afişa în lume.
Desigur, atracţia fizică este esenţială în orice relaţie. Problema într-o relaţie cu un narcisist este aceea că acesta îşi epuizează partenerul cerându-i mereu atenţie şi nu durează mult până când începe să caute şi aprobarea altora. Astfel, va reveni pe Tinder, de exemplu, doar pentru atenţia suplimentară pe care o primeşte online.
Sunt aşi într-ale flatării
Narcisiştii doresc ca oamenii din jur să creadă că ei sunt mai buni, mai atrăgători, mai interesanţi şi mai inteligenţi decât oricine altcineva. În etapele iniţiale ale unei relaţii, ei tind să îi spună partenerului că este excepţional, că arată bine şi că îi apreciază inteligenţa pentru că au senzaţia că asta se reflectă asupra lor: din moment ce ei sunt minunaţi, îşi aleg parteneri pe măsură. Problema este că narcisistul nu poate face faţă rezultatului inevitabil al acestui proces: dezvoltarea afecţiunii tale faţă de el.
Teama de a-i fi descoperită lipsa de empatie îl face să înceapă să te îndepărteze de îndată ce simte că te ataşezi de el. Dacă eşti norocoasă, îţi va spune că îţi pasă prea mult de el şi apoi va pleca. Despărţirea va genera, inevitabil, confuzie şi multă durere, dar este mult mai sănătoasă decât situaţia în care te confrunţi cu efectele unei relaţii pe termen lung cu un narcisist.
Sunt extrem de carismatici
În ciuda problemelor legate de vulnerabilitatea emoţională, narcisiştii tind să se înconjoare cu oameni, au întotdeauna mulţi prieteni, cunoştinţe şi contacte profesionale. Şi ce poate fi mai atrăgător decât să primeşti atenţie de la un om sociabil, cu numeroşi prieteni, care este sufletul petrecerii şi pe care toată lumea pare să îl vrea aproape? Te gâdeşti că poate eşti specială, până când decide că nu mai prezinţi interes. Narcisistul se hrăneşte cu atenţie şi de îndată ce a consumat tot ce aveai de oferit, va merge mai departe.
Îţi poate lua o vreme să îţi dai seama dacă un potenţial partener este narcisist sau nu. Însă dacă ai senzaţia că ar fi, confirmarea vine extrem de uşor. Descoperă aici INTREBAREA care îl da de gol, garantat!