Programul meu difera mult in functie de locul in care ma aflu. Calatoresc foarte des pentru proiectele in care sunt implicata si evident ca programul difera de la unul la altul. Cand sunt acasa, in Oklahoma, am un program obisnuit, care include mersul la biroul, timp petrecut cu fiul meu, pranzul, rezolvarea diferitelor probleme cotidiene, apoi seara in familie.
Cat timp petreceti cu fiul dumneavoastra, Paul-Dylan, si cu sotul?
Petrecem impreuna aproape toata ziua. Eu si sotul meu lucram impreuna, la sala de gimnastica din Oklahoma. Am amenajat acolo un loc special pentru Dylan, si pentru joaca si pentru odihna. In felul acesta castigam foarte mult timp pe care altfel ar fi trebuit sa il petrecem separat. Dupa program, ne place foarte mult sa mergem in parc cu cel mic. Pana acum, cu Dylan am stat ori eu ori Bart, cand trebuie sa plecam impreuna il luam si pe el cu noi, vrem ca tot timpul cel mic sa fie langa unul dintre noi.
Care sunt tendintele privind educatia copiilor in SUA? Pe care le-ati adoptat si pe care le respingeti?
Principiile de baza in privinta educatiei copiilor sunt aceleasi in toata lumea, cred eu. Sunt foarte importante, ca parinte, principiile pe care si noi le-am primit de la parintii nostri si dupa care ne-am format personalitatea. Eu personal incerc sa-mi educ copilul asa cum m-au educat pe mine parintii mei si sa aplic totodata si sfaturi ale specialistilor in formarea personalitatii copiilor. Spre exemplu, specialistii te sfatuiesc sa faci educatie copilului inca din primele momente si sa nu mergi pe ideia ca inca este mic. De asemenea, in adoptarea unei atitudini sau a alteia vizavi de educatia copilului, functioneaza foarte bine si instinctul matern, care iti spune ca e bine si ce nu pentru copilul tau.
Ce elemente educationale veti aborda pentru a-i imprima fiului dvs. mentalitatea de invingator?
Deocamdata nu-mi pun problema sa ii inspir lui Dylan mentalitatea de invingator. Acum este la varsta la care trebuie invatat sa imparta, sa se imprieteneasca, sa fie politicos. Acestea sunt elementele educationale de baza.
Cum va organizati pentru a va implica in atat de multe proiecte, pentru a va conduce afacerea, pentru a fi mama si sotie?
Regula de „time management" dupa care ma conduc este ca se pot face foarte multe lucruri, dar nu in acelasi timp. Secretul este sa stii sa iti stabilesti prioritatile si apoi sa le rezolvi pe toate, pe rand. Evident, pentru mine prima prioritate este copilul. Pe plan profesional este foarte important, de asemenea, sa inveti sa delegi responsabilitati, sa alegi ce vrei sa faci tu si ce lasi sa fie facut de catre oamenii care te ajuta. Nu trebuie sa ne ambitionam sa facem totul singuri pentru ca riscam sa ne blocam si avem numai de pierdut. Eu am norocul sa lucrez cu oameni care ma sprijina. Si aici in Romania si in America sunt oameni pe care pot sa ma bizui.
In cazul meu nu a fost nevoie de mari eforturi, pentru ca nu au fost efecte prea mari ale sarcinii asupra corpului. Asta pentru ca am facut, la sfatul medicului, exercitii fizice adecvate pana in luna a opta de sarcina si mi-am controlat alimentatia in permanenta. Daca iti ingrijesti trupul inainte si in timpul sarcinii va fi mult mai simplu sa te recuperezi dupa nastere.
Care sunt acele "motorase interioare" care v-au condus mereu spre performanta?
De fiecare data m-am mobilizat gandindu-ma la motivul pentru care fac ceea ce fac. Cand pui pasiune in munca ta, indiferent de domeniu, aceasta este de multe ori un motor suficient de puternic pentru a te duce spre performanta.
Care sunt trasaturile de caracter fara de care nu ati fi ajuns astazi ceea ce sunteti?
Vointa.
Care e "placerea vinovata" a Nadiei Comaneci?
Am aceeasi „placere vinovata" pe care o aveam si in copilarie, cand, in timpul cantonamentelor foarte dure, as fi dat orice pentru o bucatica de ciocolata. Ciocolata este mica mea slabiciune si, ca orice femeie, si shoppingul.
Care sunt diferentele dintre dumneavoastra ca "formator" (prin compania pe care o aveti) si antrenorii pe care i-ati avut de-a lungul timpului?
Antrenorii pe care i-am avut au stiut intotdeauna sa ne motiveze, sa ne sprijine si sa ne faca sa gandim pozitiv, iar eu m-am straduit sa le urmez exemplul si sa adopt aceesi atitudine fata de oamenii cu care interactionez. Prin actiunile in care ma implic incerc si eu sa motivez oamenii, sa le ofer suport ca sa merga mai departe, sa faca performanta, sa fie invingatori. Sunt mereu aceleasi principii care functioneza ca sa obtii ce e mai bun de la o persoana, indiferent de domeniu – munca, dedicare si pasiune.
Care este cel mai greu moment prin care femeia Nadia Comaneci a trecut?
Cu siguranta, momentul in care am ales sa plec din tara, pentru ca atunci lucrul acesta insemna sa ma despart de familia mea. Din fericire, acum distanta nu se mai resimte ca in trecut si imi pot vedea familia de cate ori simt nevoia.
Dar cel mai greu moment pentru cariera dvs.?
Nu pot sa spun ca am avut un moment de impas in cariera mea, un moment in care sa imi fi fost greu sa merg mai departe, dar e drept ca au existat si episoade mai dificile, ca in orice cariera si ca in orice viata, de fapt.
Care ar fi sfatul dumneavoastra pentru crearea unei cariere de succes in zilele noastre?
Reteta succesului si-o stabileste fiecare om in parte, in functie de tintele pe care isi doreste sa le atinga. Orice obiectiv indeplinit este un succes si cred ca pentru orice succes este nevoie de perseverenta si de vointa.
Cum putem sa indeplinim cu succes toate rolurile: de sotii, mame, femei de cariera?
Putem indeplini cu succes toate aceste roluri daca stim sa ne stabilim prioritatile si sa ne adaptam programul in functie de acestea.
Stiu ca intotdeauna este loc pentru mai bine, dar eu sunt multumita cu ceea ce am realizat pana acum si de felul in care am reusit sa imi indeplinesc obiectivele pe care mi le-am fixat de-a lungul timpului.
Oamenii din toata lumea asociaza numele dumneavoastra cu performanta. Asteptarile lor atat de mari au fost vreodata o "povara" prea grea ca sa ii faceti fata?
Am incercat intotdeauna sa nu dezamagesc si sa ma ridic la nivelul asteptarilor celor care au incredere in mine, dar in acelasi timp, nu am lasat sa se creeze o presiune care sa ma influenteze negativ sau sa ma faca intr-un fel sau altul sa-mi pierd concentrarea.
S-a pus vreodata problema ca dumneavoastra sa va implicati in politica?
Eu nu mi-am pus niciodata problema asta. Am primit propuneri, dar nu m-au tentat nici macar pentru o clipa.
Tineti – sau tineati - discursuri motivationale. Care sunt mesajele cheie pe care le comunicati oamenilor?
Interactionez foarte mult cu oamenii in proiectele in care sunt implicata si incerc de fiecare data sa le transmit un mesaj pozitiv si sa ii stimulez sa obtina cele mai bune rezultate de la ei insisi. Ce le spun intotdeauna oamenilor este sa nu uite pentru ce fac ceea ce fac, sa se intoarca mereu cu gandul la motivatia pe care o au si sa puna pasiune in tot ce fac.
Spuneati intr-un alt interviu – e vorba de Tv Guide-ul american - ca vi s-ar fi potrivit mai mult "Dancing with the Stars" decat "The Apprentice". Va place sa dansati? Au fost unele lectii de viata oferite de "The Apprentice"?
Da, imi place sa dansez si intr-adevar mi-ar fi placut sa particip la Dancing with the Star, dar din pacate a fost imposibil, pentru ca nu ai cum sa onorezi in acelasi timp doua proiecte derulate la posturi de televiziune diferite si concurente. Dar vor mai fi editii ale concursului, poate voi avea ocazia sa colaborez cu Dancing with the Star. Mi-ar placea, de ce nu? Cat despre The Apprentince... a fost pentru mine un castig, pentru ca am cunoscut acolo oameni extraordinari cu care am ramas in relatii de prietenie.
Care e muzica dumneavoastra favorita?
Imi place mai mult muzica veche... Chicago, Bee Gees sunt formatiile mele preferate, dar ascult cu placere si Celine Dion, de exemplu.
Filmul pe care l-ati putea revedea oricand este?
Pretty Woman.
Care e metoda favorita de a petrece timpul impreuna cu sotul dumneavoastra atunci cand va doriti un moment romantic? Cum pot fi mentinute pasiunea si respectul in cuplu?
Este important sa faci in asa fel incat sa gasesti timp si pentru cuplu, sa nu ajungi sa iti neglijezi partenerul. Noi avem in spate o relatie foate solida, am fost prieteni 5 ani inainte de casatorie si am creat o baza de prietenie si respect care ajuta foarte mult casniciei noastre.