1. Trezeste-te zilnic la aceeasi ora
Acest obicei confera un echilibru al ritmului circadian, care are nevoie de inregistrarea unui ciclu complet zi - noapte pentru a pune in ordine functiile organismului. Iar in absenta luminii, ritmul corpului tau este incetinit cu pana la 12 minute zilnic. Potrivit oamenilor de stiinta, acest lucru poate fi cauzat de schimbarea anotimpurilor. Astfel, corpul tau cere prelungirea perioadei de odihna, insa daca vei permite acest lucru, desi tu esti nevoita sa te trezesti zilnic la aceeasi ora si sa respecti un program, va duce in final la a te simti obosita in timpul zilei.
Un ajutor de mare folos este lumina. Cea mai buna metoda este sa faci o plimbare scurta dupa ce te trezesti, sau sa stai langa o fereastra luminoasa. Chiar si in zilele innorate, te-ar ajuta sa descizi geamul pentru a permite unei lumini fie oricat de reduse sa patrunda in camera.
2. Renunta la carbohidrati in favoarea proteinelor
Desi carbohidratii stimuleaza arderea caloriilor, consumati intr-o cantitate prea mare te lasa fara energie. Studiile au demonstrat faptul ca femeile care reduc aportul de carbohidrati in favoarea proteinelor, se simt mult mai energice in timpul zilei.
Mentine-ti consumul zilnic de carbohidrati sub 150 g. printr-un consum echilibrat de legume, fructe si produse pe baza de cereale integrale, cum sunt pastele, orezul, cerealele.
La micul dejun: mananca o felie de paine, un ou, o felie de sunca sau cascaval si un pahar de lapte;
La pranz: un sandvis cu o felie de carne, o felie de cascaval, o portie mica de legume si un mar;
La cina: carne slaba, legume, un fruct si amidonoase.
3. In loc sa iti bei cafeaua la prima ora incearca sa bei o cafea in cursul zilei
Acest lucru este valabil doar in momentele in care este absolut necesar. Cafeina iti ajuta corpul sa functioneze la un nivel alert blocand efectele adenozinei, o substanta sedativa ce reduce activitatea creierului si induce starea de somnolenta. In general starea de somnolenta apare idupa amiaza, iar daca iti bei cafeaua dimineata, pana in momentul in care adenozina incepe sa isi faca efectul, deja efectul cafeinei este dus. Astfel daca bei o ceasca sau doua de cafea in timpul dupa-amiezei, atunci cand in mod normal te-ai fi simtit obosita si ti s-ar fi facut somn, te vei simti mult mai plina de energie.
Daca te numeri printre persoanele cu o anumita sensibilitate la cafeina, incearca sa iti muti pauza de cafea intr-un interval mai devreme, pentru a nu avea probleme sa adormi noaptea.
4. Adopta o rutina si mananca zilnic la aceleasi ore
Aportul zilnic de calorii este foarte important pentru ritmul zilnic al organismului, cum ar fi cand te trezesti, cand te duci la culcare si cand consumi cele mai multe calorii. Ceea ce te oboseste este programul organismului, daca obisnuiesti sa iti iei micul dejun la ora 7 si pranzul la ora 12, iar tu sari peste una dintre mese. Un program haotic de mancat iti induce starea de foame.
Cel mai bine este sa iti pregatesti micul dejun cu o seara inainte, astfel te asiguri ca vei manca dimineata. De asemenea, iti poti pregati si pranzul pentru a-l lua la birou.
5. Inlocuieste meditatiile lungi cu sesiuni scurte si dese de odihna
Chiar si sesiunile scurte de odihna chiar si de doar 3 minute te pot juta sa scapi de stres, reducand hormonii stresului care duc la tensionarea muschilor si contracta vasele de sange. Mai mult, un moment de relaxare, iti creste si nivelul de endorfina.
Iar astfel de exercitii scurte sunt si potrivite pentru un program de lucru incarcat. Gaseste un loc linistit unde sa nu fii intrerupta si ofera-ti cateva minute de odihna. Aseaza-te, inchide ochii si respira incet. Incearca sa te gandesti la lucrurile sau la persoanele care te fac sa te simti bine, gandeste-te la locurile unde ti-ar placea sa te duci sau gandeste-te la o persoana pe care o iubesti.
6. In locul somnului de la amiaza mai bine fa o plimbare
La fel cum te poate ajuta dimineata, lumina este importanta si dupa amiaza, conferindu-ti mai multa energie. Acest lucru se datoreaza interactiunii dintre sistemul homeostatic si cel circadian, iar persoanele se resimt mai linistite si mai calme cu pana la 17-18 ore. Iesi afara, fie chiar si pentru o perioada scurta de timp. Pentru a scapa de rutina, poti sa abordezi zilnic o alta ruta iar daca esti nevoita sa stai inauntru, aseaza-te langa fereastra unde iti desfasura activitatile.
7. Nu manca inainte de sala, alege sa asculti muzica
Exercitiile fizice sunt sursa esentiala de energie, insa ce faci daca esti prea obosita? Da drumul la muzica. Muzica te face sa uiti de starea de oboseala. Potrivit unui studiu, voluntarii care au participat la proiect, s-au simtit mai putin obositi cand munceau in timp ce ascultau muzica, spre deosebire de momentele cand munceau fara muzica. Asa ca nu iti mai ramane decat sa-ti pui pe ipod melodiile preferate si sa te apuci de lucru.
8. Nu sta la calculator inainte de culcare
Studiile au demonstrat faptul ca lumina puternica este echivalenta cu iesitul afara dimineata, si iti creste activitatea cerebrala. Cercetatorii sunt de parere ca lumina de la monitorul unui calculator pornit in jurul unei ore tarzii noaptea, deruteaza organismul si deregleaza ciclul de veghe si somn.
Mai bine uita-te la televizor. Majoritatea persoanelor stau la televizor la o distanta suficient de mare pentru a nu fi afectati de luminozitatea acestuia. Chiar o optiune mai buna este sa citesti o revista sau o carte. Asigura-te doar ca lumina pe care o folsesti nu depaseste 60 W. Iar in ceea ce priveste statul la calculator pana la o ora tarzie, este recomandat sa il stingi cu o ora inainte de culcare.