Toata lumea prepara carne si legume la gratar dar putini stiu ca aceste preparate si gustul lor pot fi rafinate prin diverse tipps & tricks.
Exista diferite moduri si stiluri de a face din prepararea unor alimente la gratar adevarate evenimente, aceasta tinand adesea de obiceiurile si traditiile unor popoare, acestea provenind din vremuri indepartate cand, mai ales carnea, era fripta la foc deschis: asa procedau si mai procedeaza si acum ciobanii la stana, pastorii de vite - cowboys in SUA, gauchos din America de Sud – la focul de tabara, dar si taranii pe camp in China sau Japonia.
De aici putem deduce ca exista nenumarate variante de a frige carnea la gratar, dupa modul de preparare si diversele condimente folosite. Pentru Americani un barbecue inseamna o adevarata sarbatoare populara, la care initial se frigeau animale intregi, acum este la fel de popular, specifice fiind insa spareribs (costite delicate, aproape fara carne) dar si pulpe sau aripioare de pui.
Dar este gresit sa credem ca acestea se frig la un gratar ca cel de la noi, ci mai degraba se coc intr-un cuptor special, iar la concursuri se apreciaza mai ales crusta colorata superb, iar carnea trebuie sa fie bine fripta, dar si suculenta, in nici un caz uscata. Acest criteriu defineste in mod sigur orice carne fripta la gratar.
Pentru a obtine acest rezultat, carnea sau bucatile de carne se marineaza dinainte (americanii le ung de preferinta cu ketchup sau miere) si se lasa sa stea un timp. Mai simplu, ele se pot unge dinainte doar cu un ulei amestecat cu mirodenii (speciale pentru gratar) si se lasa sa stea un timp, eventual o noapte, daca este o carne mai matura.
Se spune ca cel mai bine se pricep sa prepare carnea de vita (antricoate sau vrabioare imense pe os) pastorii argentinieni, intrucat o frig direct pe jar sau pe un gratar pus chiar deasupra carbunilor.
Acum, a face un gratar la iarba verde inseamna adesea de a frige bucati de carne si/ sau carnati cumparati din comert, ceea ce pare adesea destul de lipsit de fantezie, dar foarte usor de realizat. Un gratar pregatit intr-un cerc mai intim, la gradina sau in propria curte, poate fi insa si ceva special.
Pentru asta trebuie insa si putina fantezie. Dar nu este nicio rusine sa cumparati o carte din librarie sau sa cautati si sa preluati retete de pe Internet. Important este sa aveti rabdare si placere sa experimentati mereu altceva.
In afara de carne se mai pot frige la gratar si legume, fructe, peste. Foarte interesante sunt frigaruile divers combinate din: dovlecei, ardei, vinete, champignons, bucati de cascaval, marinate in prealabil, apoi infipte pe frigarui si puse la gratar.
Anumite legume, precum ardei si rosii pot fi umplute (cu carne tocata si orez) si apoi invelite in folie si puse pe gratar. La fel, se pot coace cartofi in folie, iar stiuletii de porumb direct pe gratar. Si pestele se poate pregati la gratar: pastrav, somon, hering, direct sau invelit in folie.
Conteaza cum prefigurati meniul, cu carne, fara carne, ce condimente folositi la marinarea carnii si a legumelor, ce salate proaspete se potrivesc la carne, ce legume si fructe combinati pentru un gratar mai exotic, si nu in ultimul rand, ce bautura se potriveste la meniul stabilit.
Reusita depinde de armonia pe care o realizati intre toate acestea, dar si gandind la ce le-ar placea persoanelor invitate!
Photo:Flick.com