cuptor

Produsul alimentar surpriză care te ajută să scapi de...

Citeste mai mult»
Horia Brenciu

Cât cer vedetele pentru a oferi un eveniment privat...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea cântărețului Liam Payne în Argentina. Acuzațiile...

Citeste mai mult»
mic dejun

De ce nu ar trebui să mâncați același mic dejun în...

Citeste mai mult»
Andrei

Dezvăluiri cutremurătoare despre moartea lui Andrei...

Citeste mai mult»
Gomez si Benny Blanco

Benny Blanco afirmă că este foarte speriat că Selena...

Citeste mai mult»
adela

Adela Popescu, confesiuni emoționante despre copilăria...

Citeste mai mult»
Nicole Kidman

Locuinţa lui Nicole Kidman şi Keith Urban din Los Angeles...

Citeste mai mult»
A$AP Rocky

Rapperul A$AP Rocky, găsit nevinovat într-un caz de...

Citeste mai mult»
caragea

Corina Caragea și-a câștigat primii bani la 15 ani. Ce...

Citeste mai mult»
 Kim Sae-ron

Actriţa sud-coreeană Kim Sae-ron a fost găsită moartă în...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a schimbat versurile melodiei „Don't Bother”...

Citeste mai mult»
Mihaela Bilic

Mâncarea pe care Mihaela Bilic o recomandă de cel puțin...

Citeste mai mult»
Brian Molko

Solistul trupei Placebo, inculpat în Italia. A numit-o pe...

Citeste mai mult»
Jay-Z

Plângerea prin care rapperul Jay-Z era acuzat de violarea...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira şi-a anulat concertul de la Lima. Superstarul...

Citeste mai mult»
Kate si William Ziua Îndrăgostiților

Prințul William și Kate au marcat Ziua Sfântului Valentin...

Citeste mai mult»
Lars von Trier

Regizorul Lars von Trier a fost internat într-un centru...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Noi acuzații de abuzuri sexuale aduse împotriva lui Kevin...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va susține un mega-concert gratuit la Rio de...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna, dezvăluiri despre aventura cu Michael Jackson....

Citeste mai mult»
shakira

Shakira şi-a început primul turneu mondial după şapte ani...

Citeste mai mult»
copil

Casa regală a Suediei a anunțat prenumele prințesei...

Citeste mai mult»
Harry

„Are suficiente probleme cu soția. Este groaznică”. Trump...

Citeste mai mult»
Andreea Marin

Andreea Marin a dezvăluit cum a slăbit 20 de kilograme:...

Citeste mai mult»
William si Kate

Prinţul William şi Kate nu vor participa la ceremonia...

Citeste mai mult»
inele

Cele mai dorite inele de logodnă în 2025

Citeste mai mult»
Kendrick

Kendrick Lamar a adus muzica hip-hop în centrul Super...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Donald Trump a ironizat-o pe cântăreaţa Taylor Swift,...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a cântat în stradă în India iar Poliţia i-a...

Citeste mai mult»
mark

Pentru actorul care l-a interpretat în 'The Social...

Citeste mai mult»
Karla Sofia Gascon

În urma controverselor, Karla Sofia Gascon anunță că 'va...

Citeste mai mult»
Kanye West

Kanye West anunţă că a fost diagnosticat cu autism

Citeste mai mult»
Sabato

Casa de modă Gucci se desparte de directorul său de...

Citeste mai mult»
Anna Wintour

Anna Wintour, redactor-șef al revistei Vogue, decorată cu...

Citeste mai mult»
BS

Black Sabbath anunţă un concert uriaş în oraşul natal...

Citeste mai mult»
sandra bullock

Sandra Bullock îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»
bianca

Bianca Censori ar putea face închisoare din cauza...

Citeste mai mult»
Baldoni și Lively

Prima audiere în procesul dintre Justin Baldoni și Blake...

Citeste mai mult»
Travis si Taylor

Travis Kelce spune că trebuie să se inspire din energia...

Citeste mai mult»

Secretele unui gratar cu stil

De în Fii o Gastro Diva 14 aug 2008

Toata lumea prepara carne si legume la gratar dar putini stiu ca aceste preparate si gustul lor pot fi rafinate prin diverse tipps & tricks.

Exista diferite moduri si stiluri de a face din prepararea unor alimente la gratar adevarate evenimente, aceasta tinand adesea de obiceiurile si traditiile unor popoare, acestea provenind din vremuri indepartate cand, mai ales carnea, era fripta la foc deschis: asa procedau si mai procedeaza si acum ciobanii la stana, pastorii de vite - cowboys in SUA, gauchos din America de Sud – la focul de tabara, dar si taranii pe camp in China sau Japonia.

De  aici putem deduce ca exista nenumarate variante de a frige carnea la gratar, dupa modul de preparare si diversele  condimente folosite.  Pentru Americani un barbecue inseamna o adevarata sarbatoare populara, la care initial se frigeau animale intregi, acum este la fel de popular, specifice fiind insa spareribs (costite delicate, aproape fara carne) dar si pulpe sau aripioare de pui.

Dar este gresit sa credem ca acestea se frig la un gratar ca cel de la noi, ci mai degraba se coc intr-un cuptor special, iar la concursuri se apreciaza mai ales crusta colorata superb, iar carnea trebuie sa fie bine fripta, dar  si suculenta, in nici un caz uscata. Acest criteriu defineste in mod sigur orice carne fripta la gratar.

Pentru a obtine acest rezultat, carnea sau bucatile de carne se marineaza dinainte (americanii le ung de preferinta cu ketchup sau miere) si se lasa sa stea un timp.  Mai simplu, ele se pot unge dinainte  doar cu un ulei amestecat cu mirodenii (speciale pentru gratar) si se lasa sa stea un timp, eventual o noapte, daca este o carne mai matura. 

Se spune ca cel mai  bine se pricep sa prepare carnea de vita (antricoate sau vrabioare imense pe os) pastorii argentinieni, intrucat o frig direct pe jar sau pe un gratar pus chiar deasupra carbunilor.

Acum, a face un gratar la iarba verde inseamna adesea  de a frige bucati de carne si/ sau carnati cumparati din comert, ceea ce pare adesea destul de lipsit de fantezie, dar foarte usor de realizat. Un gratar pregatit intr-un cerc mai intim, la gradina sau in propria curte, poate fi insa si ceva special.

Pentru asta trebuie insa  si putina fantezie. Dar nu este nicio rusine sa cumparati o carte din librarie sau sa cautati si sa preluati retete de pe Internet. Important este sa aveti rabdare si placere sa experimentati mereu altceva.

In afara de carne se mai pot frige la gratar si legume, fructe, peste. Foarte interesante sunt frigaruile divers combinate din: dovlecei, ardei, vinete, champignons, bucati de cascaval, marinate in prealabil, apoi infipte pe frigarui si puse la gratar.

Anumite legume, precum ardei si rosii pot fi umplute (cu carne tocata si orez) si apoi invelite in folie si  puse pe gratar.  La fel, se pot coace cartofi in folie, iar stiuletii de porumb direct pe gratar.  Si pestele se poate pregati la gratar: pastrav, somon, hering, direct sau invelit in folie.

Conteaza cum prefigurati meniul,  cu carne, fara carne, ce condimente folositi la marinarea carnii si a legumelor, ce salate proaspete se potrivesc la carne, ce legume si fructe combinati pentru un gratar mai exotic, si nu in ultimul rand, ce bautura se potriveste la meniul stabilit.

Reusita depinde de armonia pe care o realizati intre toate acestea, dar si gandind la ce le-ar placea persoanelor invitate!

Photo:Flick.com

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 feb