Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»
peste

Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai...

Citeste mai mult»
Marc

Portarul Marc-André ter Stegen dezminte că soţia sa l-a...

Citeste mai mult»
Céline Dion

Céline Dion îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»

Secretele unui gratar cu stil

De în Fii o Gastro Diva 14 aug 2008

Toata lumea prepara carne si legume la gratar dar putini stiu ca aceste preparate si gustul lor pot fi rafinate prin diverse tipps & tricks.

Exista diferite moduri si stiluri de a face din prepararea unor alimente la gratar adevarate evenimente, aceasta tinand adesea de obiceiurile si traditiile unor popoare, acestea provenind din vremuri indepartate cand, mai ales carnea, era fripta la foc deschis: asa procedau si mai procedeaza si acum ciobanii la stana, pastorii de vite - cowboys in SUA, gauchos din America de Sud – la focul de tabara, dar si taranii pe camp in China sau Japonia.

De  aici putem deduce ca exista nenumarate variante de a frige carnea la gratar, dupa modul de preparare si diversele  condimente folosite.  Pentru Americani un barbecue inseamna o adevarata sarbatoare populara, la care initial se frigeau animale intregi, acum este la fel de popular, specifice fiind insa spareribs (costite delicate, aproape fara carne) dar si pulpe sau aripioare de pui.

Dar este gresit sa credem ca acestea se frig la un gratar ca cel de la noi, ci mai degraba se coc intr-un cuptor special, iar la concursuri se apreciaza mai ales crusta colorata superb, iar carnea trebuie sa fie bine fripta, dar  si suculenta, in nici un caz uscata. Acest criteriu defineste in mod sigur orice carne fripta la gratar.

Pentru a obtine acest rezultat, carnea sau bucatile de carne se marineaza dinainte (americanii le ung de preferinta cu ketchup sau miere) si se lasa sa stea un timp.  Mai simplu, ele se pot unge dinainte  doar cu un ulei amestecat cu mirodenii (speciale pentru gratar) si se lasa sa stea un timp, eventual o noapte, daca este o carne mai matura. 

Se spune ca cel mai  bine se pricep sa prepare carnea de vita (antricoate sau vrabioare imense pe os) pastorii argentinieni, intrucat o frig direct pe jar sau pe un gratar pus chiar deasupra carbunilor.

Acum, a face un gratar la iarba verde inseamna adesea  de a frige bucati de carne si/ sau carnati cumparati din comert, ceea ce pare adesea destul de lipsit de fantezie, dar foarte usor de realizat. Un gratar pregatit intr-un cerc mai intim, la gradina sau in propria curte, poate fi insa si ceva special.

Pentru asta trebuie insa  si putina fantezie. Dar nu este nicio rusine sa cumparati o carte din librarie sau sa cautati si sa preluati retete de pe Internet. Important este sa aveti rabdare si placere sa experimentati mereu altceva.

In afara de carne se mai pot frige la gratar si legume, fructe, peste. Foarte interesante sunt frigaruile divers combinate din: dovlecei, ardei, vinete, champignons, bucati de cascaval, marinate in prealabil, apoi infipte pe frigarui si puse la gratar.

Anumite legume, precum ardei si rosii pot fi umplute (cu carne tocata si orez) si apoi invelite in folie si  puse pe gratar.  La fel, se pot coace cartofi in folie, iar stiuletii de porumb direct pe gratar.  Si pestele se poate pregati la gratar: pastrav, somon, hering, direct sau invelit in folie.

Conteaza cum prefigurati meniul,  cu carne, fara carne, ce condimente folositi la marinarea carnii si a legumelor, ce salate proaspete se potrivesc la carne, ce legume si fructe combinati pentru un gratar mai exotic, si nu in ultimul rand, ce bautura se potriveste la meniul stabilit.

Reusita depinde de armonia pe care o realizati intre toate acestea, dar si gandind la ce le-ar placea persoanelor invitate!

Photo:Flick.com

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Fii o Gastro Diva
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 mar