Iradierea se face prin generarea unor razele printr-un accelator de particule de energie sau printr-o sursa radioactiva, de cele mai multe ori cobalt 60 sau cezium 137. Procedeul este utilizat cu scopul de a conserva alimentele pe durate lungi. Insectele si micro-organismele (bacterii, drojdii, mucegai) sunt distruse, coacerea frunctelor si legumelor incetinita, iar germinatia si alterarea inhibate.
"Tehnica reprezinta un mare risc: daca doza iradiata alimentelor este prea mare, rezultatele pot fi catastrofale pentru sanatatea oamenilor", sustine Roland Desbordes, presedintele Comitetului de cercetare independenta a iradiatiilor (CRIIRAD), care atrage atentia asupra faptului ca, in Europa, astfel de produse nu sunt marcate corespunzator prin intermadiul unor logo-uri, iar instalatiile de iradiere nu respecta normele sanitare si de securitate.
Produsele din Romania nu reprezinta insa un pericol, productivitatea agriculturii ferind consumatorii de astfel de procedee.
"La ora actuala, nici o firma din Romania nu executa conservarea prin iradiere, dar nu pot sa garantez ca o parte din produsele care intra in Romania nu sunt iradiate", a declarat pentru FrontNews presedintele Romalimenta, Sorin Minea. Aceasta metoda are insa sanse mici de a fi adaptata in Romania, pentru ca "nu suntem mari consumatori", in ciuda faptului ca este un procedeu ieftin si care aduce venituri importante pentru ca permite comercializarea pe o perioada de timp mai mare.
"Romania are un potential extraordinar nevalorificat. Sunt zeci de tone de fructe aruncate sau transformate in bauturi. Romanul are inca posibilitatea sa manance din gradina sau de la tarani. Aceasta metoda nu este un pericol pentru Romania", a declarat Sorin Minea.
Cu toate acestea, fructele si legumele de import pot reprezenta un pericol avand in vedere ca in hipermarketuri nu exista decat rar si numai in sezon produse autohtone, iar aspectul impecabil al alimentelor devine criteriul hotarator pentru achitizitionare.
La acesti doi factori se adauga un al treilea, care tine de comportamentul de consum al romanului."Pericolul pentru romani snobismul. Romanul are un cult al produselor care vin din alta parte. Asa am fost educati. Erau bune cele facute in Romania pentru export si cele din import. Aceasta aberatie a lasat urme", considera presedintele Romalimenta.
Lipsa normelor duce la lipsa informarii asupra produselor
Produsele de import care sunt supuse iradierii nu sunt etichetate, astfel ca un consumator nici nu poate sa decida daca vrea sau nu sa consume astfel de produse, chiar daca efectele asupra organismului uman nu au fost deocamdata scoase la iveala. Etichetarea nu se face constant la nivel european pentru ca nu exista o norma in acest sens, dar nici legislatia romaneasca nu prevede aceasta obligatie, intalnita de exemplu in cazul alimentelor care contin organisme modificate genetic.
Desi procedeul iradierii nu a fost generalizat si nu este decat una dintre metodele de conservare, iar efectele asupra organismului uman nu sunt cunoscute, ar fi poate mai prudent sa optam pentru fructe si legume mai putin aspectuoase, dar cu siguranta mai sanatoase, cel putin cat mai avem aceasta posibilitate.