Secretul consta in neuronii-oglinda, capabili sa recunoasca actiuni gresite intr-un timp foarte scurt. Acestia functioneaza permitand o comunicare non-lingvistica intre creiere. Acest lucru se traduce in viata practica prin faptul ca alegerile noastre nu sunt dictate doar de ratiune ci si de criterii ce tin de procesele neuronale care sunt activate in momentul in care observam o actiune gresita, si care ne transmit sa nu imitam aceasta actiune, anunta La Repubblica.
Pentru a intelege capacitatea femeilor de a identifica inaintea barbatilor o greseala, grupul de cercetare condus de Alice Mado Proverbio de la Universitatea Milano-Bicocca, impreuna cu Federica Riva si Alberto Zani de la Intitutul de bioimagini si fiziologie moleculara, a inregistrat potentialele bioelectrice cerebrale la fiintele umane in cautarea neuronilor-oglinda, deja identificati la maimuta.
In cadrul experimentului s-a constatat ca recunoasterea automata a imaginilor dotate cu un scop si diferentierea de cele incorecte are loc in 170-200 de milisecunde post-stimul, mai ales in creierul feminin, capabil de o elaborare mai rapida.
"Dupa 450-600 milisecunde s-a observat un varf al reactiei negative la gesturile improbabile si deplasate, cu o caracteristica a acestei reactii mai afectiva la femei si mai rationala la barbati", a explicat Mado Proverbio.
Aceste date sugereaza o mai mare sensibilitate feminina fata de actiunile incongruente, ceea ce furnizeaza noi date despre existenta neuronilor -oglina si oameni, dupa ce acestia au fost descoperiti la primate, dar si al rolului pe care acestia il joaca in comportamentele sociale imitative, de invatare si evaluare.