Detalii precum echipamentul si setarile camerei tin de bugetul si preferintele fiecarui fotograf, insa exista alte ’’secrete ale meseriei’’ ce pot fi impartasite. Pentru fotografii amatori care se gasesc in situatia de a fi responsabili cu fotografiile de nunta pentru prima data, exista o serie de sfaturi ce pot fi urmate pentru a atinge rezultate nebanuite.
1. Comunicare cu cuplul - acesta este singurul in masura sa dea cele mai pretioase sfaturi legate de stilul de poze pe care si le doresc si atmosfera in care ar prefera sa fie imortalizate cele mai importante momente din viata acestora. In discutia cu cuplul, ideal ar fi ca fotograful sa aiba la indemana un carnetel pe care sa noteze toate ideile. Mai tarziu, in pregatirea pentru eveniment, ideile pot fi folosite pentru a forma o lista de momente importante carora trebuie sa li se dea o atentie speciala. Aceasta lista poate fi oricat de lunga sau de scurta si poate contine detalii diverse, precum:
- persoanele cu care cuplul doreste sa fie fotografiat in fiecare moment al evenimentului.
- ipostaze in care cuplul doreste sa fie imortalizat in mod special, inclusiv locatii preferate pentru sesiunea foto. Fotografii cu adevarat dedicati pot merge chiar intr-atat de departe incat sa viziteze locatiile alaturi de cuplu pentru a decide care este cea mai potrivita.
2. Pregatiri importante inainte de eveniment - inainte de eveniment, fotograful este sfatuit sa isi faca o lista cu toate echipamentele necesare astfel incat in febra pregatirilor din ziua respectiva sa nu uite detalii importante precum cardurile de memorie sau bateriile de rezerva.
Se recomanda de asemenea detinerea a cel putin doua camere foto separate, cu filter si setari diferite. Ambele aparate trebuie sa aiba sonorul oprit astfel incat sa nu deranjeze in momentele importante ale ceremoniei sau petrecerii.
3. Inspiratia - fotografia este arta si ca orice artist, fotograful are si el nevoie de inspiratie. Inspiratia poate veni de la alti fotografi sau din reviste de specialitate. In pregatirea pentru ziua ceremoniei, fotograful poate cauta idei in portofoliile altor fotografi cu experienta sau in revistele dedicate unor astfel de evenimente pentru a putea crea niste fotografii de nunta de exceptie. In acelasi timp este important ca fotograful sa nu ignore niciodata inspiratia de moment si detaliile. Una dintre cele mai reusite fotografii din serie poate deveni un micro cu verighetele sau un prim plan cu zambetul candid si natural al miresei.
4. Tehnici de baza: Pentru fotografiile de nunta exista cateva tehnici si cunostinte de baza care sunt absolut necesare pentru obtinerea unor rezultate la calitatea asteptata de cuplu. Unul dintre acestea este lumina, fotografii de nunta confruntandu-se foarte adesea cu problema luminii scazute din biserici. In astfel de conditii de iluminare, cele cateva tehnici de care fotograful se poate folosi sunt:
reflectarea blitzului - intelegerea modalitatii in care lumina blitzului se reflecta de pe anumite obiecte sau suprafete este unul dintre secretele obtinerii unor fotografii de calitate in locuri slab luminate precum bisericile. In general se folosesc suprafete albe pentru aceasta tehnica, insa folosirea unei suprafete colorate poate adauga filtru intregii poze cu efecte foarte artistice.
difuzor de blitz - difuzorul de blitz este solutia tehnica ideala pentru locurile in care nu este permisa folosirea blitzului, insa acesta poate fi destul de costisitor.
setarile aparatului - in ultima instanta, setarile camerei foto pot salva situatia si se poate obtine acea fotografie de nunta ideala in conditii nepotrivite de iluminat. Cea mai simpla setare pentru a ajuta in aceasta situatie este cresterea valorii ISO.