O alimentație sănătoasă poate fi o rezolvare la multe probleme ale părului, ce includ și căderea acestuia. Totuși pentru a preveni problemele podoabei capilare legate de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete puternice, trebuie o îngrijire adecvată cu produse cosmetice de calitate.
Cum îți îngrijești părul vara? Ce produse de protecție solară ar fi bine să folosești?
Un lucru este sigur, nutrienții în dietă contează mult pentru calitatea și frumusețea părului, îl fac strălucitor, mătăsos, bogat și sănătos. Dintre aceștia fac parte: vitamina B12, fierul, vitamina A, proteinele, acizii grași Omega-3, zincul, vitamina E, seleniul, biotina.
În plus, vara este nevoie și de o protecție solară păr cum ar fi de pildă un tratament regenerator pentru consolidarea acestuia. În acest mod se obțin multe avantaje și anume:
- Părul este bine hidratat înainte și după expunerea la soare
- Va fi protejat împotriva razelor ultraviolete (UV)
- Se oferă podoabei capilare un plus de frumusețe și moliciune
- Părul va fi mai frumos și nu se va încâlci atât de ușor ca atunci când este uscat
- Se facilitează pieptănarea și regenerarea firele de păr.
Sănătatea părului depinde și de modul cum ai grijă de el. Foarte importantă este îngrijirea lui, folosirea unor produse de brand, de cea mai bună calitate cum ar fi:
- Balsam pentru păr expus la soare
- Șampon protector pentru păr expus la soare
- Mască din ulei pentru păr uscat și deteriorat
- Spray impermeabil pentru păr expus la soare
- Ulei hidratant pentru păr expus la soare și altele.
Stresul și anumite probleme de sănătate pot afecta aspectul părului și pot produce căderea acestuia. Prin urmare, este important de mers la medic dacă există anumite simptome ce indică existența unor afecțiuni sau boli. De asemenea, trebuie schimbat stilul de viață și deci de evitat anumite obiceiuri rele, ca de exemplu:
- Pieptănarea părului ud cu un pieptene cu dinți prea fini ar putea rupe șuvițele mai delicate
- Spălarea părului zi de zi nu este indicată pentru că va afecta activitatea glandelor sebacee și părul nu va mai fi hidratat normal de sebum și va deveni plictisitor și uscat; părul se spală cu șampon de cel mult 2 ori pe săptămână
- Uscarea intensă a părului cu un prosop poate duce la ruperea șuvițelor de păr
- Supraîncălzirea părului prin folosirea unui feon cu aer prea fierbinte poate slăbi firele de păr
- Vopsirea frecventă a părului și expunerea lui la astfel de substanțe chimice nu este indicată pentru că provoacă arsuri scalpului și poate afecta și structura șuvițelor de păr
- Clătirea părului cu apă prea fierbinte ar putea face ca șuvițele să devină mai slabe și ușor de rupt; în plus apa fierbinte poate afecta pielea capului, producând inflamații și roșeață
- Legarea părului lung strâns în coc, sau utilizarea bigudiurilor pe parcursul nopții, în mod regulat, ar putea afecta sănătatea podoabei capilare.
În general soarele usucă părul, iar acesta devine mai subțire, fragil, cu vârfurile despicate. Pentru a preveni asta, ar trebui de utilizat măcar un șampon de păr cu protecție împotriva razelor ultraviolete (UV). Când părul are deja vârfurile despicate, acestea trebuie tunse atât cât este necesar, pentru a scăpa de acest inconvenient.
Pentru a avea părul frumos, el trebuie pieptănat încet zilnic și tuns câte un pic la 3-4 luni. De asemenea, scalpul trebuie să fie masat în fiecare zi cu degetele, sau cu o perie cu dinți speciali mai groși care stimulează și creșterea părului. Evitarea stresului zilnic este o necesitate, pentru că acesta duce la căderea părului. Stresul afectează sănătatea părului, sistemul imunitar și starea interioară.