La fel ca pierderea virginitatii, cand dormi pentru prima data dezbracata este un moment monumental din viata fiecaruia, pe masura ce iti testezi propriile limite si renunti la pijamale in favoarea costumului Evei.
In cadrul unui sondaj de opinie realizat la nivelul Statelor Unite ale Americii, cu ocazia zilei nationale a somnului (in original, National Sleep Day), cercetatorii au descoperit ca doar 8% dintre oameni au recunoscut ca dorm dezbracati. Intr-un sondaj aplicat unui numar de 37.000 de oameni, 74% au spus ca dorm in pijamale, in timp ce alte 18 procente au spus ca dorm "in altceva" - aici putem deduce ca dorm in lenjerie de corp.
Cercetarile au evidentiat ca oamenii care dorm dezbracati se trezesc dimineata pentru a duce o viata mai sanatoasa si mai fericita. Ei sunt visatori mai lucizi si obtin un somn de calitate, care, la randul sau, se traduce in mai multa odihna si mai multe beneficii pentru sanatate care apar in timpul somnului.
Dar la un nivel mai profund, inconstient, acei oameni care dorm dezbracati sunt cei care sunt mai "acordati" cu sinele lor si cu partile lor animalice. Sunt oameni care se simt confortabil cu defectele si cu partile lor vulnerabile - atat de confortabil, incat dorm "inveliti" in ele timp de cateva ore bune.
Iata cateva avantaje pe care ti le aduce somnul in costumul Evei:
* Stii cum sa iti racoresti corpul. Acele persoane care dorm dezbracate stiu cum sa iti pastreze si sa isi regleze temperatura corpului. Pentru ca traim intr-un mediu nenatural, cu aer conditionat si caldura artificiala, oamenii care au curajul de a dormi nud au parte de un somn mai bun, un somn intr-o stare de restaurare.
* Nu te trezesti niciodata "cu fata la cearceaf". Daca te trezesti pe partea gresita a patului, acest lucru nu se datoreaza pozitiei tale de somn pe care ai avut-o pe parcursul noptii, ci modelului sau tiparului tau de somn. Persoanele care nu ating acest nivel profund al starii de somn inconstiente (cunoscuta sub numele de REM) sunt dezavantajate fizic si mental, comparativ cu oamenii care dorm precum bebelusii. Potrivit specialistilor, desi este cea mai importanta faza a somnului, ne petrecem doar 25% din timpul nostru in etapa de somn REM. Aceasta are loc la fiecare 90 de minute, incepand dupa primele 90 de minute dupa ce am adormit. Oamenii ajung in cicluri de somn REM mai lungi pe parcursul noptii, pe masura ce cad intr-un somn mai profund.
* Ai visuri marete. Potrivit Dr. Rosalind Cartwright, cercetator in domeniul somnului si visului de la Chicago's Rush Medical Center, persoanele care viseaza si isi amintesc visele lor au cele mai mari sanse si sunt mai predispuse sa treaca peste starile depresive. In timp ce la celalalt capat al spectrului, persoanele care au tulburari de somn nu ating starea de somn REM si nici etapele in care pot visa, iar din aceasta cauza oamenii sunt mai putin optimisti, sunt mai putin sociabili. Sursa.
Citeste si: 5 obiceiuri zilnice care te SEACA de energie
Vrei sa afli semnificatia viselor, dar le uiti imediat? Aceasta metoda te ajuta