De la prima campanie creata de CNA, cu mesajul "Consumul excesiv de zahar, sare si grasimi dauneaza grav sanatatii", s-a pornit o intreaga lupta impotriva produselor care ne afecteaza viata. Nu mai vedem reclame la tigari, iar pe pachetele de tigari suntem avertizati care sunt riscurile consumului de tutun, dupa fiecare reclama la alcool, intra imediat "Consumul excesiv de alcool.....", luptam impotriva E-urilor si a conservantilor, iar lista continua.
O lupta buna, sanatoasa am putea spune, insa si foarte bine gandita de companii pentru a-si pune planurile de marketing in alta ordine, pentru a se diferentia. Iar intr-o lume in care nu mai vrem sa auzim de conservanti, unii producatori de cosmetice bio au gasit raspunsul noilor campanii publicitare, care promoveaza sus si tare ideea ca "Produsele organice nu folosesc parabeni si alti conservanti."
Curioase peste masura si pentru a verifica acest mit al produselor "100% naturale", am facut o mica investigatie asupra conservantilor utilizati in produsele de ingrijire.
Domnica Ghika, manager Derma Gen Cosmetic – "nu exista nicio dovada ca parabenul este nociv"
"Toate produsele cosmetice sunt naturale, conservatorul face diferenta. Si produsele bio folosesc conservanti. Este obligatoriu sa aiba un conservant, ca altfel mucegaiesc.
Exista o lupta impotriva parabenilor, unde producatorii de cosmetice bio incearca sa denigreze acest conservant, insa nu exista nicio dovada ca parabenul este nociv. Daca ar fi fost, produsele in a caror componenta se gasea ar fi fost interzise de catre Ministerul Sanatatii.
Industria producatoare bio a gasit un singur lucru de desfintat in ceea ce priveste produsele concurente – parabenul, insa e mai mult o strategie de marketing. Cauza care i-a si determinat pe marii jucatori din domeniul ingrijirii sa aiba in vedere suprimarea utilizarii acestui conservant, deoarece imaginea sa a devenit foarte proasta. Se lucreaza deja la inlocuirea sa, insa pana la acest pas, el va continua sa existe in componenta produselor de ingrijire.
Nu exista produse cosmetice cu ingredienti chimici, toata materia prima fiind naturala. Se face o confuzie intre bio si natural. Cultura plantelor este bio, insa produsele cosmetice sunt toate naturale. Bio inseamna ca minim 13% din componenti vin din cultura biologica.
Sfatul meu pentru cititoarele Feminis este sa aiba o perfecta cunoastere a evolutiei cosmeticii, a tratamentelor si a oportunitatilor existente pe piata. Atunci cand alege produsele responsabile cu frumusetea ei, o femeie trebuie sa puna accentul pe informare si sa nu se lase influentata de publicitate. Sa fie o femeie exigenta si pretentioasa, nu sa faca selectia in functie exclusiv de pret si de imagine".
Dr. Ciobanu Mihai, Director General Biocosmetice – "Parabenii conserva pentru a nu se dezvolta microflora, asa cum fac antibioticele pentru corp"
"Parerea consumatorilor este ca produsele bio nu contin conservanti. In conceptia lor, produsele bio vin in sinergie cu organismul uman, insa si ele contin conservanti, similari parabenilor.
Exista anumiti producatori care nu folosesc conservanti, insa utilizeaza multe uleiuri. Daca nu ar contine niciun conservant, produsele nu pot rezista timp indelungat, se strica.
Uneori se foloseste alcoolul pentru conservarea lor, insa el nu ar fi indicat daca este in concentratie mare, in concentratie mica nu este daunator pentru piele. E ca veninul de sarpe, care este nociv, insa in cantitati mici se foloseste in crearea cremelor antireumatice.
In aceasta industrie se fac tot felul de speculatii pentru a influenta opinia publica, iar in cazul de fata se discuta parabenul. Acesta ar fi nociv in cantitati mari, insa in cantitati mici este necesar. Parabenii sunt substante care conserva pentru a nu se dezvolta microflora, asa cum fac antibioticele pentru corp. Folosim antibioticul pentru a opri dezvoltarea unor microbi si implicit pentru a-i distruge. O functie similara o are si parabenul.
Datorita strategiei de marketing avute de producatorii din segmentul bio, cand citeste pe produs mare ‘Nu contine parebeni’, consumatorul isi spune ‘E bine, il iau’.
Avem si noi o linie de cosmetice de la Ecocert Franta, care nu folosesc conservanti, ci alcool si substante uleioase, dar au termen mic de valabiitate. Nu pot avea 3-4 ani ca produsele consacrate, ci un an, maxim un an si jumatate."
Cu alte cuvinte, atunci cand iei decizia de a utiliza un produs bio sau unul natural, gandeste-te la beneficiul pe care il cauti: de status ("am un stil de viata bio"), de imagine ("a costat mult") sau de calitate ("se vede diferenta pe tenul meu"). Si lasa la o parte detaliul legat de conservanti - este doar un balon de sapun.