Cele mai multe dintre noi au primit recomandarea de a folosi produse anti-aging numai dupa 35 - 40 ani, cu diverse explicatii, cea mai des intalnita fiind ca nu ai nevoie de o ingrijire intensa mai devreme sau ca dauneaza tenului tanar. Consider ca afirmatiile sunt valabile numai in cazul cosmeticelor conventionale, care contin ingrediente sintetice, acele substante fiind create artificial si pentru o cazuistica anume.
Dar nu este si cazul cosmeticelor BIO, care nu contin acei compusi sintetici recomandati unui ten deja imbatranit. Sa ne intelegem – riduri vor aparea tuturor, indiferent de cat de multe produse de ingrijire folosim sau cat de bune, insa cand vorbim de tinerete lunga, conteaza varsta la care ne apar riduri si cat sunt de adanci.
Dupa un studiu mai profund asupra produselor BIO anti-aging, asupra ingredientelor folosite pentru activarea metabolismului pielii si asupra aspectului tenului ulterior, se poate concluziona ca acestea se adreseaza in mod special persoanelor care vor sa previna imbatranirea prematura a pielii. Chiar si denumirea in limba engleza – anti-aging – sugereaza mai mult ideea de preventie a imbatranirii decat cea de corectare a pielii deja imbatranite. Pentru persoanele cu pielea deja imbatranita efectele produselor anti-aging sunt de catifelare, luminozitate, mai multa fermitate si doar o estompare a ridurilor fine. Pe cand in cazul femeilor mai tinere, pielea este protejata din timp de factorii de imbatranire (interni si externi – radicalii liberi), iar mecanismele de regenerare celulara, de producere a colagenului si elastinei sunt stimulate continuu, astfel incat sa intarzie aparitia ridurilor si acestea sa fie mai putin profunde.
In cazul cosmeticelor bio, nu consider ca se pune problema folosirii prea devreme a cremelor anti-aging pentru ca acestea contin doar extracte din plante (salbatice sau cultivate organic), mai asimilate ca material genetic de catre corpul nostru, iar prevenirea aparitiei ridurilor se realizeaza prin continutul ridicat de antioxidanti si nutrienti.
Antioxidantii sunt acei compusi care protejeaza tesutul impotriva degradarii prin oxidare. In cosmeticele conventionale se folosesc antioxidanti de sinteza care protejeaza mai mult produsul pe raft si mai putin pielea. Antioxidantii sintetici sunt chiar daunatori corpului nostrum (bineinteles depinde si de cantitate). Indicat este sa folosim antioxianti naturali, cei mai puternici fiind vitamina E si vitamina C, extracte imbogatite cu fenoli si flavonoizi, care ofera protectie impotriva oxidarii si degradarii tesutului.
Cele mai frecvente ingrediente puternic antioxidante pe care le puteti gasi in produse cosmetice sunt: extractul de maslin, extractul de catina, ceaiul verde, floarea colt, uleiul de susan, uleiuri din diverse nuci / alune (nuci braziliene, macadamia, jojoba), extracte de cacao, extracte din seminte de struguri, zmeura, capsuni. De exemplu, stiai ca extractul de catina contine de 30 de ori mai multa vitamina E decat o portocala? Catina alba este poreclita "ananasul siberian".
In concluzie, recomand produsele anti-aging bio (organice) tuturor persoanelor interesate de prevenirea imbatranirii premature a pielii, care asigura vitalitatea si sanatatea tenului si se adreseaza oricarei femei, indiferent de varsta.
In rubrica viitoare vom discuta despre modul de ingrijire a tenului sensibil si alergic, din nou o problema cu care se confrunta multe femei. O zi frumoasa tuturor si nu uitati sa va alintati trupul!