Ideea acestui articol porneste de la cartea lui Gary Chapman (consilier matrimonial, cu o experienta de peste 20 de ani), intitulata “Cele 5 limbaje ale iubirii”.
Ne-am gandit sa abordam acest subiect deoarece informatia pe care o contine poate fi utila pentru fiecare dintre noi, mai ales in relatia cu partenerul nostru.
Intr-o relatie de cuplu este foarte important sa vorbim aceeasi “limba” cu partenerul, la fel de bine cum in orice fel de comunicare este important sa folosim acelasi limbaj pentru a ne face intelesi.
De ce avem limbaje diferite ale iubirii?
Limba materna pe care o invatam atunci cand suntem mici, ne foloseste ulterior, in mod cat mai natural (in majoritatea cazurilor) sa comunicam cu cei din jurul nostru. Ne folosim de limba materna pentru a transmite ce nevoie si dorinte avem. Mai tarziu, putem acumula cunostinte dintr-o alta limba, pentru a face fata diversitatii oferite de catre lumea in care traim.
In iubire, lucrurile stau in mare parte la fel: limbajul pe care il invatam in sanul familiei, poate fi diferit de limbajul partenerului nostru – astfel fiecare se exprima intr-un mod tipic lui.
Cum poti descoperi limbajul de care te folosesti intr-o relatie de iubire? Dar limbajul iubitului tau?
Din practica lui de-a lungul timpului, Gary Chapman a observat ca exista mai multe limbaje ale iubirii, insa el s-a rezumat la a ne impartasi cele 5 limbaje principale, considerand ca putem avea unul sau doua limbaje secundare.
Iata limbajele pe care le descrie terapeutul:
1. Cuvintele de incurajare
Cei care “vorbesc” acest limbaj sunt cei care se simt iubiti atunci cand sunt laudati, cand sunt complimentati sau incurajati. Chiar daca nu este limbajul tau principal, ai grija sa tii cont de el daca partenerul tau pune pret pe incurajari.
2. Timpul petrecut alaturi de persoana iubita
Cei care au acest limbaj principal doresc sa li se acorde timp de calitate. Fie ca este vorba despre o plimbare in parc, o discutie in care sa ii acorzi atentie partenerului sau o activitate in care sa fiti amandoi implicati.
3. Cadourile
Ce reprezinta de fapt un cadou? Este simbolul vizual al faptului ca partenerul s-a gandit la tine. Darul imbraca gandurile iubitului tau intr-o forma fizica. Acestea constituie un avantaj prin faptul ca pot fi cumparate sau realizate de noi insine, iar valoarea acestora, mai ales in relatia de cuplu, este una sentimentala si simbolica. O alta actiune, care poate fi considerata ca fiind un cadou este sa fii alaturi de partener atunci cand acesta are nevoie – la un eveniment important din viata lui.
4. Serviciile
Partenerul care “vorbeste” acest limbaj se asteapta sa faci anumite servicii pentru el: pregatirea mesei, spalatul vaselor, in general, treburi casnice. Este nevoie ca toate acestea sa fie realizate cu implicare, grija si energie.
5. Contactul fizic
Atingerea fizica reprezinta una dintre modalitatile de a comunica iubirea afectiva. Persoana care are ca limbaj principal contactul fizic, va filtra prin acesta mesajele pe care i le transmit. De ce anume are nevoie o astfel de persoana? De imbratisari, atingeri si masaj.
In concluzie, de ce este necesar sa cunosti atat limbajul tau de iubire, cat si cel al partenerului?
Doar astfel poti constientiza ce este important pentru tine, comunicandu-i apoi partenerului nevoile tale, iar in privinta lui, te poti “adresa” astfel incat sa simta ca ii respecti nevoile si dorintele.
Care este limbajul tau de iubire? Dar al partenerului tau?