Mai tarziu, fiecare dintre noi a citit carti permise in care se gaseau si pasaje interzise, cele mai gustate din intreaga carte. Ne-am autoeducat in privinta sexualitatii noastre, apeland la toate mijloacele informationale pentru a-i descoperi tainele.
In vremuri demult apuse, educatia sexuala a tinerelor fete se baza exclusiv pe cele cateva cuvinte soptite de mama inainte de nunta, cuvinte care puneau accent pe "datorie" si pe "procreere", ca si pe pacatul pe care l-ar fi reprezentat apropierea de sexul masculin pentru a cauta implinire sau placere.
Experimentele se fac numai daca esti libertin? Fals, cei cu relatii stabile va vor raspunde. Unul din cele mai mari "beneficii" -nu le discutam pe cele emotionale, sentimentale, etc- ale unei relatii stabile este posibilitatea de a experimenta alaturi de persoana pe care o iubesti si in care ai incredere. Cea mai buna "lectie" despre propria-ti sexualitate poate veni de la partenerul tau, alaturi de care poti descoperi ce iti place, ce te incanta, ce ai vrea sa mai repeti!
Nu punem la indoiala faptul ca partenerul tau de cuplu poate fi persoana de la care poti invata multe lucruri. Dar exista cazuri in care el nu se pricepe foarte bine sau cazuri in care el si-a format educatia sexuala din filme, din povestirile prietenilor si din experienta cu alte femei. Niciuna din aceste surse nu poate fi mai importanta decat propria ta persoana, care poate filtra informatiile din toate sursele. Ai putea invata mai multe despre cum iti poti seduce barbatul chiar de la o alta femeie!
Ce poti invata de la o alta femeie?
In primul si in primul rand, spune Jeni Chiriac, "putem invata orice, important este sa nu incercam sa fim in pielea celeilalte femei intelectual, ci senzitiv." Cu alte cuvinte, e bine sa nu uiti ca niste miscari masinala, copiate de la o alta persoana, nu te pot ajuta sa fii mai buna. Ai putea invata, citind sau pur si simplu uitandu-te la materiale video, intreaga Kama Sutra, cu toate contorsionarile si toate pozitiile sale. Asta nu te-ar face o iubita mai buna pentru cel drag, daca nu ar fi insotite de sentimente si de senzatii care sa iti fie particulare tie. Invatarea "pe de rost" te-ar putea face o iubita tehnica, dar una preocupata intotdeauna de urmatoarea miscare, si nu de placerea ta si a iubitului tau!
Sfatul psihosexologului pentru noi ar fi sa ne comportam ca niste actori; asa cum nu poti fi Julieta de fiecare data cand uzi florile in balconul de acasa, nici aplicand niste gesturi sau o mimica pe care nu le-ai trecut prin filtrul sentimentelor si al senzatiilor tale, nu te poti transforma in amanta ideala.
"Poti vedea ca fanteziile pot deveni reale, te poti dezinhiba dar efectul poate fi si contrar, adica de inhibare, iti poti activa complexele dar poti incepe si sa te simti sigura pe tine. In principiu, poti invata orice de la o alta femeie, in acest context", precizeaza specialistul Clinicii Terapia M.
E adevarat ca pornografia are, de multe ori, un efect negativ asupra felului in care ne percepem: intr-o lume in toate femeile din astfel de filme sunt exemple perfecte de papusi plastifiate, slabe, cu sani enormi si falsi, cu abdomenul plat si o coama de par care l-ar face invidios pana si pe leul Aslan. Atat timp cat intelegem, atat noi, cat si barbatii pe care ii iubim, ca nici noi nu aratam (si nu ne purtam) ca actorii, dar si ca filmul e, pana la urma, o productie cinematografica.
Jeni Chiriac ne-a eplicat ca toate materialele cu componenta erotica, dar in special filmele, au potentialul de a ajuta viata de cuplu. Cu un important amendament: urmarite impreuna de catre cei doi parteneri de cuplu. Psihosexologul de la Clinica Terapia M mai precizeaza ca ar trebui negociata durata de urmarire a acestor filme: "daca tu, ca femeie, ai nevoie de un sfert de ora iar partenerul tau de circa jumatate de ora, tine de tine sa negociati, astfel incat sa nu te plictisesti sau enervezi."
Cred ca mimetismul e important: am invatat o multime de lucruri de-a lungul vietii uitandu-ne la altii si apoi incercand si noi. Putem aplica acest principiu si in viata noastra amoroasa.
Sexualitatea fiecaruia dintre noi se defineste in timp, de-a lungul intregii noastre vieti. Si de ce credeti ca spunea chiar zilele astea Halle Berry ca are mai multe orgasme acum, la 42 de ani, decat avea la 22? Pentru ca, vrand-nevrand (dar mai mult vrand) in timp incepem sa ne cunoastem.
Care e cea mai importanta lectie pe care ai invatat-o despre sexualitatea ta?