„Nu m-am implicat niciodată în politică, nu am fost niciodată plătit și nici nu sunt plătit sau susținut de vreun candidat sau partid politic, dar am și eu un mesaj pentru voi: Măi, țara asta, așa cum este ea, cu bune și cu rele, ne-a oferit totuși niște lucruri, fiecăruia dintre noi. Prin taxele părinților noștri, ne-a oferit un sistem de educație, un sistem de sănătate și, poate cel mai important, siguranță și stabilitate”, începe prin a spune influencerul.
În continuare, subliniază faptul că este necesar să ne informăm înainte de a ieși la vot, întrucât, spune el, votul informat este modul în care democrația „rămâne în viață”.
„Mergeți la vot, cu toții, dar informați-vă înainte. Un vot informat este modul în care democrația rămâne în viață. O țară în care prezența la vot este mică este o țară în care democrația este extrem de fragilă”, a mai explicat influencerul.
Selly transmite că alegerile parlamentare sunt mai tot timpul ignorate, dat fiind prezența mai slabă, deși sunt la fel de importante precum alegerile prezidențiale. Acesta explică despre Parlament că este cel care votează legile, care dau jos guvernul sau premierul, dar și cel care votează dacă România ar trebui să intre în război.
„Din păcate, întotdeauna la alegerile parlamentare se prezintă mult mai puțin oameni decât la cele prezidențiale, deși ele sunt cel puțin la fel de importante. Este decizia voastră, opțiunea voastră, ce puneți pe buletinul de vot, eu vreau să vă cer un singur lucru: documentați-vă singuri și nu luați nimic de-a gata”, mai spune Selly.
Dar, înainte de a vota, trebuie să ne informăm. De aceea, Andrei Șelaru recomandă să punem orice informație la îndoială și să ne informăm din surse independente.
„Puneți totul la îndoială și nu credeți orice informație sau argument auziți. Nu vă lăsați manipulați de orice videoclipuri de propagandă ale unui candidat sau ale unui partid, de story-uri pe Instagram sau pe videoclipuri pe TikTok. Încercați să vă informați din surse independente și să ascultați toate părerile părților implicate”, mai explică el.
O altă problemă pe care o aduce în discuție, este dezavantajul tinerilor care locuiesc în alt oraș. Mai concret, acești tineri nu pot vota la alegerile parlamentare decât din orașul în care sunt domiciliați.
„Și acum: noi tinerii avem un oarecare dezavantaj la alegerile acestea parlamentare, pentru că mulți dintre noi locuim de fapt în alt oraș decât acela în care avem domiciliul din buletin. Ăsta este și cazul meu. Or, la aceste alegeri parlamentare, dacă nu votezi în orașul în care ai domiciliul în buletin, va trebui să-ți faci viză de flotant, ca să poți să votezi. Așadar, ai două opțiuni: ori mergi acasă duminică și votezi în orașul unde ai domiciliul un buletin. Dacă nu, își atașez aici pe ecran informațiile pe care trebuie să le știi pentru a-ți face viză de flotant. Nu este complicat deloc. (…) Știu că pare că este un mega-efort, dar credeți-mă că este necesar acest efort în plus”, precizează Selly.
Nu în ultimul rând, acesta subliniază că dacă nu mergem la vot la alegerile parlamentare, nu avem dreptul să ne plângem de parlamentul ales.
„Aveți ocazia să vă faceți vocea auzită. Dacă nu votezi, nu ai dreptul să te plângi de ce vor face politicienii în Parlament în următorii ani.
Cu siguranță, nu există o soluție perfectă, un candidat sau un partid perfect. Dacă pare că există așa ceva, cel mai probabil sunteți manipulați de unul sau de altul. Dar există opțiuni și este mai important ca oricând să ieșiți la vot și să votați ceea ce considerați voi că este bine pentru țară. Faceți-o informat, documentați-vă, ăsta este mesajul meu, vă mulțumesc”, a încheiat Selly.