Primul criteriu este cel al temperaturii. Iar in privinta temperaturii discutia trebuie sa sufere o paranteza, intrucat exista mai multe metode de masurare. Clasic, temperatura se determina rectal (adica in fundulet), oral (in gura) si axilar (la subsuoara).
Din motive practice, in cazul bebelusilor ultimele doua variante sunt eliminate. Ramane optiunea rectala, care nu te va scuti de zgomot si de zbucium, dar macar vei stii cu certitudine ce febra are. Nu, n-am omis termometrele moderne cu scanare in infrarosu a interiorului urechii, dar acestea, desi „instantanee”, sunt mai putin precise si nu sunt recomandate inaintea implinirii varstei de 3 luni. Si asa ne intoarcem la temperatura masurata rectal.
Daca bebelusul are sub 3 luni, vei suna medicul daca temperatura trece de 38 C. Intre 3 si 6 luni, temperatura de alarma este 38,5 C, iar dupa ce implineste sase luni pragul e de 39 C sau de la cat iti va spune el.
De asemenea fii atenta la tusea bebelusului. Sub trei luni suni doctorul sa-i dai raportul indiferent de tipul de tuse. Peste varsta de trei luni, suni doar daca tusea se agraveaza in timp sau daca e insotita de suieraturi sau de alte sunete. Poti sa te confrunti de fapt cu o pneumonie sau cu virusul sincitial respirator.
Daca plange in timp ce suge sau cand inghite, daca isi trage sau freaca ureche – e posibil ca infectia sa se fi transmis si la ureche. Suna-ti doctorul si in acest caz.
In fine, adreseaza-te unui medic daca raceala, oricat de usoara, nu da semene ca ar ceda dupa o saptamana.