Viitoarele mamici se gandesc mereu la sanatatea micutului care va veni; griji pentru felul in care va arata isi fac mai tarziu, dupa ce se asigura - la nastere - ca micutul este in siguranta. Fara a putea explica acest fenomen, unii copii se nasc cu semne, fie ca vorbim de semne prea putin vizibile si prea micute pentru a fi deranjante, fie ca vorbim de temutele pete cafenii sau rosii - asa numitele ciupituri de barza sau sarutul ingerilor - pete care atrag atentia asupra lor prin culoarea pe care o au (culoarea somonului) sau prin locul in care apar, in general in partea superioara a corpului si pe fata.
Pana in acest moment, medicii nu cunosc adevarata cauza a aparitiei petelor din nastere. Exista, insa, certitudinea ca aceste semne nu pot avea cauze genetice, astfel incat persoanele care au astfel de semne nu ar trebui sa isi faca griji ca le vor transmite mai departe copiilor lor. Batranele povestesc ca semnele apar in urma unui furt sau unei pofte neimplinite a femeii gravide, exista alte superstitii care asociaza o nastere grea si indelungata cu aparitia petelor pe nou-nascut. Alte povesti spun ca un anumit lucru mancat de femeia gravida va rezulta pe trupul fatului. Niciuna din aceste superstitii nu poate fi certificata si aceste explicatii sunt, in general, neacceptate de specialisti.
Cele mai comune semne din nastere:
Cu toate ca nu se stie exact ce poate declansa aparitia unei astfel de pete, ele au fost clasificate de catre medici in functie de aspectul lor si in functie de regiunile in care fiecare tip de semn apar. Ele pot fi impartite in doua mari categorii: pigmentare si vasculare. Cele mai des intalnite sunt cele pigmentare care se manifesta astfel:
- pete de culoarea somonului (cele care sunt cunoscute sub numele de "ciupituri de barza" sau "sarutul ingerilor") si care pot varia de la roz deschis la culoarea rosie. Sunt intalnite cel mai frecvent in regiunea superioara a corpului, pe gat si fata, pe pleoape si/sau sprancene. Dispar inca din primii ani de viata.
- petele "cafe au lait", sunt pete de culoare maro, variind de la maro-deschis la maro ciocolatiu. Acestea pot aparea oriunde pe corp, chiar daca in general se intalnesc in partea de jos a corpului sau pe torsul copilului. Ioana poarta, de cand s-a nascut, una din aceste pete in dreptul cotului stang. Cu toate ca aceste pete nu dispar in timp, nu sunt nici foarte deranjante. Mamicile ar trebui sa stie ca, in cazul in care observa foarte multe astfel de pete pe corpul micutului lor, ar trebui sa mearga la un consult la medic.
- petele mongole (petele mongoloide): sunt pete de culoare inchisa, variaza intre maro si albastru gri, sunt plate si de obicei apar in partea de jos a spatelui sau pe fesele bebelusului. Sunt mai comune la nou-nascutii cu pielea inchisa la culoare, spun medicii. Aceste pete dispar pe masura ce copiii cresc.
- hemangioamele sunt semnele care pot avea culoarea albastra, rosie sau zmeurie si sunt formate din aglomerari de vase de sange tinere care sunt foarte aproape de piele. Alcatuiesc diferite forme si pot aparea oriunde pe corp.
- petele de culoare vinului de Porto (asemanatoare unor vanatai de un rosu inchis sau roz se inchid la culoare in timp, devenind purpurii). Sunt cele mai temute pete - va amintiti celebra pata a lui Mihail Gorbaciov? - pentru ca nu dispar in timp, ci se inchid la culoare. Un alt lucru care nu bucura nicio viitoare mamica este faptul ca aceste pete apar, de obicei, pe fata.
Momentul amintirilor sau al confesiunilor: aveti semne din nastere?