Berbecul, de exemplu, este de origine egipteana, Taurul isi are obarsia in Babilon, unde a fost numit Gud.anna. Leul, este un simbol egiptean (in Babilon constelatia era numita Cainele Mare). Unele semne se pare ca au transgresat propria cultura, astfel ca simbolul Gemenilor numiti in Babilon, Mastabba.galgal, a ajuns in Egipt sub chipul a doua stele gemene sau Racul, care este si el un semn de sorginte babiloniana dar a fost preluat de astrologia egipteana sub semnul celor Doua Broaste testoase, care, mai tarziu a devenit testoasa din astrologia... chineza.
Simbolurile atasate constelatiilor au o istorie lunga. De exemplu, despre semnul Taur si Scorpion, semnificand primavara si toamna, se vorbeste pe o stela (piatra comemorativa) al lui Nabucodonosor I, care a domnit in secolul al 12-lea i.Hr.
Existenta marilor orase depindea de agricultura si, prin urmare, aveau nevoie de un calendar precis, astfel incat agricultorii sa stie cand sa inceapa insamantarea, cand sa recolteze, cand sa pregateasca pamantul. Sarcina calculelor si observatiilor astronomice necesare pentru conceperii si ingrijirii unui calendar administrativ a revenit preotilot matematicieni din babilon. si pentru ca observatorii erau preoti, mi se pare firesc ca numele date corpurilor ceresti cele mai utile scopurilor calendaristice sa corespunda zeilor nemuritori din panteonul babilonian. Noi inca mai folosim aceste denumiri pentru planete, desi acestea - Marte, Venus, Jupiter, etc – au ajuns la noi pe filiera greaca sau romana, istoria insa ne demosntreaza ca aceste denumiri sunt omoloage celor babiloniene (Nergal, Ishtar, Marduk, etc).
Perioada egipteana sau universul ptolemaic
Acest amestec ciudat de astronomie si de religie a condus, la un volum extraordinar de date referitoare la semnele planetare, zodiacul numarand nu mi putin de 18 semne (aproximativ anul 1.000 i.Hr.). Deoarece Nergal (Marte) a fost zeul razboiului si luptelor sangeroase, o vara in care acesta parcurcea partea de nord a cercului zodiacal, era un moment bun pentru a purta un razboi sau anunta o perioada in care riscul de razboi era extrem. Pentru ca Ishtar (Venus) era zeita iubirii sexuale, noaptea de primavara, in care astrul aparea la apus, era un moment propice pentru a face dragoste, pentru ritualurile religioase care implicau sexul (hierodulele si hierofantii din templele in care se practica prostitutia sacra), pentru ca stapanul sa aduca o noua sclava in patul sau.
Semnele zodiacale si interesul pentru astronomie
In jurul anului 600 i.H. babilonienii au revolutionat zodiacul, reducand semnele la douasprezece, semne care se derulau pe cer de-a lungul eclipticii, drum pe care il parcurgea zilnic si Soarele si Luna si alaturi de care se putea urmari si evolutia celor cinci planete vizibile cu ochiul liber - Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn. si la scurt timp, undeva in anul 410 i.Hr. a aparut si prima tema astrala pe care, mult mai tarziu, grecii aveau sa o numeasca horoskopos si care s-a pastrat pana in zilele noastre.