Este locul oficial al casei, partea pe care tu o prezinti celorlalti, locul in care aduni si asezi suveniruri, simboluri, colectii. Este camera in care tu le arati celorlalti cum ai vrea tu ca ei sa te vada si ce sa stie despre tine. Este de asemenea spatiul in care iti petreci timpul cu famili, prietenii, vecinii apropiati.
Cand locul in care te afli in vis este sufrageria, observa ce se afla in jurul tau, obiecte, mobila, cine se afla cu tine si care este relatia reala intre voi. Este aceasta relatie similara cu realitatea sau din contra, diferita? Felul in care este in vis te nelinisteste sau te face sa te simti in siguranta? Ai vrea sa fie altfel in vis sau in realitate?
Semineu
Semnifica linistea domestica, apropierea, caldura familiei. Sa aprinzi flacara poate simboliza aducerea la suprafata a potentialului ascuns, deschidere catre dezvoltare.
Camera
Daca este intunecata, luminata, dezordonala sau aranjata, ea spune ceva despre felul tau de a fi, despre temeri sau cum ti-ai dori sa fii. Pot aparea colturi intunecoase sau prafuite in care aspecte din personalitatea ta sau din trecutul tau sunt ascunse. Important este sa vezi cum te simti tu stand in acea camera si cum ai dori sa fie de fapt, ce ai vrea sa schimbi.
Bucatarie
Este locul in care nevoile tale sunt sau nu satisfacute. Poate reprezenta felul in care te simti in relatie cu ceilalti din punct de vedere al principiului matern: daruire, ingrijire, hranire, caldura, atat fizica dar si emotionala.
Poti fi tu cel care hraneste sau cel hranit, poti resimti tu nevoi legate de principiul matern sau cei din jurul tau. Important este sa vezi care este rolul tau in vis si cum te raportezi tu in relatie cu ceilalti. Este de asemenea locul in care sunt stimulate simturile si imaginatia.
Baie
Nevoia de curatare, purificare, reinoire - fie ca este forba de latura emotionala, psihologica, sau cea fizica. A fi intr-o baie fara pereti, poate indica o lipsa de intimitate in viata reala sau reprimarea unor emotii sau ganduri care crezi ca ar putea fi judecate daca ar fi exprimate.
Daca te afli in toaleta sexului opus ar putea insemna ca ai trecut unele granite in anumite situatii, ca nu ai tinut cont de limitele celorlalti, fie cu vointa fie din necunoastere.
Atunci cand cauti o baie si nu o gasesti ar putea fi legat de imposibilitatea de a te elibera sau a exprima nevoile, de a solicita ajutorul celorlalti, de a exprima propriile trairi. Intr-un cuvant, lipsa unei cai eficiente de exprimare a nevoilor si afirmare de sine.
Dormitor
Indica aspectele pe care doresti sa le tii asunse de restul lumii si mai poate fi important pentru reflectarea naturii tale sexuale. Ca functie pozitiva, el este locul de odihna si confort, locul cel mai intim al casei.
Daca aceste aspecte apar distorsionate sau bizare, disfunctionale sau contradictorii, inseama ca ceva din viata personala, intima, relationala, trece printr-un dezechilibru, un disconfort fizic si/sau emotional.
Closet
Poate reprezenta aspecte ale naturii tale, care sunt ascunse si de care te jenezi. Uneori in vis closetul poate da pe-afara, le scoate la iveala. Felul in care te simti in aceasta situatie este probabil felul in care traiesti tu jena in realitate, evident un pic mai exagerat in vis.
Debara/camara
Este locul in care sunt pastrate proviziile, obiectele utilizate in gospodarie si la care apelam cand avem nevoie rezerve sau de ustensile pentru a pune lucrurile in ordine. Este locul in care depozitam lucruri de care avem nevoie dar nu le expunem privirilor celorlalti. Aici se afla mecanismele noastre de aparare sau uneltele la care apelam pentru a face fata anumitor situatii. Unele persoane cand sunt mai triste, mai deprimate, iau aspiratorul din debara si fac curatenie, altele iau gem si faina pentru a face clatite cu care sa-si indulceasca ’’viata’’, altele desfac sticla de visinata de la tata, altele mai anxioase aud zgomote suspecte si se duc sa vada ce este.
Atunci cand in vis iti apar imagini legate de o debara, observa care sunt temerile tale, care sunt mecanismele tale de aparare sau strategiile la care apelezi in anumite situatii, devenind constzient de obiectele pe care le gasesti acolo sau le folosesti si care sunt scopurile si functiile lor.
Podul
Este locul in care sunt depozitate lucrurile vechi, de care nu mai avem nevoie dar de care nu ne putem desparti pentru ca ar putea sa ne mai foloseasca (greu de crezut din moment ce le aruncam acolo) sau am putea sa le dam cuiva (daca nu ne mai folosesc noua, cum sa credem sa le va lua altcineva, si mai vechi peste un timp).
Spatiul din pod este umplut de fapt cu amintiri, cu sperante inselate, cu iluzii. Ele ingreuneaza si apasa peste casa, exercita o presiune pana ne debarasam de ele. Este spatiul cel mai superior al casei in care copiii nu urca (sau nu au amintiri) pentru ca sunt prea mici.
Pentru copii, totul se petrece pe jos, aici si acum, in prezent. Sertarele sunt rasturnate, dulapurile golite de gaine, debaraua deschisa si cu toate vulnerabilitatile noastre la vedere. Pentru copii, totul este la vedere, imprastiat pe jos, intr-un ’’haos creativ’’.
Vazandu-ti toate lucrurile afara, te infurie. Insa, daca te-ai putea observa, ai afla si alte lucruri despre tine. Ce te deranjeaza? Sertarele golite pe jos in bucatarie? Hainele frumos impachetate inainte si care acum zac in poziti chinuite si amestecate? De ce tocmai acelea te deranjeaza? Ce spune acest lucru despre tine?
Pentru adulti podul este spatiul gandurilor disfunctionale, dezadaptative, atitudinilor rigide, perceptii prafuite, conceptii invechite, amintiri la care nu renuntam dar cu care nici nu am lucrat pentru a fi asimilate si integrate.
Analizand imaginile din vis, obiectele, simbolurile legate de pod, poti afla care sunt acele atitudini, ganduri, amintiri de care poti si esti pregatit sa scapi pentru a crea mai mult spatiu sau pentru a face loc altora noi.
Poti transforma dintr-un pod cu vechituri, o mansarda cocheta si primitoare in care sa-ti petreci timpul si pe care sa o redecorezi periodic. In acest fel, ai siguranta ca vei avea in permanenta ceva nou si actual ’’la mansarda’’