"Nu e vina mea ca ne certam mereu, el cheltuieste banii aiurea si niciodata nu ne ajung"
Recunosti tonul? Nu conteaza daca ai inceput sa dai vina pe el pentru lucruri de care este responsabil sau pentru lucruri care nu au nicio legatura cu el, important este transferul de vina. Inconstient, atunci cand facem o altfel de afirmatie, incercam sa ne punem la adapost de toate consecintele actiunilor noastre vazandu-l pe celalalt vinovat pentru toate lucrurile care nu functioneaza in relatia noastra.
Si, pe moment sau pentru o mai mare perioada, ne simtim chiar bine in postura de victime inocente, scapate de povara apasatoare a vinii. Aceasta stare nu dureaza, insa, la nesfarsit, pentru ca intr-un anumit moment vom realiza ca intr-un cuplu fiecare are partea sa de vina. E foarte usor sa dam vina pe ceilalti si ne protejeaza, pe moment, de durerea de a vedea ca o relatie in care investim nu functioneaza asa cum ne-am dori.
"Nu castig destui bani, e vina mea ca ajungem sa ne certam din cauza lor"
Cealalta fata a monedei, femeia care isi asuma toate vinile posibile si care considera ca intotdeauna atitudinea partenerului fata de ea este logica si rezultat direct al unei actiuni ale sale. Iti gasesti o vina si cand el nu vine la timp acasa, si cand te insala, si cand va certati. Cu toate ca e pozitie mai greu de adoptat decat cea in care vina apartine exclusiv partenerului, nici aceasta nu ne satisface mai mult. Ba, din contra, si aceasta postura ne ajuta sa ne protejam, intr-un fel. Imi dau seama ca ar putea parea cinic, dar este mult mai usor sa iti acuzi iubitul/sotul de vini pe care nu le are, e mult mai usor sa iti asumi toate vinile de care se fac vinovate femeile incepand de la Eva si pana in zilele noastre, decat sa incerci sa descoperi ce e cu adevarat in neregula in relatia voastra sau sa incerci sa rezolvi ceva.
Problemele in cuplu nu s-au rezolvat niciodata cu invinovatirea partenerului sau cu invinovatirea ta. Cu toate astea recurgem periodic la acest subtrefugiu si evitam solutionarea problemei reale.
Incepe prin a-ti asuma partea reala de vina, partea ta de contributie la situatia care te nemultumeste si nu uita de partea reala de vina a partenerului tau. Dupa asumare va veni si responsabilitatea. Abilitatea fiecaruia dintre voi de a-si asuma partea de vina si de a face ceva constructiv pentru a solutiona problema reprezinta poate cel mai important pas.
Nu e nimic realist in faptul ca tu iti asumi faptul ca va certati din pricina banilor si ca vina iti apartine exclusiv tie, pentru ca nu castigi destui bani, asa cum nu este realist nici sa consideri ca felul lui cheltuitor de a fi este singurul motiv pentru care va certati.
Gandeste-te la slujba ta, la motivele pentru care fiecare dintre voi cheltuieste uneori mai mult decat v-ati putea permite, dar si la lucrurile pe care incercati sau nu sa le faceti pentru a castiga mai multi bani. Gandeste-te si la felul in care reactionati atunci cand e vorba de un conflict in cuplu si cum luptati pentru a trece peste toate neplacerile.
Care este procentul de vina in relatia ta? Si-o asuma fiecare partener si faceti ceva in aceasta privinta? Acesta este unul dintre lucrurile care, odata rezolvate, va pot purta pe amandoi catre fericire si catre o relatie de cuplu sanatoasa!