Există o mulţime de motive pentru care te poţi simţi vinovată în relaţia cu copilul tău, printre care se numără:
1. Laptele matern nu este suficient pentru puiul tău;
2. Ai uitat de o zi specială la grădiniţă;
3. Copilul tău este alergic la câini, dar tu ai doi în casă;
4. Te-ai dus cu copilul în parc, dar i-ai uitat pălăria sau crema de protecţie solară;
5. Nu poţi găsi toate cărţile din lista de lecturi obligatorii;
6. N-ai putut să mergi la o serbare sau un meci, pentru că erai la muncă sau făceai altceva;
7. Te-ai dus la derdeluş, dar ai uitat acasă fularul copilului;
8. Copilul nu are prea mulţi prieteni la şcoală şi te întrebi dacă nu cumva ţi-a moştenit abilităţile antisociale;
9. Ai decis că va fi singurul copil şi te simţi vinovată că tu vei îmbătrâni iar el va rămâne singur;
10. Ai mai mulţi copii şi nu poţi să le acorzi aceeaşi atenţie sau îl preferi în secret pe unul dintre ei;
11. Cel mic s-a pricopsit cu obiceiuri proaste sau limbaj neadecvat şi eşti conştientă că de la tine a prins acest comportament;
12. Copilul îţi cere să vă jucaţi împreună, dar tu nu ai timp sau vrei măcar câteva minute doar pentru tine;
13. Nu poţi să-i oferi tot ce ai avut tu;
14. Fata sau băiatul tău mănâncă prea mult fast-food şi aşa faci şi tu uneori;
15. Îţi pierzi răbdarea şi ţipi la el sau îi dai o palma.
Lista poate continua, în principiu orice are legătură cu copilul tău te poate face să te simţi vinovată de ceva.
Unele dintre aceste sentimente sunt rezultatul propriilor noastre alegeri, dar ele pot fi controlate dacă îţi faci ordine în propria viaţă şi îţi înveţi copilul să fie responsabil de mic, dar îl asiguri că îl iubeşti. Încearcă să nu mai exagerezi orice reacţie şi să priveşti partea plină a paharului, pentru că oricum, fiecare va avea o părere despre felul în care trebuie să îţi creşti copilul, însă doar tu ştii exact ce e mai bine pentru familia voastră. Orice aţi face împreună, să fii mereu cu zâmbetul pe buze, să nu ridici niciodată tonul, să faci cât de multe mese sănătoase poţi şi dacă poţi, ar fi bine să te duci la toate şedinţele cu părinţii, acestea sunt doar orientative, dar nu se va sfârşi lumea dacă din greşeală sari peste una dintre etape.
Adevărul este că uneori, vina poate fi constructivă şi poţi învăţa multe de pe urma ei. Ca să faci asta va trebui să te analizezi un pic şi să te uiţi la cum s-a simţit copilul tău în momentele respective. Fii dispusă la schimbări şi recunoaşte-ţi vina.
Ai în continuare cinci paşi după care te poţi ghida.
1. Hotărăşte dacă ceea ce ai făcut este ceva ce chiar vei regreta în viitor
Dacă nu ai făcut ceva ce toţi părinţii colegilor copilului tău au făcut, cum ar fi să nu participi la decorarea clasei pentru ziua de 1 iunie... acesta nu este un motiv real de îngrijorare. Da, probabil că o vreme vei fi văzută cu ochi răi de către celelalte mămici, dar la un moment dat totul va trece. Pe de altă parte, dacă i-ai promis celui mic că îl duci în mall şi îi cumperi ceva bun dacă ia un 10 apoi nu te-ai ținut de cuvânt, acest lucru vă va afecta relaţie pe termen lung, chiar dacă la nivel subconştient. Așadar, nu trebuie să faci promisiuni pe care să nu le ţii. Orice vină care vine din faptul că ai făcut ceva pentru propria persoană nu ar trebui să atârne foarte mult, cum ar fi că te-ai dus la sală sau ai ieşit în oraş cu partenerul. Dacă aceste acţiuni nu sunt exagerate şi nu sunt în fiecare zi, atunci toată casa va avea de câştigat dacă tu vei fi relaxată şi fericită.
2. Rezolvă problemele pe măsură ce apar
Câteodată, copilul va ieşi din casă cu o ţinută total neasortată sau cu părul vâlvoi, dar lumea lui nu se va termina acolo, nici a ta. Deşi ai prefera să fie totul bine pus la punct înainte să ieşiţi pe uşă, uneori pur şi simplu vă va fi imposibil să lucraţi împreună pentru bunăstarea tuturor. Pentru a evita astfel de situaţii încearcă să menţii curăţenia în casă şi în viaţa ta, ca să te poţi concentra mai bine pe ceea ce contează cu adevărat şi ţine minte că a fi părinte nu înseamnă să fii perfect. Debra Renner, co-autor al articolului Mommy Guilt, publicat pe site-ul Parentopia, este de părere că cel mai important principiu după care trebuie să se ghideze un părinte este: să fie dispus să lase anumite lucruri deoparte şi să prioritizeze. Ca părinte, eşti responsabil să îi pui la dispoziţie copilului un mediu sănătos în care să se poată juca şi învăţa. În plus, un studiu de piaţă a arătat că 59% dintre părinţi se simt vinovaţi că nu reuşesc să ţină pasul cu treburile casnice, dar este perfect normal acest sentiment, care apare mai ales atunci când sunt prietenii în vizită, dar poţi avea jucării pe podea şi gustări în casă, pentru că ai un copil mic.
3. Ţine minte că situaţia se vede altfel din exterior
Părinţii care muncesc este posibil să nu se simtă în regulă că nu petrec suficient timp alături de copiii lor, însă cei care şi-au luat concediu se simt vinovaţi că nu aduc acasă mai mulţi bani sau că nu este curăţenie perfectă. Nu există cale de mijloc sau metodă prin care să câştigi această "competiţie" tocmai pentru că nu există o reţetă universală în meseria de părinte. Deci ţine minte că tu iei cele mai bune decizii pentru familia ta.
4. Gândeşte-te înainte să acţionezi
Unele dintre cele mai persistente sentimente de vină survin în urma reacţiilor impulsive, instinctive, de obicei după o zi lungă la birou, dar încearcă să te gândeşti un pic înainte să-i răspunzi copilului tău. Chiar dacă acesta este cuminte sau năzdrăvan tu poţi face anumite exerciţii ca să devii mai calmă şi să fii mai puţin stresată.
5. Găseşte soluţii practice
În fine, dacă te simţi vinovată din cauza programului tău de muncă încearcă să vorbeşti cu şeful tău, pentru a vedea cum poţi lucra mai puţin, eventual de acasă, sau combină călătoriile de afaceri cu vacanţele în compania celor dragi. Mai poţi de asemenea, să îţi programezi o oră sau două pe zi, în care să te concentrezi în mod exclusiv pe copilul tău, jucând orice şi-ar dori el sau citindu-i ceva ce-i place. La starea generală de bine ajută şi prietenii care trec prin aceleaşi experienţe, deoarece prin poveştile lor vezi că nu eşti singura care suferă şi puteţi face schimb de idei.
În concluzie, adu-ţi aminte că vina este un semn care îţi arată că îţi pasă cu adevărat şi vrei să faci tot ce este mai bine pentru copilul tău.
Sentimentul de vină și cum să scapi de grijile pentru copii
Din momentul în care îţi iei pentru prima oară copilul în braţe începi să simţi o paletă largă de emoţii: mândrie, bucurie, frică şi vină.