Foarte multi angajati fac greseala de a-si raporta viata personala la concediu: "In concediu voi avea cu siguranta timp sa citesc mai mult." , "Cand voi avea mai mult timp liber (evident, tot in concediu!) o sa ma interesez unde pot lua lectii de de dans." etc. In cazul acestor persoane, anul calendaristic are doar doua coordonate: job si concediu, eventual si sarbatorile religioase. Asa se face ca, odata concediul terminat, acesti angajati se intorc la lucru mai apatici si mai derutati decat dupa o perioada de munca sustinuta. In general inceputul lui septembrie coincide cu sfarsitul perioadei de concedii, prin urmare majoritatea angajatilor vad toamna ca pe un anotimp al depresiilor si al resemnarii la locul de munca. Pentru a afla cum putem face fata acestei schimbari de ritm, i-am cerut cateva sfaturi Danei Burghel, Director Executiv "Learning About".
Cu ce perspective ar trebui sa intampinam primele zile de toamna, care marcheaza inceputul unui nou semestru si totodata al unei perioade de activitate intense?
Cea mai sanatoasa perspectiva mi se pare aceea in care ar trebui sa ne bucuram de amintirile placute pe care tocmai le-am trait in vacanta si sa nu regretam ca s-a terminat. E de preferat bucuria, in fata regretului, e de preferat sa ne indreptam atentia catre ceea ce se intampla in jurul nostru cu adevarat, in loc sa oftam lung si sa spunem 'gata! a trecut si vara asta!'. Am avut o data la un workshop de dezvoltare personala o participanta care a realizat atunci ca de ani de zile nu mai vedea trecerea dintr-un anotimp in altul, traind numai cu gandul la viitor sau la trecut. O astfel de stare nu-ti da deloc energie, mai ales acum, dupa vacanta!
Cum ar trebui sa facem fata impactului provocat de intoarcerea la locul de munca si la activitatile obisnuite, dupa zilele de inactivitate din timpul concediului?
Pentru mine este o placere sa ma intorc la munca de fiecare data si asta pentru ca fac o activitate care imi place extrem de mult. Probabil ca asta ar fi cea mai buna solutie: sa gasim partile pozitive in tot ceea ce facem si sa ne concentram pe ele si cu siguranta activitatea intreaga ni se va parea mai usoara, mai placuta, mai 'umana', iar impactul schimbarii ar fi mult diminuat.
Cum ar trebui sa ne reglam bioritmul pentru a face fata acestei schimbari?
Un echilibru intre viata personala si viata profesionala este un must; daca vrem sa ne simtim implinite, ar trebui sa traim in echilibru; iar echilibru inseamna sa nu neglijam niciuna dintre laturile/ rolurile vietii noastre: sa ne responsabilizam la serviciu (nu sa spunem 'abia ce am venit din concediu, trebuie sa-mi revin mai intai'), sa ne bucuram de familie savurand poate bucuriile petrecute impreuna in vacanta, sa revenim printre prietenii nostri cat mai curand, asta in cazul in care nu ne-am petrecut concediul cu ei etc. Daca ne aruncam in valtoarea job-ului din diverse motive pe care le stim cu totii, uitam de noi si de ceilalti. Si uitam sa ne bucuram! Fatidicul 15 septembrie
Nu numai tu resimti lipsa de activitate din timpul concediului, ci si copiii tai care s-au bucurat nu de doua saptamani ci de trei luni de vacanta. Mai mult decat un adult - care poate sa-si controleze trairile si emotiile, copiii sunt cei mai dezolati atunci cand vacanta este pe sfarsite.
Ca sa-i treci cat mai usor peste acest moment, imbina utilul cu placutul si ajuta-i sa-si cumpere cele necesare pentru scoala. Rezerva-ti o dupa-amiaza in care sa cutreierati impreuna magazinele de haine (copiii adora sa se innoiasca inainte de un eveniment important) si nu uitati sa dati o fuga si pe la standul cu rechizite. Alege rechizite vesele, cu personajele lor preferate, care sa le creeze impresia de mediu familiar.
Si mai ales gandeste-te ca daca tu lasi garda jos, ei se vor simti si mai derutati, asa ca mobilizeaza-te si pentru ei si pentru tine si insufla-le suficienta energie incat sa le ajunga pentru perioada urmatoare
Vacanta... de acasa!
Dupa mai mult timp petrecut in aer liber, casa incepe sa ti se para fie prea mica, fie sufocanta, mai ales daca incepi deja sa te gandesti la zilele lungi de iarna in care nu vei avea nimic altceva de facut dupa-amiezile decat sa stai in fata televizorului sau sa citesti.
Gandeste-te insa ca pana la iarna mai ai suficient timp sa-ti transformi casa intr-un sanctuar al bunului-gust si al echilibrului.
Poti incepe prin a zugravi dormitorul in culori calde, care sa-ti aminteasca de zilele de vara, iar daca vrei o schimbare majora, asorteaza mobilierul si toate celelalte obiecte de design interior la culorile verii.
Pastreaza spiritul anotimpului cald in obiecte decorative realizate chiar de tine: o vaza cu flori nemuritoare sau cu spice de grau, un cosulet cu scoici adunate de pe malul marii, un tablou pictat de tine care sa reprezinte un lan de floarea-soarelui sau maci.
Vei vedea astfel ca, inconjurata de atatea obiecte care te incarca cu buna-dispozitie si care iti amintesc de vacanta, zilele monotone de iarna vor trece mai usor cu gandul la vara care va veni. "Tomorrow is NOW!"
Ti-am dat cateva sfaturi despre cum sa te mobilizezi la serviciu dupa un concediu binemeritat si cum sa conferi o karma pozitiva casei tale. Insa inainte de toate trebuie sa stii ca orice schimbare incepe cu tine. Daca iti repeti incontinuu ca esti lipsita de energie si ca lucrurile merg prost, vei sfarsi prin a constata ca asa este. Autosugestia merge insa si in sens invers: incearca sa gasesti motive pentru care toamna nu reprezinta un sfarsit al lucrurilor placute din viata ta, ci o noua etapa in ciclul naturii si o schimbare in bioritmul tau. Incearca asadar sa vezi partile pozitive: vei scapa de canicula si nu vei mai fi nevoita sa suporti aerul conditionat de la birou, n-o sa te mai calce pe nervi acel 'dute-vino' al concediilor celorlalti.
Pe plan profesional, poti sa fii sigura ca saptamanile de vacanta te-au incarcat cu suficienta energie incat sa lucrezi la capacitate maxima pentru urmatoarea perioada.
Acum poti privi mult mai limpede problemele legate de job si vei fi surprinsa sa constati cu cata rabdare rezolvi toate sarcinile de lucru. Fa-ti asadar un plan de bataie pe termen lung pentru urmatoarea perioada, fara sa uiti sa incluzi printre sarcinile de serviciu si activitatile care sa-ti faca placere. Spre exemplu: "pana la 1 septembrie termin proiectul la care lucrez, astfel incat in week-end-ul 5-7 septembrie sa pot merge la Brasov, la Cerbul de Aur". Poti lua si cortul si - de ce nu? - poti pleca intr-o drumetie de o zi sau doua, pentru ca vremea buna tine in continuare cu noi, cel putin pana la jumatatea lui octombrie.
Nu in ultimul rand, incearca sa nu-ti refuzi micile placeri cotidiene: o baie aromata, o plimbare prin parc, un film, o cina in oras sunt tot atatea modalitati accesibile de a te detasa de monotonia unui program fix.
Si nu uita: "Tommorow is now!" Adica nu ai nevoie de un pretext cum ar fi concediul ca sa poti face lucrurile care iti plac!