Dimensiunea, aspectul si utilitatea
Nici prea mare, nici prea mica nu e buna. Sera nu trebuie sa domine intreg spatiul gradinii, dar nici sa fie o constructie stearsa undeva acolo in decor. De aceea trebuie sa te gandesti la:
1. Inaltimea ta – doar nu vrei sa stai aplecata atunci cand muncesti in seara.
2 Ce si cat vrei sa plantezi – daca sunt plante inalte, cam cat de dezvolta (pe latime/ inaltime).
3. Utilajele pe care le vei folosi – atunci cand muncim in gradina avem nevoie si de o stropitoare, o roaba sau un furtun, depinde de fiecare, si atunci trebuie sa te gandesti ca roaba ta trebuie sa incape pe aleea din sera samd.
4. Iti place lemnul sau aluminiul? Vrei o sera cu acoperis deschis sau mai degraba dom?
5. Vrei sa ai numai flori in ghiveci sau si legume (rosii, castraveti) – in cazul legumelor care cresc in inaltime este bine sa ai o sera cu sticla pana in tavan si pereti verticali, dar daca vrei sa cresti numai plante in ghiveci este bine sa ai pereti de lemn pana la jumatate (asa vei reduce si costurile) si sticla pana sus.
6. Ventilatia – este foarte importanta, o ventilatie corespunzatoare controleaza temperatura, umiditatea si nivelul dioxidului de carbon.
Investitia in sera
Decat sa iti faci tu una cumparand separat materialele, poti opta pentru varianta in care cumperi o sera de la un magazin de bricolaj si o montezi singura acasa. Este mai indicat asa decat sa cumperi materialele separat – costa mai mult si nici nu ai garantia ca o sa-ti iasa. Cel mai important este sa nu te zgarcesti – un model ieftin este un model ieftin si atat.
Unde montezi sera
1. Gandeste-te la vecini si cat de departe de casa lor o vei monta – poate in acest caz vei avea nevoie de o autorizatie.
2. Unii recomanda ca sera sa fie orientata de la est spre vest, altii de la nord spre sud. Intr-o sera medie nu orientarea este problema. Daca este orientata spre est sa zicem atunci sera va capta foarte bine lumina soarelui din lunile noiembrie si februarie.
3. Monteaz-o departe de copaci sau locuri de joaca – doar nu vrei sa iti pui sera la umbra copacilor si nici nu vrei sa se scurga picuri de apa de pe frunzele lor pe peretii serei.
4. Alege locul unde lumina are cea mai mare intensitate si este aproape de utilitati precum apa sau curent. Lumina soarelui de dimineata este cea mai dezirabila deoarece procesul de productie a hranei incepe devreme, iar cresterea plantei este maximizata.
5. Daca vrei sa cultivi legume, pune-ti sera pe un pamant drenabil – cel mai bun fiind cel nisipos. O varianta este sa cumperi pamant si sa pui in sera, stiu multi oameni care au gradina si procedeaza asa.
6. Pune la nord si la est gard viu pentru a-ti proteja sera de eventualele rafale de vant.
Concluzia este ca trebuie sa investesti ceva bani in sera ta ca sa ai rezultatele pe care ti le doresti si ca sa muncesti cu drag la plantele pe care aceasta le adaposteste. Si tine cont de sfaturile de mai sus, s-ar putea sa-ti foloseasca. Are vreuna dintre voi sera in gradina? Sunt curioasa cum este sa muncesti in sera proprie si cum sunt rezultatele. Astept sa-mi scrieti.