Pai in primul rand atitudinea pe care trebuie sa o aiba oamenii este sa nu facem aceste excese alimentare. Nu stiu de ce lumea asocieaza sarbatorile cu mancatul, cu excesul. In general, viata noastra trebuie sa fie, ca atitudine generala, dominate de moderatie. Poti sa gusti din toate, poti sa mananci niste portii rezonabile din niste mancaruri ceva mai grase, dulci. Dar nu trebuie sa mananci pana plesnesti, pana nu te mai poti ridica de la masa. Daca pornim cu aceasta idee, pornim cu o idee din start gresita. Presupunand ca s-a intamplat asa ceva, pentru a ne reveni, trecem la o alimentatie normala, echilibrata si incepem, sau continuam, sa facem miscare. Nu trebuie un regim special pentru treaba asta.
Exista o dieta recomandabila pentru perioada sarbatorilor?
Nu. Noi, ca romani, avem cateva mancaruri traditionale pentru Craciun si Anul Nou si putem sa mancam din toate. Vorbim de o persoana normala, sanatoasa care nu are restrictii alimentare. Daca este un diabetic atunci trebuie sa tina regimul de baza. Dar o persoana normala poate sa manance putin din toate, un carnat, sarmale, dar mananci doua trei, nu 10, mananci doua felii de cozonac, nu unul intreg. Incerci sa mananci niste portii rezonabile din tot ceea ce iti face placere. Nu exista o dieta particulara de Craciun, cel putin eu asa vad problema.
Ce produse ar trebui sa consumam in aceasta perioada pentru a diminua efectul grasimilor acumulate?
In aceasta perioada mancam mai gras: friptura de porc, sarmale, carnati...Daca le manacam in cantitati rezonabile, nu aduc un aport de grasime important incat sa puna o problema pe termen lung. Putem sa mancam ceva mai multe citrice sau niste salate, ca sa facem putina curatire a colonului. Asta ar fi solutia de "contracarare", pentru ca daca ai mancat grasime oricum se absoarbe in organism orice ai manca altceva.
Care sunt principalele greseli alimentare ale romanilor?
Aceleasi ca ale tuturor persoanelor din secolul XXI. Mancatul in exces, mancatul pe fuga, fara o ordine a meselelor, fara o rutina a alimentatiei, care sa se repete in fiecare zi. Consumarea alimentelor concentrate caloric, de genul alimentelor foarte grase, foarte dulci. Consumarea alimentelor foarte concentrate chimic, precum semipreparatele, alimentele conservate, cu multi aditivi. Lipsa unei activitati fizice care sa compenseze acest aport caloric exagerat.
Afla mai multe pe Front News