"Dupa ce visasem sa ne primeasca neconditionat in imbratisarea lor, sa ne ofere intelegere si alinare, am dat peste Prut de o fiinta mai hartuita si mai nemingaiata decat noi. Care astepta de la Europa exact ce cautam noi la ea, adica intelegere, sustinere si alinare. De unde era sa ni le dea noua, daca ei ii lipseau atat de mult?! Si asa alergam unii dupa altii cu limba scoasa, noi dupa iubirea Romaniei, Romania dupa farmecele Europei" spune Constantin Cheianu, in Sex & Perestroika, o carte ce se va lansa in Romania in 8 octombrie, la editura Cartier.
"De ce a esuat Moldova in apropierea ei fata de Romania, "tara-sora"? Cum s-a ajuns, in tara cea mai cuminte si mai saraca din Europa, la incendierea Parlamentului si a Presedintiei? De ce Republica Moldova este singura tara est-europeana si republica ex-sovietica guvernata timp de opt ani de un partid cu titulatura de "comunist"? Am incercat sa raspund la aceste dar si multe alte intrebari ca scriitor si jurnalist, nicidecum ca istoric ori politolog, de aici inevitabila marja de subiectivitate. Lucrul pe care l-am urmarit cu obstinatie a fost sa privesc la anul 1989, unul din "personajele" principale ale acestei carti, dind la o parte interpretarile si aprecierile incetatenite, care s-au transformat, in timp, in adevarate blocaje mentale. Am ales sa vorbesc dintr-o perspectiva personalizata pentru ca este modul de a ma autostimula cel mai eficace si pentru ca am avut scopul egoist de a-mi intelege mai bine propria evolutie.", spune autorul lucrarii despre cum a luat nastere Sex & Perestroika.
Constantin Cheianu, s-a nascut in 1959. A studiat filologia la Universitatea de Stat din Chisinau. Dintre piesele sale reprezentate, mentionam: Noi (regia: Mihai Fusu, Teatrul "Luceafarul", 1995), Plasatoarele (regia: Sandu Cozub, Teatrul "Eugene Ionesco", 1998), Achitarea lui Salieri (regia: Mihai Lungeanu, Radio Romania Cultural, 1998), Luministul (regia: Mihai Tarna, Teatrul "Vasile Alecsandri" din Balti, 1999 si Radio Romania Cultural, 2000).