Sa incercam sa explicam mai intai cum este dependeta si plecand de aici sa ne formam o imagine despre adictii. Cineva care bea zilnic vin sau bere nu este in mod automat o persoana dependenta dar cineva care nu poate sa isi vada de viata normala daca nu bea zilnic este o persoana dependenta. Ceea ce este decisiv este comportamentul sau in absenta obiectului pe care il desemnam ca obiect adictiv, in acest caz alcoolul.
Pentru ca acest comportament adictiv sa genereze atentie este necesar un gest care apare in timp si care este o forma de explozie a dependentei existente deja. De multe ori se leaga de o datorie financiara care depaseste o limita a obisnuitului, mai ales in cazul jocurilor de noroc. Alteori este vorba de un comportament violent care este pus pe seama alcoolului. Uneori faptul ca se vorbeste despre dependente la televizor sau chiar pe net, atrage atentia si asociaza comportamentul cuiva cu dependenta.
In general, comportamentul adictiv este unul obisnuit care cunoaste o accentuare ce depaseste o limita. Aici apare problema distinctiei intre comportamentul adictiv si adictia propriu-zisa. Adictia este un proces psihic, intern in fapt. Comportamentul in prezenta obiectului este una obisnuita. Uneori cineva bea. Uneori cineva intra si face pariuri sportive. Aparent acest comportament este obisnuit si banal, nu atrage atentia celor din jur. Dar cand nu bea sau cand nu intra in sala de jocuri, aceste persoane au o stare negativa, o stare neplacuta si incearca sa scape de ea. Vom observa ca adictia se ascunde deseori in spatele distractiei. Oamenii spun "hai sa ne distram acum". Prin asta intelegand tot felul de lucruri, unii merg la mare, altii ies in padure, altii intra in cluburi, altii se intalnesc cu prietenii pentru a bea, altii isi gasesc parteneri pentru a face sex. Cand nu se distreaza, se simt rau, li se pare viata lipsita de sens. Semnul care ne conduce spre a caracteriza dependenta este aceasta ultima stare. Senzatia de plictiseala este deseori asociata. Singura forma de a mentine un nivel de energie corespunzator este "distractia propriu-zisa".
Intr-un fel poate va amuzati gandind "poti sa fii dependent de plaja?". Raspunsul este afirmativ daca mai este realizata o conditie - daca in zilele sau saptamanile in care nu mergi sa faci plaja, te simti rau, apatic, nervos, agitat sau plictisit. In sine adictia si comportamentul dependent nu sunt stari negative. Oamenii sunt fiinte pentru care dependenta are o pondere ridicata. Suntem dependenti de toate nevoile fundamentale, de aer, mancare, apa, etc. Numai ca in absenta acestor obiecte adictive, apare problema supravietuirii. La nivel social suntem dependenti de bani, profesie sau rata la banca. Suntem dependenti de alti oameni, de parinti cand suntem sefi, de anumite note la scoala, de psihoterapeut, de responabilitati, de o pensie, de un venit, avem tot felul de dependente. Dar acestea sunt necesare pentru supravietuirea noastra in conditii de sanatate si bine social. Dar ceea ce va crea cu adevarat dependenta este aceasta lipsa a obiectului. Dupa perioada de foamete de dupa cel de-al doilea razboi mondial, unii oameni au inceput sa dezvolte un comportament in care isi faceau rezerve de mancare. Este o alta forma de manifestare a adictiei.
Noi, in mod uzual, folosim termenul de adictie pentru acele comportamente care aduc atingere starii de bine fizice, psihice si sociale. Cu alte cuvinte se situeaza in zona "distractiei". Totusi, aceste situatii relatate mai sus se incadreaza tot in dependenta.
Ceea ce este important de subliniat ca atunci cand avem suspiciunea de dependenta, este bine sa ne intrebam cum se comporta "suspectul" in cazul absentei obiectului respectiv (drog, alcool, sex, etc.)