Medicii sunt de parere ca a face sex pentru a uita de cearta are efecte asemanatoare consumului de cocaina.
Psihologul Seth Meyers sustine ca starea de euforie resimtita este adevaratul motiv pentru care cuplurile se avanta in dormitor pentru a opri o cearta si ca acest lucru este departe de a rezolva problema.
Intr-o postare aparuta pe Psychology Today, intitulata sugestiv "Sexul de impacare doare: De ce si cum sa il eviti", doctorul explica de ce considera ca un astfel de comportament nu este de bun augur.
"Practic incurajeaza certurile si drama emotionala. Ganditi-va asa: daca partida de sex este extraordinara dupa ce v-ati certat, nu pare logic sa va certati din nou daca recompensa este minunata?", intreaba doctorul.
Teoria este extrem de controversata, intrucat contravine convingerii majoritatii oamenilor in ceea ce priveste sexul de impacare, acesta fiind vazut ca o forma sanatoasa de a elimina tensiunea acumulata. Doctorul Meyers sustine ca de cele mai multe ori, intimitatea este folosita ca solutie ce acopera o problema mult mai serioasa.
"Poftesc la a schimba macazul si sar in extrema cealalta pentru a resimti euforia ce vine odata cu impacarea. Sincer, chestia asta nu difera prea tare de atitudinea unui dependent care are nevoie de o doza de cocaina.", scrie Meyers.
Adevarata intimitate, sustine psihologul, vine odata cu echilibrul si intelegerea. Femeile si barbatii ar trebui sa faca o pauza si sa reflecteze data viitoare cand simt impulsul de a-i sfasia celuilalt hainele de pe el in mijlocul unei dispute.
Discutarea unei probleme si gasirea unei solutii in momentul respectiv ne scuteste de reaparitia ei ceva mai tarziu, cand devine un obstacol din ce in ce mai mare si mai greu de depasit.
Meyers ne sfatuieste: "Daca te gasesti intr-o astfel de situatie si iti dai seama ca te simti confuza, suparata sau furioasa, retrage-te si explica-i partenerului ca nu este ceea ce iti doresti si ca puteti incerca mai tarziu. Astfel de momente sunt dificile si nu tocmai placute, insa comunicarea directa si sincera este cea mai eficienta metoda de a impiedica problemele sa se transforme in prapastii de nereparat."