Stephanie von Hohenlohe - "Printesa" lui Adolf Hitler
Cunoscuta ca si printesa spion a lui Hitler, austriaca de origini evreiesti, Stephanie a ramas la varsta de numai 22 de ani insarcinata cu un arhiduce, iar greseala a fost reparata printr-o casatorie rapida cu printul german Friedrich Franz von Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfurst.
Divorteaza in 1920, dar isi pastreaza titlul de printesa, facandu-si de cap prin Europa, implicata fiind in relatii cu tot soiul de barbati, de la magnati britanici pana la diplomati nazisti. In acea perioada a inceput asocierea cu Adolf Hitler, care i-a dat porecla “Draga mea printesa”. Stephanie avea relatii apropiate cu elita nazista, primind astfel titlul de “Arian de onoare”, nume important judecand dupa atitudinea nazistilor fata de cei care aveau chiar si un strop de sange de evreu curgandu-le prin vene. In anii ‘30 se muta la Londra si se foloseste de farmecele ei pentru a spiona si pentru a face propaganda pentru cauza nazista, ducand corespondenta si aranjand intrevederi intre britanici importanti si nazisti sus-pusi. Astfel, Stephanie a reusit sa puna la cale chiar si controversata intalnire dintre King Edward al VIII-lea si dotia lui, Wallis Simpson, cu Fuhrerul in 1937.
Cu toate acestea, ca majoritatea celor care stiu prea multe, Stephanie a fost arestata de FBI si trimisa in Texas. A folosit timpul petrecut in inchisoare pentru a ajuta OSS sa dezvolte profilul psihologic al lui Adolf Hitler, avand o contributie importanta in raportul “Analysis of the Personality of Adolf Hitler”. Dupa razboi, Stephanie si-a reluat activitatea in Germania, tintind barbati care puteau sa ii ofere un stil de viata adecvat. A trait pana la varsta de 81 de ani, stingandu-se din viata la Geneva.
Melita Norwood
Functionar birtanic cu inclinatii comuniste, Melita Norwood lucra intr-o institutie secreta de cercetare nucleara, ceea ce i-a permis accesul la informatii sensibile. Desi inclinatiile ei n-au deranjat serviciile secrete britanice, sovieticii au fost destul de inteligenti incat sa o recruteze ca spion in 1940. A lucrat timp de 40 de ani ca spion pentru sovietici, iar contul din banca dovedea acest lucru, insa Melita sustinea ca lucra pentru ideologie si nu pentru recompensa financiara. Sotul Melitei, alaturi de care a avut o casnicie fericita timp de 50 de ani, pana la decesul acestuia, nu era de acord cu activitatea ei, insa nici nu a incercat sa o opreasca. Secretul ei? Si-a pastrat secrete abilitatile intelectuale si nu a iesit cu nimic in evidenta, reusind astfel sa obtina recompense considerabile pentru discretia de care dadea dovada.
Brita Tott
Cunoscuta drept Lady of Hammersta, Brita Tott a fost femeia care urma sa devina unul dintre cei mai eficienti spioni din istoria Danemarcei. Nascuta intr-o familie nobiliara, Tott avea sa ajunga in topul celor mai puternice femei din Scandinavia si unul dintre cei mai potenti proprietari din tinut. S-a nascut in Danemarca si s-a maritat cu un nobil suedez influent, reusind timp de aproape 10 ani sa isi foloseasca abilitatile de spion pentru a manipula relatiile politice dintre Suedia si Danemarca. Cand cele doua tari intrau in razboi, insa, ramanea fidela statului natal. In cele din urma, a fost descoperita si judecata pentru inalta tradare, pedeapsa fiind moarte prin ardere pe rug. Ulterior, pedeapsa a fost “diminuata”, fiind condamnata la a fi zidita intr-o incapere unde i se permitea sa isi traiasca restul zilelor izolata, in intuneric. A reusit, insa, sa scape nepedepsita, intorcandu-se in Danemarca pentru a-si cheltui averea adunata.
Violette Szabo
Curajul, frumusetea si tragicul destin al agentului Violette Szabo au contribuit la dezvoltarea unei legende in jurul numelui ei, fapt ce a dus in cele din urma chiar si la crearea unui joc video pentru Xbox 360, numit “Velvet Assasin”. Misiunile ei in Franta, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, variau de la adunare de informatii pana la sabotaj.
Pe 6 iunie 1944, cunoscuta drept cea mai lunga zi din istorie, a avut loc debarcarea aliatilor in Normandia, Violette Szabo a fost capturata de trupele Germane in urma unui schimb de foruci intens, in care spionul si-a epuizat toata munitia disponibila. Trimisa in lagarul de concentrare Ravensbruck, Violette i-a sfidat pe toti, fiind o inspiratie pentru colegii prizonieri, insa atitudinea ei a impins-o spre executie la varsta de doar 23 de ani.
Virginia Hall
Ca agent al Britain’s Special Operations Executive, si-a castigat renumele reusind sa eludeze chiar si cele mai stranse plase naziste. Povestea spionului este cu atat mai impresionata cu cat si-a pierdut o parte din picior in anii ‘30 si a reusit sa supravietuiasca in situatii dintre cele mai riscante bazandu-se pe o proteza de lemn.
Nancy Wake
Lucra ca jurnalist in Franta cand a izbucnit cel de-al doilea Razboi Mondial. S-a oferit voluntar pentru postul de curier al Rezistentei Franceze, reusind sa dezvolte o retea de spioni atat de eficienta si extinsa incat Gestapoul a promis o recompensa de milioane celor care reuseau sa o elimine. Abilitatile ei de spion erau intrecute doar de dexteritatea si forta fizica, intrucat se crede ca ar fi ucis un soldat german cu mainile goale. Nu mai putin de cinci state i-au acordat premii pentru activitatea depusa, devenind astfel cea mai decorata femeie spion din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
Mata Hari
Un nume atat de controversat nu putea lipsi din acest top. Nascuta intr-o familie olandeza instarita, Margaretha Geertruida Zelle a ajuns la Paris proaspat divortata si a inceput sa joace rolul stripteuzei Mata Hari. Spectacolul ei a devenit cunoscut in scurt timp in intreaga Europa, Mata Hari avand la degetul mic pe unii dintre cei mai puternici barbati ai vremii. Cand a izbucnit Primul Razboi Mondial, francezii au suspectat-o ca spioneaza pentru germani, cu toate ca facea, cel mai probabil, acelasi lucru si pentru ei. In ciuda faptului ca era agent dublu loial francezilor, a fost arestata in 1917 si executata opt luni mai tarziu.
Mary Surrat
Mary Surratt a fost prima femeie executata de guvernul federal al Statelor Unite pentru rolul in cadrul primului asasinat prezidential din istoria tarii, acela al lui Abraham Lincoln in 1865. Pe langa faptul ca i-a pus la dispozitie lui John Wilkes Booth armele necesare, Mary a fost acuzata ca l-a ascuns si a tainuit locatia acestuia dupa incident, cand acesta se ferea de autoritati. Presedintele Andrew Johnson a ignorat declaratiile potrivit carora ar fi fost nevinovata si a ordonat spanzurarea acesteia in luna iulie a anului 1865.
Fanny Kaplan si Violet Gibson
Cu toate ca fara succes, Fanny Kaplan se incadreaza in lista asasinilor cu doua impuscaturi in directia lui Vladimir Lenin, fara a-l nimeri insa, impreuna cu Violet Gibson, care a ratat din trei incercari asasinarea lui Benito Mussolini. Daca Gibson a avut circumstante atenuante, scapand sub pretextul ca ar fi suferit de probleme psihice, Kaplan a fost executata la doar cateva zile de la incident.