Sub genericul "Binele o duce rau in Romania", organizatorii si partenerii evenimentului au vrut sa demonstreze ca, acolo unde exista responsabilitate si implicare, binele poate spera la o a doua sana.
Prin actiunile desfasurate in decursul ultimului an, fiecare participant a vrut sa arate ca "implicare" si "spirit civic" nu sunt doar vorbe in vant, si ca rezultatele proiectelor desfasurate de diferite ONG-uri sunt cat se poate sa palpabile: 450 de kilometri parcursi, peste 2000 de voluntari mobilizati, 7 milioane de euro, bani adusi de turistii straini care au ales Romania ca destinatie ecoturistica, 13.699 de donatori de sange in punctele mobile, 75.000 de arbori plantati, 37.336 de oameni la cea mai vizitata expozitie culturala in 2008, 70 de tone de deseuri colectate, 10.000 de soferi carora li se aminteste zilnic sa nu blocheze intersectia, 72.000 de bolnavi de Parkinson care au beneficiat de medicamente sunt doar cateva dintre realizarile societatii civile in ultilmul an. Lucruri aparent marunte, dar care, cuantificate, demonstreaza ca Romania se afla in cele din urma pe drumul cel bun in ceea ce priveste responsabilitatea sociala.
Din juriu au facut parte nume mari din sfera culturii si mass-media din Romania: Iulian Comanescu, Mihaela Radulescu, Dana Deac, Aurora Liiceanu, Catalin Stefanescu, Cristian Tabara, Mariela Neagu - fost Secretar de stat Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Calin Georgescu - Director executiv Centrul National pentru Dezvoltare Durabila.
Pentru fiecare din cele noua categorii au fost acordate cate trei premii si mai multe mentiuni, cat si un premiu special al Galei pentru cel mai bun proiect inscris in competitie.
Drepturi pentru surdo-muti, soferi civilizati in trafic si sansa la educatie de performanta
Printre castigatori s-a remarcat Fundatia Dinu Patriciu, care a castigat premiul I la sectiunea "Dezvoltare economica si sociala" cu proiectul "Orizonturi deschise", adresat tinerilor care vor sa studieze cu bursa in strainatate, un premiu al doilea la sectiunea "Servicii sociale pentru categorii defavorizate" cu proiectul "Sponsorizeaza un copil" si un premiu II la sectiunea "Educatie si cercetare", pentru proiectul "Inventeaza-ti viitorul!"
Reprezentantii World Vision Romania de la Biroul Zonal Dolj s-au intors la randul lor acasa cu mai multe premii, printre care un premiu II la sectiunea "Dezvoltare economica si sociala" cu proiectul comunitar "Oi pentru familiile din comuna Rast" , un premiu trei la sectiunea "Sanatate" pentru proiectul "Apa pentru copiii din scoli si gradinite" si un alt premiu al treilea la sectiunea "Educatie si cercetare" pentru proiectul "Cursuri de calculatoare pentru copiii din mediul rural"
Un moment emotionant l-a reprezentat acordarea premiului al treilea la sectiunea "Apararea drepturilor individuale si colective", care a revenit Organizatiei 1 Iunie 2001 pentru proiectul "Legea factor important impotriva discriminarii - Egalitate de Sanse auzitori = surdo-muti". Intr-un discurs emotionant, reprezentanta asociatiei a incercat sa aduca in fata publicului durerea si neputinta unei mame surdo-mute care nu-si poate auzi copilul plangand, sau al unui copil care nu poate sa le explice parintilor problemele cu care se confrunta.
Un premiu indelung aplaudat a fost cel decernat proiectului "Eu nu blochez intersectia", initiat de Asociatia pentru Dezvoltare Urbana, care a reusit sa convinga mii de conducatori auto sa se comporte civilizat in trafic.
Exemplu de perseverenta: ambitiosii care au spus STOP vanatorii in parcurile nationale
Marele premiu al celei de-a saptea editii a Galei Societatii Civile a revenit Asociatiei Kogayon, pentru proiectul "Stop vanatorii in parcurile nationale".
Ales din totalul de 174 de inscrieri de anul acesta, proiectul Asociatiei Kogayon s-a detasat de celelalte, fiind considerat cel mai bun exemplu al fortei de convingere de care poate dispune societatea civila din Romania.
Pornit ca reactie la o propunere legislativa, care permitea vanatoarea in parcurile nationale si in ariile naturale protejate, proiectul dezvoltat de catre Asociatia Kogayon a reusit sa mobilizeze un numar impresionant de sustinatori si sa opreasca promulgarea legii care, prin continutul ei, permitea distrugerea unei parti importante din patrimoniul natural romanesc.
Proiectul "Stop vanatorii in parcurile nationale" a obtinut si premiul I la sectiunea "Protectia mediului" si premiul I la sectiunea "Buget - / Eficienta +" , reusind sa se remarce atat prin mutatia pe care a generat-o la nivelul constiintei colective, cat si prin resursele implicate, avand un buget de doar 1000 RON.
O initiativa demna de lauda care demonstreaza ca femeile din Romania pun un accent mai mare pe protejarea faunei specifice tarii noastre decat pe un guler de blana elegant si extrem de scump.
Foto: 1 - Reprezentantii Kogayon, mandri de premiile castigate. 2- Ana Birchall si sotul. 3 - Dragos Bucurenci, "Mai mult verde", foarte mult eco. 4 - Medeea Marinescu, viitoare mamica. 5 - Robert Turcescu, "dirijorul" bunei-dispozitii