Conform acestui studiu, sexul este o resursa pe care femeile o detin, iar barbatii achizitioneaza acest tip de resursa oferindu-le alte lucruri in schimb, cum ar fi banii si fidelitatea.
Lucrarea, intitulata "Economia sexuala: O teorie a interactiunii sexuale sau de ce barbatul plateste cina", a fost prezentata in cadrul intrunirii Asociatiei Psihologilor Americani, de catre Roy Baumeister, profesor la catedra de psihologie de la Universitatea de Stat din Florida.
Acest studiu abordeaza strict relatiile heterosexuale si este bazat pe mult disputata idee conform careia barbatii isi doresc mai mult sex decat femeile.
Baumeister sustine ca ideea de egalitate intre sexe favorizeaza cresterea frecventei actelor sexuale. Cu alte cuvinte, totul poate fi redus la o chestiune de tip cerere si oferta.
Pentru a-si sustine teoria, profesorul face trimiteri catre o cercetare realizata pe un numar de 300.000 de subiecti din 37 de tari diferite, in urma careia a rezultat ca in tarile cu un grad ridicat al egalitatii intre sexe se inregistreaza mai multe partide de sex ocazional, fara obligatii.
"In tarile in care femeile incearca sa reduca din handicap in raport cu sexul opus sunt mult mai retinute in ceea ce priveste relatiile sexuale. Astfel, pretul unei partide de sex creste, obligandu-i pe barbati sa se implice in relatii de lunga durata si sa le sustina financiar pe femei pentru a primi in schimb ceea ce isi doresc.", a declarat Baumeister pentru publicatia USA Today.
Voci din blogosfera americana critica aceasta teorie "eco-romantica", sustinand ca incercarea lui Baumeister de a demonstra ca in ceea ce priveste sexul femeile sunt producatorii, iar barbatii consumatorii, esueaza lamentabil.
Tu ce crezi? Este sexul o simpla moneda de schimb intre femei si barbati? Si oare, de ce facem sex? Afla aici motivele pe care femeile si barbatii le invoca.