Fetite de 12, 13 ani posteaza pe retelele de socializare poze aproape dezbracate si sunt foarte fericite cand primesc complimente de genul " esti foarte sexy" sau esti " hot, hot" de tot. Evident, si aceste complimente sunt venite de la pusti de 11, 12 ani.
In urma cu ceva timp i-am semnalat unei fetite de cel mult 13 ani ca ar fi bine sa scoata pozele in chilotei si sutien de pe Facebook daca modelele ei in viata sunt altele decat Simona Sensual sau Sexy Braileanca. In ziua cealalta ea le-a multumit celor care au comentat pe Facebook si i-au spus ca e sexy. In lista ei de prieteni sunt mama ei, profesori si colegi de scoala. Nimeni nu a avut nicio reactie... Nici macar un comentariu dezaprobator, nicio poza stearsa de pe Facebook de prea mult timp.
In acelasi timp si mama ei are postate poze in costum de baie, foarte fericita ca arata bine la varsta ei. Cum se explica din punct de vedere psihologic dorinta aceasta deosebit de mare de a ne etala corpul? Este un "pacat" al societatii moderne si al modelelor pe care le promoveaza sau este un lucru firesc? Psihologul Aurora Liiceanu, sociologul Mircea Kivu si unul dintre cele mai cunoscute personaje din online-ul romanesc, blogger-ul Cristian China Birta (Chinezu) analizeaza fenomenul si incearca sa gaseasca cateva raspunsuri.
Lumea celor mari, un Eden pentru adolescenti?
"Tinerele adolescente (sau pubere) au avut intotdeauna tentatia sa se gateasca cu rochia mamicii, cu rujurile ei, sa scrie "oracole" in care isi dau cu parerea despre iubire, sex si alte vorbe pe care le aud frecvent si in legatura cu care-si aroga expertiza - tot atatea moduri de initiere in "lumea oamenilor mari", pe care acesti copii o percep ca pe un Eden" Asadar, fenomenul e aproape firesc, in contextul dat, crede sociologul Mircea Kivu.
Potrivit psihologului Aurora Liiceanu fenomenul are doua aspecte, unul valoric si unul perceptual. Mai exact, se promoveaza dimensiunea materialista a vietii, o viziune in care bunurile materiale sunt prioritare si pun in umbra sau chiar anuleaza alte valori, ca cele postmaterialiste.
"Exista cultul sau obsesia celebritatii si toti, mai ales femeile, gasesc imaginea si publicitatea ca un mijloc de auto-promovare si iesre in vitrina lumii. Mamele sunt exploatatoare si adesea se proiecteaza in imaginea fiicei pentru a-si rezolva propriile frustrari. Se stie acest sindrom: Natalie Wood se zice ca s-a sinucis, dar avea o mama care-i controla viata si monitoriza succesul erotic, secundar celui al celebritatii ei. Mamele sunt cele care imping fetele catre a-si castiga o pozitie financiara si sociala importanta 'vanzandu-si' tineretea si sau frumusetea", spune Aurora Liiceanu.
Pe de alta parte, sociologul Mircea Kivu interpreteaza acest comportament prin prisma influentei pe care societatea o are asupra individului. "Dintotdeauna, adolescentii, si mai ales adolescentele, si-au imprumutat modele din randul personajelor 'la moda'. E suficient sa rasfoiesti cele mai citite publicatii pentru a constata ca diverse forma de nuditate sunt asociate cu cele mai 'publicate' personaje. Sunt promovate tot felul de saloane de fitness, spa-uri, retete de slabire, toate axate pe constructia unui corp cat mai sexy", crede Mircea Kivu.
Foto: Facebook
Cine este de vina si cine ar trebui sa intervina?
In societatea in care traim corpul a devenit un bun de consum si nu este nevoie sa dormi cu cartile lui Baudrillard sub perna ca sa-ti dai seama de acest lucru.. Insa este normal ca o pustoaica de 12, 13 ani sa-si puna poze in chiloti pe Facebook in virtutea acestui adevar? Cine este de vina si cine ar trebui sa intervina?
Potrivit psihologului Aurora Liiceanu, de foarte multe ori, mamele sunt cele care manipuleaza si exploateaza potentialul fizic al fiicei. "Am facut un workshop cu fetite intre 12-14 ani si una a declarat ferm si cu multa siguranta ca-si doreste 'un grec bogat, batran, care sa-i dea bani si ea sa faca shopping toata ziua'. Cine i-a transmis aceasta dorinta in care fetita s-a instalat cu atat de mult aplomb, fara jena, fara argumente?" raspunsi vine tot de la Aurora Liiceanu '" O mama traieste bine pe langa o fiica 'bine plasata'. Credeti ca mama Monicai Comumbeanu mai este o simpla femeie, despre care se spunea ca munceste in Italia ca menajera? Poate nu este adevarat, poate ca nu era menajera, desi ma indoiesc ca o romanca simpla face altceva in strainatate, dar n-ar fi avut sansa sa traiasca mai bine prin ea insasi, ci prin fiica care schimba traiectoria vietii."
Chinezu: "E greu sa reprosezi unei fete de 13 ani ca e proasta"
"E greu sa reprosezi unei fete de 13 ani ca e proasta. E treaba lor sa fie gasculite la varsta asta. Dar daca imi zici ca mama ei nu are nici o problema ca fata ei apare in chiloti pe Facebook, cine esti tu sau cine sunt eu sa zicem ca nu e bine? Cum ne permitem noi sa ne bagam in educatia pe care o aplica fiicei ei? Poate ca ea isi pregateste fata pentru Miss Bikini, de unde stim noi?", spune si Cristian China- Birta, cunoscut in blogosfera drept Chinezu.
Potrivit lui Cristian China- Birta postatul unor poze de acest gen pe internet nu e o chestiune teribila in sine tiand cont de varsta celor care au facut-o. "La varsta despre care vorbim, copiii e firesc sa fie teribilisti, nu ar fi copii altfel. Problema e ce se intampla dupa ce postezi pozele alea. Si aici intervine modul in care ti-ai crescut copilul. Ca doar nu o sa rezolvi in trei minute dupa ce ai vazut pozele, o relatie cretina pe care o ai de ani de zile cu copilul tau..."
Cat e de periculos un astfel de comportament?
"Cata vreme lucrurile raman la nivelul jocului, nu cred ca pot face mai mult rau decat biletelele strecurate odinioara la scoala, pe sub banci. Problema apare atunci cand retelele de socializare se substituie vietii reale, cand adolescentii renunta la relatiile cu prietenii reali, isi construiesc un profil imaginar care intra in legatura cu alte profile imaginare si, uneori, lucrurile trec in viata reala, iar din spatele profilele de pe Facebook se ivesc tot felul de persoane cu serioase tare psihice", spune sociologul Mircea Kivu.
Chiar si frumos coafata, machiata si intretinuta, realitatea este una ingrijoratoare. Educatia unui copil NU se face la sala de fitness. NU se face in cluburi de fitze, nu se face la mall, la film si nici macar la teatru... Nu este normal ca o pustoaica de 12 ani sa-si puna poze aproape dezbracata pe retelele de socializare, asa cum nu este normal atunci cand colegii ei exclama extaziati cat de sexy este un copil de 12 ani. Din pacate sunt multi care nu inteleg ca rolul de parinte nu se joaca, rolul de parinte se asuma, se traieste.
Si parca nimeni nu sintetizeaza acest lucru mai bine decat Chinezu: "Ai nevoie de permise, licente, aprobari, ceritificari pentru absolut orice faci in lumea asta, numai pentru meseria de parinte nu iti trebuie absolut nimic..."
Foto: Facebook